Slujire arhiereasca la Manastirea Lainici de praznicul Schimbarii la Fata


Slujire arhiereasca la Manastirea Lainici de praznicul Schimbarii la Fata

Astazi, 6 august 2008, de praznicul Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos, IPS Parinte Mitropolit dr. Irineu Popa, impreuna cu PS Sebastian, Episcopul Slatinei si PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, vor savarsi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Lainici, judetul Gorj. In aceiasi zi, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei va sluji Sfanta Liturghie la Schitul Locurele, de hramul acestui asezamant monahal.

Manastirea Lainici este asezata in Defileul Jiului si este considerata de sute de ani liantul credinciosilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorita asezarii ei geografice. "Mireasa din Defileu", cum mai este denumita Manastirea Lainici, este in fiecare an locul de pelerinaj pentru mii de credinciosi.



Manastirea Lainici a fost construita intre anii 1812 - 1817, in timpul domniei lui Ioan Voda Caragea. Biserica a fost renovata in anul 1984, iar in 1990 a inceput construirea bisericii noi. Manastirea dispune de o valoroasa colectie de arta care contine icoane, obiecte de cult si carte veche.

In biserica nou-construita in curtea Manastirii Lainici se afla icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoare", unicat in tara noastra, adusa de la Muntele Athos. Este o intruchipare imensa, neobisnuita, pictata pe lemn de santal si acoperita cu o mantie grea de argint aurit. Are o inaltime de aproximativ doi metri si o latime de 1,2 metri.

La Lainici se afla si Schitul Locurele, situat la aproximativ cinci kilometri de manastire, aici putandu-se ajunge doar pe un drum forestier. Aflat intr-o poiana, la o altitudine de aproape 800 de metri, sfantul lacas a luat fiinta intre anii 1850 - 1852. La Schitul Locurele vietuiesc trei calugari, in total, la Sfanta Manastire Lainici vietuind 35 de calugari.

.

06 August 2008

Vizualizari: 2629

Voteaza:

Slujire arhiereasca la Manastirea Lainici de praznicul Schimbarii la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE