Continuarea luptelor Macabeilor, biruinta lui Iuda asupra lui Nicanor.

l. In anul o suta cincizeci si unu a fugit Dimitrie, fiul lui Seleuc, din Roma, si a venit cu oameni putini la o cetate de langa mare si a domnit acolo.
2. Si dupa ce a venit in casa domniei parintilor sai, a prins ostirea, pe Antioh si pe Lisias, ca sa-i duca la el.
3.
Si cand i s-a dat de stire, el a zis: "Nu-mi aratati fetele lor".
4. Si i-au omorat pe ei ostirile, si a sezut Dimitrie in scaunul regatului lui.
5. Si au venit la el toti barbatii cei fara de lege, si necredinciosii din Israel si Alchimos, conducatorul lor, care voia sa fie arhiereu.
6. Si au parat pe popor catre rege, zicand: "Pierdut-au Iuda si fratii lui pe toti prietenii tai, si pe noi ne-au risipit din pamantul nostru.
7. Acum, dar, trimite un om credincios, ca, mergand, sa vada toata pieirea aceasta, pe care au facut-o noua si tarii regelui, si sa-i pedepseasca pe ei si pe toti cei care le ajuta lor".
8. Si a ales regele pe Bacchide, prietenul sau, care stapanea dincolo de rau, mare dregator al domniei si credincios regelui.
9. Si l-a trimis pe el si pe Alchimos nelegiuitul, pe care l-a facut arhiereu, si i-a poruncit lui sa se razbune asupra fiilor lui Israel.
10. Si au purces si au venit cu putere multa in tara lui Iuda si au trimis cu viclesug soli lui Iuda si fratilor lui cu cuvinte de pace.
11. Dar ei n-au crezut cuvintele lor, pentru ca au vazut ca venisera cu putere multa.
12. Si s-a adunat la Alchimos si la Bacchide adunare de carturari, sa caute cele drepte.
13. Si Asideii erau intai intre fiii lui Israel si cereau de la ei pace.
14. Ca ziceau: "Un preot din semintia lui Aaron a venit cu ostirile si nu ne va face strambatate".
15. Si el a grait catre ei cuvinte de pace si li s-a jurat, zicand: "Nu vom face rau voua si prietenilor vostri".
16. Si ei au crezut lui, insa aceia au prins saizeci de barbati si i-au omorat intr-o zi, dupa cuvintele scrise:
17. "Trupurile cuviosilor Tai si sangele lor l-au varsat imprejurul Ierusalimului si nu era cine sa-i ingroape".
18. Si a cazut frica si cutremurul peste tot poporul si ziceau: "Ca nu este la ei adevar si judecata, ca au calcat legatura si juramantul facut".
19. Si a plecat Bacchide de la Ierusalim si a tabarat la Betzet si a trimis ca sa prinda pe cei care fugisera din ceata lui, precum si o seama din popor, pe care, dupa ce i-a omorat i-a aruncat intr-o fantana.
20. Si a incredintat tara lui Alchimos si a lasat cu el ostire multa sa-i ajute si s-a dus Bacchide la rege.
21. Si s-a nevoit Alchimos ca sa puna mana pe arhierie.
22. Si s-au adunat la el toti cei care tulburau poporul sau si au biruit tara lui Iuda si au pricinuit necaz mare lui Israel.
23. Si a vazut toata rautatea pe care au facut-o Alchimos si cei care erau cu el intre fiii lui Israel, mai mult decat neamurile.
24. Si a iesit la toate hotarele Iudeii imprejur si a pus pedepse asupra barbatilor care au mers de buna voie cu Alchimos si i-a oprit a merge in tara.
25. Iar daca a vazut Alchimos ca s-a intarit Iuda si cei care erau cu el, a cunoscut ca nu le va putea sta impotriva si, intorcandu-se la rege, i-a parat de cele mai rele fapte.
26. Si a trimis regele pe Nicanor, una din cele mai de seama capetenii ale lui, care avea ura si vrajmasie asupra lui Israel, si i-a poruncit sa piarda poporul.
27. Si a venit Nicanor in Ierusalim cu ostire multa si a trimis la Iuda si la fratii lui cu viclesug cuvinte de pace, zicand:
28. "Sa nu fie vrajba intre noi si voi; eu voi veni cu oameni putini sa vad fetele voastre cu pace".
29. Si a venit la Iuda si s-au sarutat unii cu altii cu pace, iar vrajmasii erau gata sa rapeasca pe Iuda.
30. Si a cunoscut Iuda ca a venit asupra lui eu viclesug, s-a temut de el si n-a voit sa mai vada fata lui.
31. Si a cunoscut Nicanor ca s-a descoperit planul lui si a iesit in intampinarea lui Iuda, inspre Cafarsalam, la razboi.
32. Si au cazut din cei care erau cu Nicanor ca la vreo cinci sute de barbati, iar ceilalti au fugit in cetatea lui David.
33. Si dupa intamplarile acestea, s-a suit Nicanor in muntele Sionului si au iesit unii dintre preotii din locul sfant si dintre batranii poporului sa se inchine lui cu pace si sa-i arate arderea de tot, care se aduce pentru rege.
34. Iar el i-a batjocorit si i-a ocarit, graind cu trufie.
35. Si s-a jurat cu manie, zicand: "De nu mi se va da Iuda si tabara lui in mainile mele acum, cand ma voi intoarce biruitor, voi arde templul acesta!" Si a iesit cu manie mare.
36. Si au intrat preotii si stand in fata altarului si a templului Domnului, au plans zicand:
37. "Tu, Doamne, ai ales acest templu sa se cheme numele Tau in el, sa fie locas de rugaciune si de cerere pentru poporul Tau.
38. Adu pedeapsa asupra omului acestuia si asupra taberei lui si sa cada in sabie; adu-Ti aminte de hulele lor si nu-i suferi pe ei".
39. Si a iesit Nicanor din Ierusalim si a tabarat la Bethoron si l-a intampinat pe el inca o armata siriana.
40. Iar Iuda a tabarat in Adasa cu trei mii de barbati si s-a rugat Iuda, zicand;
41. "Cand au hulit solii cei trimisi de regele Asirienilor, a iesit ingerul Tau, Doamne, si a batut dintre ei o suta optzeci si cinci de mii.
42. Asa zdrobeste oastea aceasta inaintea noastra astazi, ca sa cunoasca si ceilalti ca a hulit templul Tau. Judeca-l dupa rautatea lui".
43. Si s-au lovit taberele la razboi in treisprezece ale lunii Adar si a fost infranta tabara lui Nicanor si intai el a cazut in razboi.
44. Si daca a vazut tabara lui ca Nicanor a cazut, lepadand armele sale, a fugit.
45. Si i-au gonit cale de o zi de la Adasa pana unde vine Ghezer si au trambitat dupa ei neincetat cu trambitele.
46. Si au iesit din toate satele Iudeii de primprejur si i-au inconjurat. Si s-au incaierat unii cu altii si au cazut toti vrajmasii si n-a ramas dintre ei nici unul.
47. Si au luat prazi bogate, iar capul lui Nicanor si dreapta lui pe care o ridicase cu trufie, le-au adus si le-au spanzurat la Ierusalim.
48. Si s-a bucurat poporul si a petrecut in ziua aceea cu veselie mare.
49. Si au randuit ca in tot anul sa se tina ziua aceasta a treisprezecea a lui Adar.
50.
Si a avut pace Iuda putine zile.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 234

Voteaza:

Continuarea luptelor Macabeilor, biruinta lui Iuda asupra lui Nicanor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE