Santiago de Compostella - orasul pelerinilor

Santiago de Compostella - orasul pelerinilor Mareste imaginea.


Capitala istorica a provinciei spaniole Gaticia este monumentalul oras Santiago de Compostella. „Santiago" este numele spaniol al sfantului apostol Iacob, intrucat orasul este considerat a fi locul de odihna a celui mai in varsta dintre apostoli, fratele Sfantului Apostol loan. Etimologic, „compostello" inseamna "camp de stele", denumire datorata unei legende ce spune ca ramasitele apostolului ar fi fost aduse din Orientul Mijlociu In Spania, fiind ingropate da un pastor intr-un loc aratat de o stea. Aici avea sa te ridice peste secole celebra catedrala din Santiago Potrivit unei traditii, moasele sfintului lacab ar fi fost descoperite in 835 de Theodomir, episcopul din Iria Flavia, desi o alta teorie spune ca ramasitele din cripta ar apartine unui anume Priscillian, ascet din Avilla, considerat un eretic in Franta, dar un sfint in partea de nord a Spaniei.
 
Originile orasului sunt insa mult mai vechi.

Situarea lui pe coasta de vest a Atlanticului a facut sa fie considerat in lumea veche drept `finis terrae` marginea lumii vazute . Legendele de origine celtica afirmau de altfel ca Galicia este Tarimul Mortilor , locul unde sufletele se aduna pentru a urma soarele ce traversa oceanul. Traditia catolica potrivit careia apostolul Iacob cel Mare a facut misiune aici a devenit curenta dupa anul 400. Abia in secolul al IX-lea insa a fost ridicat un sanctuar pe locul unde fusese mormantul Sfantului Iacob si apoi o basilica ce avea sa fie distrusa in 997 de mauri care , semnificativ , nu s-au atins de mormintul apostolului.
 
Se pare ca inca din aceasta perioada dateaza celebrul pelerinaj spre Santiago Compostello , care devenise deja in secolul al XII-lea o institutie. De-a lungul existentei sale milenare , milioane de credinciosi i-au urmat traseul , venind fie pe jos, fie in carute sau pe spinarea magarilor. Suportand greutatile inerente unei asemenea calatorii periculoase si chinuitoare , ce dura uneori si luni intregi, pelerinii soseau in cele din urma in piata principala, Plaza do Obradorio, inchinindu-se la mormantul lui Santiago Matamoros (Sfintul Iacob - luptatorul impotriva maurilor). Denumirea, destul de nepotrivita pentru un apostol al Domnului are la baza mitul potrivit caruia Sfintul Iacob a aparut sub forma unui cavaler in timpul unei batalii ucigand fara ajutor, 60000 de mauri! 

Catedrala, distrusa si reconstruita de mai multe ori, se remarca in special prin fatada baroca care este orientata spre Plaza do Obradorio, ce are in componenta un veritabil virf al artei romanice medievale, Portico de Gloria. Interiorul pastreaza forma originala in stil romanic, inspirind pelerinului venit din departari o atmosfera sobra dar linistita. Printre odoarele sale cele mai importante , pastrata in Capilla del Relicario (Capela Relicvarului) , se afla o cruce de aur , ce dateaza din 874 , care contine o bucata din crucea pe care a fost rastignit Iisus.
 
Ruta pelerinajului spre Santiago de Cumpostella, asa numitul El Camino de Santiago, a fost inclusa pe lista UNESCO, drept mostenire de valoare universala a umanitatii.
  Repetat in fiecare an, de pelerini si de turisti, acest drum spiritual este unul dintre cele mai evidente dovedi ale mostenirii crestine europene, dar si al pietatii si rivnei crestinilor de peste mileniu , il urmeaza pentru a se ruga la mormintul sfintului apostol Iacob cel Mare.

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 14865

Voteaza:

Santiago de Compostella - orasul pelerinilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE