Cand Biserica este sprijinita de catre Stat, ea poate sa ajute mai mult poporul


Referitor la opiniile exprimate in presa despre fonduri mai mari comparativ cu anul trecut alocate Bisericii Ortodoxe Romane in proiectul bugetului de Stat pe 2009, aflat in dezbatere parlamentara, in contextul crizei economice, facem urmatoarele precizari:

In ansamblu, fondurile alocate Cultelor din Romania in proiectul de buget pentru 2009 sunt mai mici comparativ cu anul 2008, tinand cont si de nevoile reale ale acestora, iar majorarea sprijinului financiar al Statului pentru salariile clerului si personalului deservent se justifica intrucat nivelul acestui sprijin era cel mai mic in comparatie cu sumele de bani oferite celorlalte categorii sociale. Precizam si faptul ca preotii nu sunt salarizati de catre Stat, ci primesc doar un sprijin financiar, restul salariului fiind completat din contributiile benevole ale credinciosilor, in marea lor majoritate fiind din ce in ce mai saraci.

Referitor la cresterea sprijinului financiar acordat pentru comunitatile ortodoxe romanesti din straintate, aceasta reprezinta o necesitate stringenta, avand in vedere faptul ca Biserica (parohia) este institutia in jurul careia se aduna majoritatea romanilor aflati la munca sau studii in strainatate. Asa cum de altfel se cunoaste, Patriarhia Romana, prin ierarhii si preotii ei din strainatate, ajuta la pastrarea identitatii de neam, credinta, cultura si spiritualitate, precum si la integrarea sociala a romanilor in tarile in care acestia s-au stabilit.

Asadar, cand Biserica este ajutata de catre Stat sau de catre alte institutii si persoane particulare, ea poate ajuta si mai mult, la randul sau, pe cei defavorizati.



Adesea, se cere Bisericii sa fie mai prezenta si mai activa in societate pentru a ajuta diferite categorii sociale aflate in dificultate, dar se face zarva cand autoritatile de stat sprijina Biserica in intensificarea misiunii ei pastoral-misionare si sociale.


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

19 Februarie 2009

Vizualizari: 442

Voteaza:

Cand Biserica este sprijinita de catre Stat, ea poate sa ajute mai mult poporul 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Postat la 2009-06-21 23:32

    Biserica trebuie sa fie independenta de stat,si ca sa fie independenta nu trebuie finantata in nici un fel de stat,unde sint crestini sint si biserici si preoti,si se gasesc si bani, unde nu sint crestini chiar daca va finanta statul nu vom avea niciodata nimic Biserica lucreaza cu Duhul sfint nu cu bani,dar se vede ca multi au pierdut nadejdea in Duhul Sfint si cred ca vor rezolva mintuirea noastra cu bani.In alta ordine de idei capii bisericii ar trebui sa ceara public "crestinilor" din politica sa nu mai"fure legal"bugetul statului si sa lase banii sa ajunga la cei in nevoie,nu sa astupe gura preotilor cu o finantare derizorie pe linga jafurile care se fac, au dus toata tara in saracie si mizerie si acum cer Bisericii sa ajute saracii.{iertatima}

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE