In trecut, domnul Moldovei participa la toate slujbele praznicului


In trecut, domnul Moldovei participa la toate slujbele praznicului

In trecut, domnul Moldovei participa la toate slujbele praznicului si indeplinea urmatoarele actiuni protocolare: "Cu o zi inainte de praznuire, egumenul manastirii venea cu ploconul obisnuit, cafea si zahar, la Domn ca sa-l roage sa-i faca cinstea cu domneasca sa parisie (n.r: prezenta domneasca), la ceremonia praznicului", mentioneaza Dan Simionescu intr-un studiu realizat in prima parte a secolului al XX-lea pe baza condicii logofatului Ghiorgachi. Ceremonialul debuta in ajunul sarbatorii, continuand apoi in ziua hramului. In ajunul sarbatorii, la ora 14.00, in bataia clopotelor, racla cu moastele sfintei era scoasa din baldachin si asezata in mijlocul bisericii pentru ca moastele sa fie sarutate de popor.

"Urma slujba Vecerniei mari, dupa care slujba venea si doamna cu alai la biserica si-i iesea intru intampinare egumenul cu Evanghelia. Dupa Vecernie se canta paraclisul sfintei si apoi toti ieseau in curte", consemneaza aceeasi sursa.

In aceasta mareata zi, marele vistier trebuia sa trimita la biserica, din partea domnului, doua lumanari mari de ceara pictate. Marele satrar (boierul care avea in paza corturile unei tabere in timp de razboi) avea grija ca in ograda bisericii sa se intinda un cort deschis pentru a sta familia domneasca, iar vataful de aprozi aranja scaunele mitropolitului si ale familiei domnesti.

A doua zi, cand la biserica sosea domnitorul, acesta era intampinat la usa bisericii de mitropolit, i se canta Axionul si Slavoslovia, iar slujba capata caracter de procesiune. Totul se desfasura sub bataia intensa a clopotelor. "Incepand Litia, patru preoti ridicau racla si ocoleau cu ea biserica; afara in curte, domnul saruta moastele, se miruia, punea "in blid" zece lei, se miruiau ceilalti si intrau in biserica, unde incepea Liturghia. Moastele care sezusera afara pentru a fi sarutate de popor se aduceau in biserica la cantarea Heruvicului, cand domnul (si familia lui) trecea pe sub trupul sfintei, care apoi era pusa pe masa sfanta, in Altar", continua Dan Simionescu. De aici, moastele erau aduse iarasi in mijlocul bisericii, aproape de chinonic. Uneori, dupa Sfanta Liturghie, domnul obisnuia sa bea cafea in "chilia egumenului", alteori o bea cu toata boierimea in spatarie.

.

14 Octombrie 2008

Vizualizari: 746

Voteaza:

In trecut, domnul Moldovei participa la toate slujbele praznicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE