Biserica regala a Sfintilor Ioachim sl Ana de la Studenica


Biserica regala a Sfintilor Ioachim sl Ana de la Studenica

Actiunea Constantinopolului s-a facut si mai puternic simtita asupra frescelor din biserica ridicata in 1314 de catre Miliutin intru cinstirea sfintilor Ioachim si Ana, la Studenica. Pictorii nu si-au semnat opera. Ne ingaduim sa ne gindim la Mihail si la Eutihie sau, cel putin, la niste artisti formati la scoala lor.

Eleganta cam manierista a figurilor zvelte cu atitudini de un calm plin de demnitate evoca mai mult gratia mozaicurilor, aproape contemporane, din Kariye Djami, decat vigoarea scolii macedonene. Sa ne amintim ca Teodor Metohites a perfectat in 1298-1299 nu numai casatoria lui Miliutin cu a patra sa sotie, mica principesa Simonida, fiica lui Andronic al II-lea Paleologul, dar a si stat doi ani, intre 1303 si 1305, la Salonic pe langa sotia acestui imparat, Irina de Montferrat, care urzea intrigi impreuna cu ginerele sau, regele Serbiei.

Metohites va fi ramas cu Miliutin si Simonida in relatii care poate nu sunt straine de intarirea influentei constantinopolitane la Studenica.

C. Delvoye

.

20 Iunie 2008

Vizualizari: 5817

Voteaza:

Biserica regala a Sfintilor Ioachim sl Ana de la Studenica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE