Cate nume dam copiilor la Botez?

Cate nume dam copiilor la Botez? Mareste imaginea.

"Cate nume punem copilului?" Din pacate, aceasta este intrebarea pe care si-o pun multi parinti, in momentul in care se gandesc la pruncul randuit lor de Dumnezeu. Consider ca ar fi cu mult mai potrivit ca cei doi parinti sa se intrebe: "Ce nume de sfant sa dam copilasului?" sau "Ce sfant ocrotitor sa alegem pentru copilas?"

Cu cat omul intelege mai putin Taina Sfantului Botez si unicitatea persoanei umane, in toata profunzimea ei, cu atat el trece cu vederea detalii semnificative privind Botezul. Astfel, parintii ajung sa puna copilului doua sau chiar trei nume, ba inca si nume auzite prin vreo melodie "la moda" sau prin vreo telenovela.

Care este randuiala de punere a numelui ?

In cartea numita Molitfelnic, intre rugaciunile / randuielile legate de nasterea unui prunc este si cea intitulata "Rugaciunea la insemnarea pruncului cand i se pune numele". Potrivit acestei randuieli, rugaciunea de punere a numelui se citeste in a opta zi dupa nastere, tot atunci cand si Pruncului Hristos i s-a pus numele. Pentru ca inca nu este botezat, pruncul este adus la Biserica, insa numai in pridvor sau in pronaos, unde si are loc aceasta randuiala.

Preotul insemneaza pruncul cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, pe gura si in dreptul inimii. Aceasta insemnare se face pentru luminarea mintii si a gandurilor, pentru pazirea cailor celor drepte, a cuvintelor curate si pentru intarirea in dragoste si blandete. Dupa aceasta insemnare, parintele rosteste rugaciunea speciala, in urma careia pruncului i se pune numele. Acesta este numele cu care pruncul se va identifica si se va numi toata viata, cat si numele cu care el se va prezenta la Dreapta Judecata.

Din punct de vedere civil, pruncul isi primeste numele chiar in ziua nasterii, cand este inscris in acte, la Oficiul Starii Civile, de catre parinti. Acelasi nume - scris in Certificatul de Nastere - se repeta si in rugaciunea de punere a numelui, cat si in Certificatul de Botez.

Cum se alege numele dat pruncului ?

Potrivit traditiei noastre, copilul lua intotdeauna numele nasului. Aceasta nu este insa o traditie propovaduita de Biserica, tinand cont ca pruncul trebuie sa poarte numele unui sfant, iar nu al unei rude, sfant caruia va trebui sa ii si urmeze cu vietuirea.

Astazi, parintii sunt cei care hotarasc numele pruncului, iar nu nasul. Exista si cazuri in care nasul pune copilului un nume, iar parintii pe cel de-al doilea, insa copilul nu este un obiect aflat la discretia tuturor, ci o persoana umana deplina, care merita toata consideratia cuvenita. Astfel, daca nu se da numele nasului, este bine ca pruncul sa poarte numelui unui sfant, pe care sa-l si aibe drept ocrotitor toata viata.

Se recomanda ca numele de sfant ales sa fie acela aflat in calendar, in ziua in care s-a nascut copilasul. In cazul in care acest nume nu se potriveste cu dorinta nasilor si a parintilor, caci sunt multi sfinti cu nume grele sau straine pamantului nostru romanesc, se poate lua numele oricarui alt sfant din calendarul ortodox, mai apropiat sau mai indepartat de ziua nasterii pruncului.

Cate nume dam copiilor la Botez ?

Neintelegand unicitatea persoanei umane si unitatea nespusa a acesteia, parintii ajung sa puna copilului doua sau chiar trei nume. A pune mai multe nume aceleiasi persoane umane unice arata o imprastiere si o impartire intre doua unitati valorice diferite.

Vedem cum fiecare nume are in inima noastra o anumita rezonanta. Unele ne plac, iar altele nu. Aceasta nu pentru ca numele ar avea ceva in ele insele, ci pentru ca fiecare nume este umplut cu duhul celui pe care l-am intalnit purtand acel nume. Apare astfel o stransa relatie intre persoana si numele pe care-l purta, vazand de aici ca numele nu este ceva pus de amuzament sau de eticheta, ci un lucru cu mult mai profund. Vedem cum, in Sfanta Scriptura, numele lui Dumnezeu este un nume cu putere, fiind chiar si doar rostit.

Cand omul are un singur nume, toata personalitatea lui se concentreaza in acel nume, nimic ramanad in alta parte. Astfel, cand un prunc este numit IOAN, acela ajunge sa-si umple tot numele cu faptele si vietuirea sa. Insa atunci cand pruncului i se dau mai multe nume de Botez, precum IOAN CONSTANTIN, atunci el se va concentra pe unul singur, celalalt ramanand de prisos. Un fost coleg de facultate avea trei nume de Botez, insa nimeni nu l-a numit vreodata pe cel de-al doilea sau pe cel de-al treilea nume.

De ce sa aiba copilasul doua nume, atata timp cat toti cei cu cate doua nume sunt numiti pe unul singur dintre ele? Intre toti cei pe care ii cunosc, purtand doua nume, nu este nici unul care sa fie chemat pe ambele nume sau sa le foloseasca pe amandoua.

Parintele Profesor Nicolae Necula, fost decan al Facultatii de Teologie din Bucuresti si profesor de Liturgica, numeste foarte simplu aceasta problema, zicand astfel: "A existat si mai persista inca practica de a pune doua sau mai multe nume copiilor, ceea ce este complet neindicat si incomod, pentru ca, in realitate, acestia sunt chemati cu un singur nume de catre cei din jur, iar uneori cu un diminutiv care le anuleaza pe toate celelalte, care raman doar un balast scriptologic."

Foarte multi dintre noi purtam cate doua nume. Insa nu noi am hotarat aceasta, ci altii au facut-o pentru noi. Cred ca singurul lucru pe care il putem face noi, tinand cont ca numele de Botez nu mai poate fi schimbat, este acela de a da copilasilor un singur nume, si anume un nume de sfant.

Nume pentru baieti - nume de sfinti

Vasile, Serafim, Ioan, Gheorghe, Grigorie, Emilian, Pavel, Petru, Antonie, Simeon, Iulian, Luca, Teodor, Valentin, Alexandru, Marcel, Ciprian, Gabriel, Mihail, Stefan, Ilie, Iosif, Nectarie, Constantin, Filip, Sebastian, David, Damian, Andrei, Emil, Miron, Radu, Matei, Adrian, Siluan, Nectarie, Toma, Dumitru, Dimitrie, Lazar, Mina, Victor, Stelian, Daniel, Eugen, Nicolae, Cristian, etc.

Nume pentru fete - nume de sfinte

Maria, Cristina, Ioana, Tatiana, Ana, Marina, Marta, Valentina, Teodora, Iuliana, Daria, Lidia, Irina, Alexandra, Elisabeta, Nectaria, Elena, Paula, Sebastiana, Lucia, Veronica, Marcela, Cristina, Natalia, Adriana, Sofia, Cipriana, Anastasia, Mina, Cecilia, Ecaterina, Eugenia, Ioana, Iuliana, Alexandra, Gabriela, Dumitra, Mihaela, Constanta, Andreea, Emilia, Steliana, Daniela, etc.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

07 Februarie 2019

Vizualizari: 113170

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Comentarii (12)

  • Stefan NicaPostat la 2012-10-12 15:01

    Nu, va suparati, Mina este nume de baiat, desi nu suna. Cred ca din greseala s-a strecurat in lista cu nume de fete. Cred ca este vorba despre Sfantul Mucenic Mina, sarbatorit pe 11 noiembrie, nu?

  • costel malaetPostat la 2011-08-17 23:34

    Pentru Cristina Gligan: Reiau partea problema din fraza dv "- chiar daca apartine unui sfant - nu cred ca se potriveste societatii prezente". Numele unui om trebuie sa se potriveasca scopului pentru care dai viata copilului si nu pretentiilor unor persoane sau a unei societati.Scopul pentru care se pune un nume de sfant unui copil,viitor crestin,este acela de a-i oferi copilului primul dar,protectia unui sfant.Sau o fi mai folositoare muzicalitatea numelor la moda? Invatand smerenia vom trece mai usor peste ironiile celor ce nu prea dau pe la Sfanta Biserica si vom percepe cu mai multa usurinta drumul spre care se indreapta societatea prezenta.

  • Filaret MariutaPostat la 2011-08-17 22:53

    Pe fiica mea o cheama Maria-Sanziana. Acasa o chemam Sanziana, dar noi locuim in strainatate si la gradinita o cheama Maria celor de aici fiindu-le mai usor pt dictia lor sa o cheme asa. Acasa e Sanziana si la gradinita Maria.

  • Si SaPostat la 2011-05-09 07:59

    Si daca un copil nu are nume de sfant, iar nasii aleg un al doilea nume de sfant, pentru a salva situatia? Ce facem in aceasta situatia lasam doar un nume, sau il punem si pe al doilea? Cristian/Cristina ce nume de sfant este? Cand se sarbatoreste?

  • cornel atanasoaiePostat la 2010-12-31 12:35

    cornel e nu de sfant? doar un nume am si nu stiu daca exista sfant!

  • Ms AmeeraPostat la 2010-03-26 15:53

    Viorel este nume de Sfant? Ma gandesc de la Viorica numele mamei mele Dumnezeu sa o ierte!...Stiu ca reprezinta nume de floare ....si cei ce poarta aceste nume de Viorel si Viorica ....sarbatoresc Sfintele Florii!

  • filip vasilePostat la 2010-02-09 22:00

    rares e nume de sfant? este normal ca un copil sa fie "scos din mir"?

  • Cristina GliganPostat la 2010-02-09 17:01

    :D acum apare si Cristian in lista ...

  • Cristina GliganPostat la 2010-02-09 15:12

    Nu am sustinut niciodata un prenume precum "Fernando" domnule Iulian Toma, pe fiul meu il cheama Cristian, dar nici Calinic nu l as fi botezat numai pentru ca e nascut in 11 aprilie.

  • cornelia gratacosPostat la 2010-02-08 22:54

    intradevar un singur prenume este de ajuns ,eu am 4 copii si cam ii incurc ;ma gindesc cum ar fi sa folosesc 2 sau3 prenume pentru fiecare...

  • iulian toma Postat la 2010-02-08 19:33

    Da, in societatea prezenta Fernando e mai trendy ca Siluan. :/

  • Cristina GliganPostat la 2010-02-08 11:56

    Ma mira ca nu apare prenumele de Cristian/Cristina/toate derivatele... Iar un prenume ca Siluan - chiar daca apartine unui sfant - nu cred ca se potriveste societatii prezente.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE