Kilisse Djami si Pammakaristos


Kilisse Djami si Pammakaristos

La Constantinopol, s-au decorat cu mozaicuri cel putin inca doua constructii in timpul domniei lui Andronic al II-lea Paleologul: exonartexul din Kilisse Djami si capela funerara ridicata pentru Mihail Glabas Tarkaniotes (mort in 1315) de catre vaduva sa, calugarita Marta, lipita de latura de sud a bisericii Pammakaristos (Fetiye Djami). Regasim aici in cupole procedeul compozitiei care consta in a desparti radial, in jurul unui medalion central, triunghiuri separate intre ele prin chenare late si in interiorul carora se afla cate un personaj.

La Kilisse Djami, in cupola de sud, Fecioara este inconjurata de opt regi din Vechiul Testament, stramosii ei. Cubuletele fondului de aur al cupolei mediane au fost smulse pentru a se recupera metalul pretios pe care il contineau; figura lui Hristos, care era inscrisa in curcubeul inelar ce se mai vede inca, a disparut de asemenea. Ea era inconjurata de doi dregatori ai palatului imperial si de prooroci.

Cupola de nord adapostea personajele din genealogia lui Hristos.

In cupola capelei funerare de la Fetiye Djami, doisprezece prooroci, in atitudini pline de viata, il inconjura pe Pantocrator al carui chip, de o mare blandete, este plin de tristete si chiar de resemnare. Executia nu are finetea usor pretioasa de la Kariye Djami si, poate tocmai datorita atentiei mai mici acordate formei si coloritului, aceste opere ni se par mai apropiate si mai umane. Lucrarile de degajare efectuate de "Byzantine Institute" au scos la iveala in absida un Deisis, al carui Hristos, calificat printr-o inscriptie ca Preabunul (Hyperagathos), troneaza in conca, pe cand Fecioara si Ioan Botezatorul sunt infatisati in picioare in cate o nisa din peretii laterali: un asemenea subiect si epitetul dat lui Hristos se explica foarte bine in absida unei capele ridicate in scopul de a asigura mantuirea unui defunct. Dintre cele opt scene care decorau partile de sus ale peretilor doar Botezul s-a pastrat pana in zilele noastre.

C. Delvoye

.

20 Iunie 2008

Vizualizari: 1943

Voteaza:

Kilisse Djami si Pammakaristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE