Sculptura in perioada iconoclasta


Sculptura in perioada iconoclasta

Arta statuara imperiala ramasese la mare cinste, dar numai textele ne informeaza despre aceasta. Dupa cum aflam din textele Patria, o statuie a Irinei se ridica pe o coloana in fiala hipodromului de la Constantinopol. O alta statuie, a fiului ei, Constantin al VI-lea, se afla tot pe o coloana la Exakionion (fara indoiala o deformare a cuvantului Exokionion, portic construit do Constantin in afara zidurilor de aparare).

Pe placile de ingradire a altarului - descoperite, de pilda, la Sfantul Dumitru de la Salonic, sau reutilizate in zidurile bisericii Mica Metropolie de la Atena - se desfasoara o ornamentatie comparabila cu aceea din manuscrisele religioase. Adesea crucea constituie aici motivul principal, la care se adauga rozete, volute de frunze, elemente florale si impletituri.

Uneori s-au reprezentat de asemenea animale reale sau fantastice, asa curn se facea pe zidurile bisericilor si pavilioanelor din Marele Palat. Dar, pe cand in pictura murala se cauta sa se produca o impresie de viata pitoreasca, in genul operelor paleocrestine, pe placile sculptate motivele erau dispuse dupa scheme decorative antitetice, folosite de asemenea si la tesaturi.

C. Delvoye

.

03 Iunie 2008

Vizualizari: 1646

Voteaza:

Sculptura in perioada iconoclasta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE