Trei noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane


Trei noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane

 

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane vor fi trecuti noi sfinti. Duminica, 26 octombrie, in ziua de praznuire a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, va avea loc proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Dionisie cel Smerit, a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti si a Sfantului Voievod Neagoe Basarab.

Traitor in a doua jumatate a secolului al V-lea si prima parte a secolului al VI-lea, Dionisie cel Smerit sau Exiguul a fost un cunoscut traducator de scrieri patristice din Dacia Pontica. Opera sa consta in primul rand dintr-un numar de traduceri patristice in limba latina, cuprinse intr-o Antologie de texte.

Iachint de Vicina a fost primul mitropolit al Tarii Romanesti.

In timpul pastoririi sale, au fost intemeiate noi asezari manastiresti si au fost intensificate legaturile cu Patriarhia de Constantinopol.

Domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 1521, Neagoe Basarab ocupa un loc insemnat in galeria personalitatilor istorice ale poporului roman. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie".

Sfantul Sinod al BOR a decis, in sedinta de lucru din 8-9 iulie, canonizarea Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de praznuire 1 septembrie, a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti, cu ziua de praznuire la 28 octombrie si a Sfantului Voievod Neagoe Basarab, praznuit la 26 septembrie.

 

.

16 Octombrie 2008

Vizualizari: 704

Voteaza:

Trei noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE