Restabilirea comuniunii dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa


Acesta este scopul acestor intlniri ale Comitetului Coordonator al Comisiei Internationale mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa, care a avut loc la Roma, la sfrsitul anului 2005. Urmatoarea intlnire va avea loc la Belgrad, in perioada 18-25 septembrie 2006

În perioada 13-15 decembrie 2005, Comitetul Coordonator al Comisiei Internationale mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa s-a intrunit la Roma, pentru a relua discutiile intrerupte in anul 2000 din cauza neintelegerilor asupra problemei uniatismului.

Comitetul Coordonator este condus de presedintii Comisiei mixte, Cardinalul Walter Kasper, presedinte al Consiliului Pontifical pentru promovarea Unitatii crestinilor si Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergamon din Patriarhia de Constantinopol.

Membrii ortodocsi ai Comisiei sunt Mitropolitul Makarios de Kenia; Mitropolitul Pavlos de Aleppo, Veroias si Alesa; profesorul George Galitis; Episcopul Ilarion de Viena si Austria; Episcopul Ignatie de Branchevo; Episcopul Petroniu Salajanul din Patriarhia Romna; Arhiepiscopul Basileos de Trimitunda; Episcopul Atanasie de Ahaia; Mitropolitul Ambrozie de Helsinki; Mitropolitul Ghenadie de Sassima, co-secretar al Comisiei.

Membrii catolici ai Comitetului Coordonator sunt Arhiepiscopul Ioannis Spiteris de Zante si Kefalonia; Episcopul Gerard Daucourt de Nanterre; Arhiepiscopul Brian Farrel al Abitiniei; monseniorul Piero Coda, secretarul Consiliului Pontifical pentru promovarea Unitatii crestinilor; reverendul Dimitri Salachas; reverendul Paul McPartlan; reverendul Frans Bouwen si monseniorul Eleutherio Fortino, co-secretar al Comisiei.

Papa sustine reluarea comuniunii dintre cele doua Biserici

În data de 14 decembrie, membrii catolici si ortodocsi ai Comisiei s-au intlnit separat pentru a discuta programul intlnirii. Apoi a urmat o sesiune comuna in cadrul careia amndoua partile au facut schimb de pareri in ceea ce priveste continuarea dialogului. Tema primatului papal si cea a uniatismului au fost de departe problemele cele mai relevante pentru viitoarele discutii, dar s-a stabilit ca ambele teme sa fie discutate in contextul comun al eclesiologiei.

O sesiune separata a fost dedicata studierii documentului intitulat „Consecinte eclesiologice si canonice ale naturii sacramentale a Bisericii. Sinodalitate si autoritate in Biserica“, document adoptat de Comitetul Coordonator la intlnirea care a avut loc la manastirea „Sfntul Daniel“ din Moscova, in perioada 1-8 septembrie 1990, si care nu a fost discutat pna acum de Comisia plenara.

În data de 15 decembrie, membrii Comitetului Coordonator au fost primiti in audienta de Papa Benedict al XVI-lea. În discursul sustinut, Suveranul Pontif a subliniat necesitatea de a face tot ce este posibil pentru restabilirea comuniunii dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa.

La finalul reuniunii Comitetului Coordonator a fost redactat un comunicat in care se afirma ca: „În conformitate cu afirmatiile anterioare ale Comisiei, in cadrul intlnirii, s-a ajuns la urmatoarea concluzie: contextul general al activitatii Comisiei Teologice Internationale mixte este teologia comuniunii si acest aspect trebuie sa fie studiat pe viitor pentru a putea facilita abordarea in discutii a doua teme centrale pentru relatiile dintre Biserici, in principal problema primatului papal si chestiunea uniatismului.“

Întlnirea plenara a Comisiei Internationale mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa este programata sa aiba loc la Belgrad, in perioada 18-25 septembrie 2006.

de Teodor GRADINACIUC

 

.

04 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1680

Voteaza:

Restabilirea comuniunii dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE