Axion Esti - icoana Celei Vrednice

Axion Esti - icoana Celei Vrednice Mareste imaginea.

In partea de nord-est a peninsulei athonite, intre Vatopedu si Stavronikita, se afla Manastirea Pantokrator, al carei nume ('Atoatetiitorul') s-a dorit a fi acelasi ca al sfantului locas din vremea aceea (sec. 11), de la Constantinopol, dupa dorinta fondatorului - nimeni altul decat imparatul Alexios I Comnenul. Acesta a construit pe un pinten stancos inalt de 20 de metri, de pe tarmul marii Egee, un mic paraclis dedicat icoanei facatoare de minuni Gherontissa (Stareta), care pe atunci purta un alt nume: 'Grabnic Ascultatoarea' (fireste, a rugaciunilor celor credinciosi).

Dupa doua veacuri, prima cladire a fost incendiata de pirati, iar in sec. 14 a fost reconstruita ca o cetate cu ziduri inalte, crenelate, si cu turn de paza, de catre doi vestiti conducatori de oaste, Ioannis, intre anii 1357 si 1363. Pentru a asigura independenta financiara a manastirii, au numit-o Regala, daruindu-i numeroase proprietati si ajutoare, primite de la ruda lor, Ioan al V-lea Paleologul, imparatul Bizantului. Cei doi fondatori, Alexios si Ioannis, au depus apoi armele ostasesti, scutul si spada, pentru a le inlocui cu cele monahale, crucea si rugaciunea; au renuntat la vitejiile razboaielor dintre imperiile seculare si au devenit eroi ai lui Hristos in luptele nevazute pentru a dobandi Imparatia Cerurilor.

De-a lungul anilor, Manastirea Pantokrator a fost ajutata si de voievozii Tarilor Romane, din prisosul belsugului romanesc, din bunavointa si milostenia Atoatetiitorului. Astfel, domnitorii Neagoe Basarab si Constantin Brancoveanu, sau logofatul Moldovei Gavriil Trotusanu, sunt pururea pomeniti printre binefacatorii manastirii.

 

Intre cetatuia Pantokrator si Karyes, capitala administrativa a Athosului, se afla, pe teritoriul manastirii, o zona numita Kapsala, unde sunt risipite, printre culmile domoale ale dealurilor impadurite, mai multe chilii si colibe in care au vietuit calugarii iubitori ai asprelor nevointe pustnicesti, solitari sau cate doi-trei frati de rugaciune. Aici, cu veacuri in urma, la o chilioara, un ucenic a primit binecuvantarea Parintelui sau duhovnicesc sa ramana singur sa se roage, in timp ce Gheronda (Batranul) urma sa mearga la o priveghere la Protathon. Dupa plecarea Staretului s-a auzit o bataie in usa, urmata de formula de introducere a monahilor: „Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!“. Ucenicul i-a raspuns „Amin“ si a aflat la intrare un calugar tanar cu chip ingeresc, care a intrebat daca poate fi gazduit peste noapte.

A fost primit cu duhovniceasca bucurie, iar la vremea Utreniei s-au trezit amandoi pentru savarsirea slujbei. Dupa ce s-a rostit Psalmul 50 si s-a ajuns la cantarea Imnului Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, glasuit in fata sfintei sale icoane, „Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim“, calugarul strain a adaugat la cantarea cunoscuta o alta fraza in greceste: Axion esti ("Vrednica este"), tradus liber astfel: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata, si Maica Dumnezeului nostru". Ascultand ucenicul cantarea cea noua, glasuita ingereste de oaspetele necunoscut, si minunandu-se de frumusetea ei, a intrebat unde se canta aceste minunate stihuri si daca poate sa i le scrie pentru a le invata. Atunci, o dumnezeiasca minune s-a petrecut: monahul strain a luat o bucata de marmura si cu degetul a scris pe piatra - ce se topea la atingere - noua adaugire la Imnul Maicii Domnului, apoi a rostit: "De acum inainte intreaga Biserica Ortodoxa sa-i cante Maicii Domnului precum cantam si noi in ceruri. Eu sunt Arhanghelul Gavriil!". Apoi s-a facut nevazut.

Piatra a fost trimisa Patriarhului Constantinopolului, care, slavind pe Maica Luminii si pe Mantuitorul lumii, Iisus Hristos, a hotarat ca intreaga Biserica Ortodoxa sa urmeze minunatul indemn ceresc. Iar icoana in fata careia s-a petrecut minunea poarta de atunci numele Axion esti si se afla in paraclisul de langa Biserica Protathon din Karyes.

 

Alexandru Mihail
Chilia Sf. Ioan Botezatorul
Lumea credintei, anul III, nr 4(21)

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2019

Vizualizari: 11815

Voteaza:

Axion Esti - icoana Celei Vrednice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE