Campanie de prevenire a fenomenului disparitiei copiilor


Campanie de prevenire a fenomenului disparitiei copiilor

Cu prilejul Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, 25 mai a fiecarui an, Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane, prin Ziarul Lumina, Radio Trinitas si Televiziunea TRINITAS, in colaborare cu cotidianul Jurnalul National, desfasoara o campanie de prevenire si constientizare - in primul rand a parintilor - asupra acestui fenomen care in ultimii ani a luat amploare in Romania.

Cauzele unor situatii dramatice prin care trec tot mai multe familii sunt multiple. De la copii care nu sunt supravegheati sau lasati la voia intamplarii, de varste mici, rataciti pe campuri sau prin paduri, care mor de frig si de foame, la cei lasati nesupravegheati sa se joace pe malurile apelor. De la adolescentii fugiti de acasa sau disparuti, deveniti copii ai strazii sau exploatati de cei ce cauta mana de lucru ieftina - tinta vulnerabila pentru traficul de persoane - la cei rapiti, abuzati sexual si apoi ucisi. Din pacate tot mai multi parintii nu mai au timp sau nu mai gasesc metode de comunicare cu proprii copii, iar comunitatea in care traiesc este tot mai egoista si indiferenta.



Putem sa impiedicam aceste drame apropiindu-ne de parinti si explicandu-le primejdiile care-i pandesc pe copiii lor. Sta in puterea noastra, a tuturor, sa incercam sa schimbam aceasta stare de lucruri si sa prevenim tragediile care ar putea aparea.

Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a adresat urmatorul mesaj:

IUBITI SI AJUTATI COPIII!

Hristos a inviat!

Copiii sunt muguri de lumina si daruri sfinte, dovezi vii ale iubirii lui Dumnezeu, pe care trebuie sa le pretuim la adevarata lor valoare si pentru care trebuie sa invatam sa multumim. Nevinovatia, puritatea, iubirea si sinceritatea lor reprezinta repere importante in drumul nostru spre imparatia lui Dumnezeu si ne pot ajuta sa depasim "cercul stramt" al unei societati individualiste si egoiste. Doar copiii pot oferi speranta unei lumi secularizate, care tinde sa uite mostenirile trecutului, sa perverteasca valorile prezentului si sa renunte la darurile viitorului.

Comunitatea contemporana, chinuita de egoism si indiferenta, a devenit o simpla "existenta comunitara", lipsita de roadele adevaratei comuniuni, bazata pe iubire si ajutorare. Intr-un spatiu al profitului neconditionat, definit prin transformarea fiintelor in obiecte sau in cifre cu semnificatii economice, copiii devin adesea simple obiecte si tinte vulnerabile.

Pentru a preveni aceste rani deschise in viata familiei - mediu sfant al binecuvantarii vietii umane - trebuie sa invatam sa ii respectam pe copii si sa ii intelegem. Mantuitorul Iisus Hristos i-a primit cu dragoste pe copii si pe tineri si i-a ascultat cu seriozitate. Aceste doua coordonate trebuie sa caracterizeze relatiile autentice si necesare, desconsiderate, astazi, sub pretextul afirmarii libertatii individualiste a omului contemporan. Instabilitatea familiala, divortul, violenta, scaderea fidelitatii conjugale, dispretul fata de valorile traditionale au condus la traumele actuale suferite de cei lipsiti de aparare, drame ignorate sau considerate simple informatii oferite de mass-media. Desi Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor mentioneaza "principiul interesului superior al copilului" (Art. 2 (2)), exploatarea, parasirea, rapirea sau uciderea copiilor reprezinta pacate savarsite, in continuare, la adapostul indiferentismului, al consumismului si al profitului material, trasaturi definitorii ale societatii contemporane.

Alaturi de parintii trupesti, slujitorii sfintelor altare, parinti sufletesti daruiti de Dumnezeu, sunt datori sa ii ocroteasca pe copii, pe cei mai mici fii ai Bisericii, prin iubirea parinteasca, prin sfatul bun, prin indemnul la viata spirituala si prin programe pastorale pentru copii si pentru parintii lor. Dupa anii grei ai dictaturii comuniste, cand nu aveau dreptul sa se implice in viata comunitatilor, preotii, pastori de suflete, trebuie sa urmeze pilda Bunului Pastor, sa ii caute si sa ii salveze pe cei rataciti, cazuti sau dezorientati, intr-o lume stapanita de materialismul agresiv. Parintii copiilor trebuie sa redescopere, impreuna cu slujitorii Bisericii, grija pentru copii, puterea rugaciunii curate si ajutorarea spirituala si materiala a copiilor, importanta educatiei crestine si frumusetea iubirii parintesti, daruri necesare cinstirii altarului sfant al familiei, binecuvantat de Dumnezeu si asezat la temelia relatiilor sociale.

Ii felicitam pe toti cei ce astazi cresc copii si ii educa spre a fi bucurie si binecuvantare pentru familie si societate, precum si pe toti cei ce apara drepturile si demnitatea copiilor.


Rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa alinam suferinta copiilor orfani, abandonati, exploatati si umiliti, sa le aratam adevarata cale, cea catre Dumnezeu, purtand in suflet cuvintele sfinte ale Mantuitorului: "Lasati copiii sa vina la mine si nu-i opriti, ca a unora ca acestia este imparatia lui Dumnezeu." (Marcu 10, 14)

+DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

25 Mai 2008

Vizualizari: 645

Voteaza:

Campanie de prevenire a fenomenului disparitiei copiilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE