Istoria - incepind cu 10 Mai


Anul acesta romanii sarbatoresc o dubla aniversare: 140 de ani de la venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I si 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei.

 
Evenimente cruciale in viata poporului nostru, deoarece marcheaza nasterea Romaniei moderne, ele au fost ignorate de-a lungul dictaturii comuniste, au fost fals prezentate in manualele de istorie pentru a se crea un sentiment de ostilitate, chiar de ura, iar ziua de 10 Mai a fost stearsa din calendarul sarbatorilor noastre. Un recent sondaj al Institutului Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje arata ca 66% dintre cei intrebati ar dori o mai mare implicare a Casei Regale in democratizarea si dezvoltarea Romaniei; 58% dintre romani cred ca implicarea Casei Regale in procesul de integrare europeana a fost si este utila, iar 70% sint multumiti de activitatea Altetei Sale Principesa Margareta. Constatam astfel ca a trebuit sa treaca un deceniu si jumatate de la caderea lui Ceausescu pentru ca romanii sa vada in institutia Casei Regale cea mai credibila institutie, comparabila cu Biserica.

 

Venirea unui principe european pe tronul Principatelor Unite acum o suta patruzeci de ani a insemnat un prim-pas spre Occident, a insemnat desprinderea de lumea Orientului turcit si integrarea noastra in civilizatia europeana.

Al doilea pas hotarit spre Europa l-a reprezentat proclamarea Regatului Romaniei ca stat unitar, independent, bogat si respectat printre celelalte regate europene. Ce a facut, la urma-urmei, Carol I pentru Romania ? A motivat elita Romaniei sa construiasca un stat modern, european, cu viata politica, administratie, cai ferate, sosele, industrie, agriculutura comparabile si competitive cu oricare dintre statele Europei. A dinamizat un popor invatat sa traiasca in orizontul indolent si lasciv al Orientului, in Balcanii turciti dupa o jumatate de mileniu de dominatie otomana. A dezvoltat invatamintul, stiinta, cultura, arta, ajutind valorile latente ale poporului sa se afirme in lume. In toate s-a bazat pe Biserica, deviza casei Regale fiind NIHIL SINE DEO. Datorita regilor nostri acum noi nu ne integram in Europa, ci ne reintegram! Am recitit cartile de convorbiri cu Majestatea Sa Regele Mihai scrise de Mircea Ciobanu, in dorinta de a da citeva citate. Am renuntat, deoarece ar fi trebuit sa citez integral sute de pagini. Regele are solutii simple si definitive pentru toate problemele care framinta astazi Romania. Daca oamenii nostri politici ar tine cont de sfaturile intelepte ale Majestatii Sale, de la problema minoritatilor, sau a Basarabiei si Bucovinei, pina la procesul comunismului, viata politica a Romaniei ar fi mult mai simpla si eficienta.

 

Regele Mihai nu a incetat o clipa sa fie rege al romanilor. In exilul impus de comunisti, apoi la revenirea in tara, Majestatea Sa a continuat sa domneasca, chiar daca guvernarile comuniste nu l-au recunoscut. L-au recunoscut guvernele din lumea civilizata. Acum, asa cum rezulta din sondajul IRECSON, il recunosc din ce in ce mai multi romani care, brusc, nu se mai simt orfani. Alteta Sa Principesa Margareta, prin fundatia care-i poarta numele, a organizat atit de multe evenimente, in tara si in lume, incit a devenit cunoscuta si iubita de multi romani. Principele Radu, ca reprezentant al guvernului, alearga prin toate capitalele lumii pentru a obtine o dreapta recunoastere a Romaniei; apoi, ajuns in tara, merge din judet in judet pentru a-i ajuta pe romani sa se racordeze la viata civilizata a Europei. Si bacauanii asteapta de la Alteta Sa rezolvarea unor probleme economice stringente. Pacat ca noi stim doar sa cerem, nu si sa oferim. Pe arcul de triumf prin care se intra in cimitirul eroilor din primul razboi mondial trona deviza sub care mii de romani au luptat si au murit: PRO REX, PRO PATRIA. Comunistii au sters cuvintul REX, iar conducerile care s-au perindat prin Primaria Bacaului dupa 1989 nu au vrut sa refaca inscriptia, desi li s-a cerut de multe ori. Locul regelui in istorie nu poate fi sters prin spargerea celor trei litere, dar gestul de a reface inscriptia ar fi un omagiu pe care Bacaul l-ar putea aduce Casei Regale acum, in anul aniversar. Cit priveste ziua de 10 Mai, traditionala Zi Nationala a romanilor, sa ne amintim versurile lui Vasile Alecsandri: "Zece Mai ne-a fi de-a pururi/ Sfinta zi, caci ea ne-a dat/ Domn puternic tarii noastre/ Libertate si Regat./ Ridicati cu totii glasul/ De prin sesuri, de prin plai,/ Sa traiasca Romania/ Ura! pentru 10 Mai!".


Ioan NEACSU

.

09 Mai 2006

Vizualizari: 1383

Voteaza:

Istoria - incepind cu 10 Mai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE