Medalie aniversara - 550 de ani de la urcarea pe tron a Sfantului Stefan cel Mare


Pentru a marca acest eveniment istoric din tara noastra, 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare si Sfant pe tronul Moldovei, la initiativa directorului Arhivelor Nationale din Bacau, prof. Vilica Munteanu, s-a emis o medalie.

Pe avers, central, s-a reprodus bustul domnitorului, privit din fata, usor miscata spre stanga, cu coroana domneasca pe cap, in armura.

Bustul este incadrat de anii aniversari 550-ANI si in semicerc, deasupra capului, continua textul: "De la urcarea pe tronul Moldovei." Bustul este incadrat de motive florale de epoca. Pe segmentul circular al medaliei s-a gravat numele initiatorului medaliei, V. Munteanu si C. Dumitrescu, realizatorul medaliei. Pe reversul medaliei s-a reprodus sigiliul domnesc al Voievodului. Central, pe un scut, s-a reprodus stema Moldovei pe care apare capul de bour cu coarne ce incadreaza o stea, iar capul este flancat in stanga si dreapta de un soare stilizat (rozeta) si de o luna, simboluri ale epocii. Stema este incadrata de un romb medieval cu elemente florale.

Pe segmentul circular al medaliei, s-a gravat textul in limba slavona, care se traduce astfel: "sigiliul lui Stefan Voievod si Domn al Tarii Moldovei".

Medalia are o realizare artistica deosebita, cu forme si volume ce scot in evidenta calitatile artistice ale cunoscutului gravor, Constantin Dumitrescu de la Monetaria Statului, autor a numeroase medalii si plachete, pe plan national. Medalia are o executie artistica de exceptie si poate sta la loc de cinste in marile muzee din tara si strainatate, precum si in colectii private.

Medalie din argint si bronz cu diametrul de 60 mm, realizata la Monetaria Statului, in numar de 130 de exemplare numerotate, din care 5 bucati de argint.

.

08 Mai 2007

Vizualizari: 2072

Voteaza:

Medalie aniversara - 550 de ani de la urcarea pe tron a Sfantului Stefan cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE