Bilantul de activitate din anul 2007 al Arhiepiscopiei Bucurestilor

 

Bilantul de activitate din anul 2007 al Arhiepiscopiei Bucurestilor

 

Activitatea Arhiepiscopiei Bucurestilor in anul 2007 s-a desfasurat in trei directii: pastoral-liturgica, cultural-misionara si social-caritativa.

 

I. ACTIVITATEA PASTORAL - LITURGICA

 

Arhiepiscopia Bucurestilor a avut in anul 2007 sub jurisdictia sa canonica, administrativa si gestionara, un numar de 9 Protoierii si 712 unitati bisericesti ( 634 parohii si 78 filii),  cu un total de 977 de clerici. Dintre acestia, 49 au fost hirotoniti anul trecut mai ales pe seama parohiilor din Ilfov si Prahova.

 

Majoritatea posturi vacante au fost ocupate de tineri teologi, licentiati in teologie, si s-a constatat cu bucurie ca in parohiile unde merg acesti tineri slujitori se intensifica viata liturgica, pastorala si sociala spre binele comunitatii locale, dovada fiind cele 9 parohii nou infiintate mai ales in mediul rural.

 

In anul 2007  Arhiepiscopia Bucurestilor avea  33 de unitati monahale ( 26 manastiri si 7 schituri)  cu un total de 784 vietuitori.

 

Dintre acestea 2 manastiri sunt nou infiintate:

- "Sfintii Imparati Constantin si Elena si Cuv. Dimitrie cel Nou"- Catedrala Patriarhala - manastire de calugari

 

 - "Sf. Cuv. Parascheva" - Paraclisul Palatului Patriarhal din Bucuresti - manastire de maici

 Au fost ridicate la rangul de  Stavropighii Patriarhale si au trecut in subordinea administrativa a Administratiei Patriarhale Manastirea "Sf. Maria" - Techirghiol - Constanta si Schitul Dragoslavele - Arges;

 

In momentul de fata 103 de monahi si monahii urmeaza studii teologice medii si superioare ,36 elevi seminar, 43 studenti teologi, 5 cursuri de doctorat si 19 studenti la alte facultati (Drept, Stiinte Economice, Medicina si Relatii Internationale). Un numar de 272 de monahi si monahii sunt deja absolventi ai unor institutii de invatamant teologic sau laic, cei mai multi dintre ei avand ascultari in obstile monahale la cancelarie, cabinete medicale si centre de copii.

 

In ceea ce priveste activitatea de construire si restaurare a lacasurilor de cult si a edificiilor bisericesti desfasurata in 2007 pe teritoriul spiritual al Arhiepiscopiei Bucurestilor, evidenta se prezinta astfel :

 

475 santiere  cu lucrari de constructii si reparatii la edificii bisericesti  (176  in Capitala, 77  in Ilfov si  222  in Prahova), din care  :

santiere de construire biserici si capele : 198  

santiere cu lucrari de pictare sau repictare  :  126

santiere cu lucrari de construire clopotnite : 7

santiere cu lucrari de construire case mortuare :  3

santiere cu lucrari de consolidari, restaurare si reparatii capitale :   98

santiere cu lucrari de construire case parohiale, case sociale :  10

santiere cu lucrari de reparatii case parohiale, sedii administrative si corpuri de chilii : 33

Pentru lucrarile de constructii si restaurare a lacasurilor de cult, a caselor parohiale si social-pastorale din Arhiepiscopia Bucurestilor, in anul 2007 s-au efectuat lucrari in valoare totala de :  45.246.009  lei cu  28.864.739  lei mai mult fata de 2006.

 

II.     ACTIVITATEA CULTURAL-MISIONARA

 

Activitatile cultural-misionare au fost promovate prin grija Sectoarelor Cultural si Relatii cu Mass - Media, Invatamant si activitati cu tineretul si  Patrimoniu si Pictura Bisericeasca, rezultatele obtinute fiind remarcabile.

 

 Acestea se datoreaza in mare masura si infiintarii Centrului de Presa crestina BASILICA al Patriarhiei Romane, care cuprinde postul de televiziune TV TRINITAS, Radio TRINITAS, cotidianul "ZIARUL LUMINA", saptamanalul "LUMINA DE DUMINICA" si o agentie de stiri. Menirea lor este de a face mai vizibila si cunoscuta activitatea Bisericii in societatea contemporana, iar folosirea acestor mijloace de comunicare ofera posibilitatea de a transmite credinciosilor, intr-o forma rapida, moderna si dinamica, mesajul si invataturile Evangheliei lui Hristos. In momentul de fata, postul de radio si televiziune TRINITAS functioneaza cu doua redactii, una la Bucuresti si cealalta la Iasi, ambele coordonate de Patriarhia Romana, dar in colaborare permanenta cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

 

Colaborarea Arhiepiscopiei Bucurestilor cu Centrul de Presa crestina BASILICA al Patriarhiei Romane, incepand cu toamna  anului 2007, s-a concretizat prin realizarea de materiale documentare sau informative, precum si  a transmisiunilor in direct a diferitelor evenimente bisericesti.

 

De asemenea Arhiepiscopia Bucurestilor, prin Centrul Eparhial, Protoierii si Parohii, s-a implicat si in sustinerea activitatii cotidianului "Ziarul Lumina" atat prin materiale scrise,  cat si prin desfasurarea unei campanii de abonare la acest cotidian, in urma careia s-au facut un total de  4.614 abonamente la "Ziarul Lumina".

 

Prezenta Arhiepiscopiei Bucurestilor pe Internet in cadrul Programului intitulat "Crestinism ortodox", cu adresa www.crestinism-ortodox.ro pentru prezentarea Ortodoxiei, in general, si a celei romanesti, in special, are deja o vechime de 7 ani. In prezent acest site este accesat de peste   32.000 persoane /luna, de pe toate continentele, care isi imbogatesc viata cu frumusetile Ortodoxiei.         

                                                                       

Activitatea editoriala cuprinde mai multe carti de teologie, spiritualitate si cultura crestina ortodoxa, monografii, carti liturgice precum si multe reviste si buletine pastorale si culturale la nivel de protopopiat, parohie si scoala teologica.

 

S-a acordat o atentie deosebita si manifestarilor cultural-misionare care s-au concretizat in organizarea de simpozioane, conferinte si seminarii organizate de Centrul Eparhial si Facultatea de Teologie "Patriarhul Justinian" din Bucuresti.

 

Dintre simpozioanele si conferintele desfasurate amintim:

1. "Teologul contemporan - stiinta si credinta", 8-10 mai 2007;

2. "Cuvantul lui Dumnezeu mai aproape de copii",25 mai 2007

3. Conferintele pastoral-misionare       

 

a) Problema familiei crestine azi. Pastoratia copiilor, a tinerilor si a batranilor (Problema familiei preotului aflat in dificultati materiale) - mai 2007;

b) Pastoratie si misiune in contextul unei lumi in schimbare (Problema migratiei), conferinta care s-a desfasurat in Aula Palatului Patriarhal, in data de 6 noiembrie 2007, in prezenta tuturor preotilor si diaconilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor (aproximativ 1.000 de participanti).

 

 Printre activitatile cultural-misionare s-a remarcat: 

1. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti, in cadrul Sfintei Liturghii arhieresti si pelerinajul cu sfintele moaste la Manastirea Caldarusani (21 mai 2007);

2.Cinstirea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur (pelerinaj la  biserica "Sfanta Ecaterina", Paraclisul Facultatii de Teologie "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, 13 noiembrie 2007) ;

 

In ceea ce priveste pregatirea teologica a tinerilor in asezamintele noastre de invatamant in anul universitar 2006-2007 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie Ortodoxa  "Justinian Patriarhul" din Bucuresti  un numar de 1593 de studenti si studente, 299 masteranzi si  36  doctoranzi, iar la cele doua Seminarii Teologice din Arhiepiscopia Bucurestilor (("Nifon Miropolitul" Bucuresti si "Sfanta Filofteia" Manastirea Pasarea) au fost inscrisi 407 elevi si 133 eleve.

 

Elevii merituosi au primit premii la diferite olimpiade nationale organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau la concursurile organizate de catre Biserica.

 

Invatamantul religios a fost asigurat in 972 unitati de invatamant preuniversitar de catre 1.065 profesori de Religie (416 titulari si 649 suplinitori).

 

Activitatea didactica - culturala  teologica a fost promovata si prin Consfatuirile metodice anuale si Cercurile Pedagogice ale profesorilor de Religie din cele sase Sectoare ale Capitalei, din Judetul Ilfov si din Judetul Prahova.

 

In anul 2007 Arhiepiscopia Bucurestilor a avut sub coordonare 14 muzee, colectii de arta bisericeasca si depozite de conservare in care s-au desfasurat ample actiuni de documentare si fotografiere pentru identificarea unor piese de exceptie, in vederea realizarii de albume istorico-documentare, s-a verificat inventarul obiectelor de patrimoniu, carte veche si icoane aflate la depozitul de obiecte de patrimoniu de la Manastirea Sinaia (aproximativ 2000 de obiecte), in perspectiva transferarii acestora in noua locatie de la Schitul Sfanta Maria - Cricov si s-a realizat reorganizarea colectiei de arta bisericeasca de la Manastirea Zamfira.

 

III.      ACTIVITATEA SOCIAL - FILANTROPICA

 

2007 a fost pentru Sectorul Social - Filantropic anul implinirii a 10 ani de activitate pe taramul misionar-social.

 

Sectorul Social deruleaza la nivel de Centru Eparhial un numar de 23 programe sociale (Cantina Sociala, Cabinet medical si stomatologic, Centre de ingrijire si asistenta, programe educationale, hrana la domiciliu) iar in cadrul parohiilor 134 de programe si proiecte de tipul: cantine sociale - 19, programe de ajutor alimentar - 30, centre de zi - 9 , centre de ingrijire si asistenta pentru varstnici - 1 , cabinete medicale - 5, locuinte protejate pentru copii si batrani sau programe de adapost - 7, centre educationale - 5  si 63 alte programe de burse, ajutorare si consiliere, cu un numar total de 7340 de beneficiari.

 

In anul 2007 au fost initiate 4 programe noi de catre Sectorul Social (Cabinet stomatologic cu 121 beneficiari, Asociatia Sfantul Nectarie - programul Alcoolicii Anonimi cu 70 beneficiari, Programul Gradinita pentru 13 copii si program educational pentru 4 copii)  si  64 de programe de catre parohii, dintre care o cantina sociala pentru 40 persoane, 14  programe de ajutor alimentar pentru 378 beneficiari, 3 programe de ajutor medical pentru 81 beneficiari, 18 programe de educatie si consiliere pentru 400 de beneficiari, 7 programe de ajutor la domiciliu pentru 46 beneficiari, 21 de programe  cu burse si alte ajutoare pentru 120 beneficiari.

 

Valoarea totala a ajutoarelor financiare, materiale, in medicamente si servicii oferite de Centrul Eparhial in anul 2007, prin implicarea directa a asistentilor sociali si angajatilor pe programe ai Centrului Eparhial, a fost de 760.952 lei (fata de 568.587 lei - in anul 2006) de care au beneficiat 25.396 adulti si batrani si 1.471 copiii.

 

 Protoieriile si parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor au acordat ajutoare materiale si financiare in cuantum total de 2.206.241 lei (fata de 1.012.810 lei - in anul 2006 ) pentru 38.460 familii, 79.284 copii si  73.652 batrani.

 

In incheierea acestei punctuale prezentari putem afirma ca Arhiepiscopia Bucurestilor a obtinut in anul 2007 rezultate deosebite prin daruirea si harnicia dovedita in cele trei directii de activitate: pastoral-liturgica, cultural-misionara si social - caritativa.

 

Cu toate acestea,  sunt inca multe de facut pentru a raspunde nevoilor pastorale si misionare de astazi, mai ales daca observam fenomenul saraciei, al migratiei, al secularizarii si al insingurarii individualiste crescande. Este necesara o intensificare a vietii duhovnicesti in aceasta societate secularizata, prin misiunea si marturia fiecaruia dintre noi. In acest sens trebuie amplificate mai ales activitatile cu tinerii, pentru ca tinerii si copii sunt o mare bogatie in viata Bisericii.

 

In acest sens speram sa se identifice si mai ales sa se concretizeze noi posibilitati  de cooperare intre Biserica si institutiile Statului care sa contribuie  mai mult la solutionarea si combaterea problemelor sociale existente.

 

Multumim, in mod deosebit, tuturor celor ce ajuta Arhiepiscopia Bucurestilor in lucrarea ei misionara, institutii de stat si persoane particulare, precum si clerului si credinciosilor din aceasta eparhie pentru bucuria de a fi partasi pastrarii dreptei credinte si a sfintelor traditii ce reprezinta tezaurul spiritual al neamului nostru romanesc.

 

 Va impartasim binecuvantarea Noastra, Rugand pe Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei ce lucreaza pentru slava Preasfintei Treimi si pentru binele Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos.

 

+D A N I E L

 

 

Arhiepiscopul Bucurestilor,

Mitropolitul Munteniei si Dobrogei,

Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei si

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1126

Voteaza:

Bilantul de activitate din anul 2007 al Arhiepiscopiei Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE