
Cerul de pe pamant este chemarea cereasca unde cei ce se bucura isi sporesc bucuria, unde se gaseste veselia celor amarati, bucuria celor necajiti, alinarea celor chinuiti si odihna celor osteniti. Ce este mai dulce decat aceasta chemare? Domnul ne cheama la Sfanta Biserica, mama noastra sufleteasca. Numai vino la ea la orice ora si indata vei uita de grijile zilnice. Intra inauntru si o pace duhovniceasca iti va cuprinde sufletul.
Ridica cugetarea la cele ceresti, nemailasand-o sa-si aminteasca de cele pamantesti. Si daca atat de mare este castigul atunci cand nu se savarseste nici o slujba, gandeste-te cat de mare este folosul celor ce vin la biserica atunci cand se savarseste Sfanta Liturghie si proorocii invata, apostolii propovaduiesc Evanghelia, Iisus Hristos se gaseste printre credinciosi, Dumnezeu Tatal primeste jertfa savarsita si Sfantul Duh imparte bucuria Sa. Ce-am fi noi fara dumnezeiasca jertfa a Sfintei Liturghii? Am fi lipsiti de tot binele,expusi numai la rau si la mania lui Dumnezeu. Daca soarele n-ar lumina pamantul ce s-ar intampla? Ar fi numai intunecime si lipsa de viata.
Necunoasterea precisa a scopului vietii omului pe pamant, necunoasterea prezentei reale a lui Hristos printre noi la Sfanta Liturghie si in alte Sfinte Taine, necunoasterea importantei fundamentale a rugaciunii in formarea personalitatii crestine si in cresterea duhovniceasca, si necunoasterea multor altor invataturi esentiale ale credintei noastre, genereaza in mintea unor oameni o imagine falsa a unui Dumnezeu imaginar, tolerant pana la nedreptate, cu slabiciuni care-L fac mai intelegator cu patimile noastre, caci si El a fost om.
Ne miram poate ca Dumnezeu a schimbat oarecum felul Sau de a stapani peste oameni. Altadata, vorbea popoarelor din nori cu traznetul in mana si pedepsea cu manie napraznica toata greseala. Pentru un singur viol a trecut prin varf de sabie 25.000 de oameni din tribul lui Veniamin; pentru un mic pacat, pe care l-a savarsit David facand numaratoarea poporului, au murit in Israel 70.000 de oameni in trei zile. Si acum, Dumnezeu indura cu rabdare desertaciunile si smintelile noastre cele mari.
Asadar, inaintea oricarei alte ocupatii si griji sa preferim mersul la biserica. Sa alergam cu sarguinta oriunde ne-am afla. Cu adevarat, fara aceasta sfanta si dumnezeiasca jertfa facuta pentru noi, pe cruce mai intai, iar apoi, zilnic pe altar, totul ar fi sfarsit, pierdut, fiecare dintre noi ar fi putut spune fratelui sau pe moarte: Doar in iad ne mai vedem! Dar, acum, imbogatiti de aceasta nepretuita comoara ocrotitoare, cu rodul Sfintei Liturghii la indemana, prisosim in nadejde: raiul este al nostru! Un singur lucru ne-ar putea indeparta de el: rautatea premeditata!
Sa venim cu dragoste la sfintele altare, sa ne rugam ca Sfanta Biserica, casa lui Dumnezeu, sa devina si casa noastra, Sfanta Liturghie sa constituie centrul existentei noastre si masa Euharistiei sa se faca pentru fiecare dintre noi hranitoare de suflet si datatoare de viata. Dar sunt pacatos, spui, si nu indraznesc sa privesc la chipul sfantului. Tocmai pentru ca esti pacatos vino ca sa te faci drept. Sau poate nu stii ca si cei care stau inaintea sfantului jertfelnic sunt pacatosi. Rascolind apa unei balti ce pare limpede si clara, indata se tulbura si isi arata necuratiile ce zac pe fundul ei. Nici balta cristalina n-ai sa afli, nici suflet cu totul curat. Cunoaste ca ispitele nu pier nicicand, ca nu se opreste Aghiuta din reaua lui lucrare, avem de luptat pana la ultima suflare. Si totusi trebuie sa vii la biserica, ca sa vezi cum diavolul este biruit, sfantul biruieste, Dumnezeu se slaveste si Biserica triumfa. Dar de vreme ce nu am implinit cele pe care le-am auzit la biserica, cum pot sa vin iarasi? Vino sa asculti din nou cuvantul dumnezeiesc si incearca acum sa-l implinesti. Daca iti pui alifie peste rana si nu se vindeca in aceeasi zi nu vei pune oare si ziua urmatoare?
Dar pot sa ma rog si acasa. Desigur, este cu putinta sa te rogi si acasa, insa este cu neputinta sa te rogi precum in biserica, unde se afla multimea parintilor si unde strigatul rugaciunii se inalta intr-un glas catre Dumnezeu. In biserica exista mai multe conditii duhovnicesti. Stai cu heruvimii si serafimii si toate puterile ceresti. Gandeste-te impreuna cu cine canti si te rogi! Ca sa-ti vii in sine este de ajuns sa-ti amintesti ca, desi ai trup material, te invrednicesti sa aduci cantare Ziditorului impreuna cu ingerii cei fara trup. Asadar, sa urcam cu mintea la cer, langa tronul lui Dumnezeu, sa zburam acolo impreuna cu serafimii si sa cantam Preasfintei Treimi cantare intreit sfanta. Amin.
Florentina
-
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui Cerul
Publicat in : Religie -
Colindul Cerul si pamantul
Publicat in : Colinde Alte regiuni -
Sfanta Liturghie, cerul pe pamant
Publicat in : Religie -
Cerul
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.