953 de ani de la Marea Schisma

 

Astazi, 16 iulie, se implinesc 953 de ani de la Marea Schisma din anul 1054. Marea Schisma a fost provocata de ignoranta reciproca dintre Rasarit si Apus, din cauza careia pierdusera criteriul ecleziologic comun. Pentru unii, scaunul Romei era criteriul unic al adevarului, pentru ceilalti, Duhul Adevarului odihnea asupra intregii Biserici si se exprima in mod natural pe calea sinodala. Astfel, in urma acestor dezacorduri ireconciliabile, papa Leon al IX-lea (1049-1054) si Patriarhul de Constantinopol Michael Cerularius (1004-1058) au desavarsit ruptura definitiva dintre cele doua Biserici, in anul 1054. Aceasta ruptura a ramas cunoscuta in istorie sub numele de Marea Schisma.

Printre cauze s-au numarat cezaro-papismul (sau absoluta suprematie papala) si ambitia patriarhilor de a fi egali intre ei; cauze dogmatice, cum ar fi Filioque sau anumite practici liturgice (acestea erau considerate inovatii in Rasarit) sau celibatul preotilor etc.


Schisma dintre Bizant si Roma a fost, negresit, evenimentul cel mai tragic al istoriei Bisericii. Lumea crestina s-a rupt in doua jumatati, iar aceasta sciziune ce dureaza inca a determinat in buna masura destinul Rasaritului, ca si cel al Apusului.

.

16 Iulie 2007

Vizualizari: 2034

Voteaza:

953 de ani de la Marea Schisma 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE