Europreoti pentru integrare


Biserica Ortodoxa Romana se implica activ in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Dupa ce si-au stabilit deja reprezentanta la Bruxelles si au primit in inima Berlinului un loc pentru o catedrala ortodoxa, preotii ortodocsi vor fi "propovaduitori" ai temelor integrarii europene in Romania.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat la seminarul "Team Europe - dezbatere pe marginea raportului de monitorizare a Romaniei", care a avut loc la Bucuresti zilele trecute. In cadrul acestei dezbateri, IPS Daniel a sustinut un referat cu tema "Stegulete rosii - unda verde privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana". Evenimentul a debutat cu alocutiuni ale sefului delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, si ale ministrului secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban.

Una dintre temele dezbaterii a fost implicarea Bisericii in procesul de aderare.

Preotii ii vor invatape tarani sa faca agricultura europeana

Mitropolitul Daniel a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa beneficieze de o informare serioasa privind organizarea, activitatile si scopurile UE, iar preotii trebuie sa le poata explica oamenilor, in parohii si la orele de religie, ce este integrarea si cum se abordeaza aceasta problema. "Este nevoie de o informare mai ales la tara, mai ales in domeniul absorbtiei fondurilor pentru infrastructura si resurse umane. BOR trebuie sa coopereze cu institutii de stat si organizatii specializate in domeniul integrarii europene si cu alte Biserici din Romania si din statele membre UE, Bisericile ortodoxe, romano-catolice, anglicane sau protestante, in ideea unui dialog constant si transparent. Putem initia aceasta colaborare deoarece BOR este membra a Conferintei Bisericilor Europene. De exemplu, problema copiilor sau a batranilor care raman singuri acasa, problema migratiei, proiecte de dezvoltare a fermelor de familie moderne si competitive", a mai spus inaltul ierarh.

Masterat teologic in probleme europene

La Facultatea de Teologie Ortodoxa din capitala Moldovei, la cursurile de masterat se studiaza deja modul de organizare si de functionare a institutiilor europene.

Incepand din august, Sfantul Sinod al BOR va organiza in toata tara conferinte cu preotii privind sansele, obligatiile si perspectivele romanilor odata cu integrarea Romaniei in UE. La Iasi, vor avea loc o serie de conferinte la care vor participa si membri ai Delegatiei Comisiei Europene.

Corneliu Ciocan

.

24 Mai 2006

Vizualizari: 1260

Voteaza:

Europreoti pentru integrare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE