Catedrala Lincoln

Catedrala Lincoln Mareste imaginea.


Catedrala Lincoln

 

Catedrala Lincoln este una dintre cele mai frumoase catedrale medievale din Europa, fiind un punct de referinta pentru intregul Lincoln. Catedrala, aflata in orasul Lincoln din Anglia, este scaunul episcopal al diocezei de Lincoln.

 

Fatada de vest pastreaza incorporata o bucata din prima catedrala romanica ridicata aici in anul 1072. Cea mai mare parte a Catedrala Lincoln dateaza din perioada secolului al XIII-lea, cand, datorita Sfantului Hugh - episcop al catedralei intre anii 1186-1200, catedrala a fost reconstruita in noul stil gotic. Generatiile urmatoare au adaugat catedralei frumoase lucrari in piatra si sculpturi in lemn.

 

 

In anul 1092, Catedrala Lincoln, ridicata de catre episcopul Remigius a fost sfintita. Remigius, un calugar benedictin si sustinator al lui William Cuceritorul in lupta acestuia de la Hastings, din anul 1066, a fost primul episcop norman al celei mai intinse dioceze medievale din Anglia. Aceasta se intindea de la Humber pana la Tamisa.

 

 

Catedrala acestei dioceze s-a aflat, pana in anul 1072, in orasul Dorchester, aflat in apropiere de Oxford. In anul 1072, printul William a ordonat ca episcopia diocezei sa fie mutata in Lincoln.

 

In Lincoln, William ridicase deja un castel. Acesta era ridicat in partea sud-vestica a vechiului oras roman. Noua catedrala a fost ridicata din piatra, in partea orasului opusa castelului - sud est.

 

 

In anul 1141, sau putin mai devreme, Catedrala Lincoln a fost grav avariata de catre un cutremur. Alexandru Magnificul, episcop de Lincoln intre anii 1123-1148, a refacut catedrala pe cat a putut, insa doar o parte din pierderile cauzate de incendiu au putut fi solutionate.

 

 

Avand o educatie primita in Laon, aflat in nordul Frantei, episcopul Alexandru a calatorit foarte mult, lucru ce l-a ajutat sa foloseasca in lucrarile catedralei cele mai sofisticate tehnici arhitecturale ale vremii.

 

 

Henry de Huntingdon, care a scris compilatia "Istoria englezilor", la cerinta lui Alexandru, marturiseste ca episcopul a restaurat Catedrala Lincoln in asa fel incat o adusese la o stare de bine si frumos mult mai inalta decat cea pe care o avea inainte. Catedrala Lincoln ajunsese in acea perioada cea mai frumoasa si renumita din intreaga Anglie.

 

 

Un cutremur puternic ce a avut loc in anul 1185 a subrezit structura de rezistenta a Catedrala Lincoln. Sfantul Hugh, episcop al orasului intre anii 1186-1200, a inceput sa reconstruiasca partile afectate ale catedralei in anul 1192.

 

 

Acesta a folosit stilul gotic, care, prin arcele ascutite ale acestuia, spre deosebire de cele rotunde, i-au permis sa faca ferestre mai mari pentru vitralii si bolti mai largi. Sfantul Hugh insusi a lucrat in constructia acesteia, carand materiale si ajutand. Din pacate, episcopul a murit in anul 1200, mai inainte de a vedea terminate nava si transeptele catedralei.

 

 

Stiut fiind faptul ca stilul gotic era unca unul experimental, catedrala a avut de suferit. Astfel, in anul 1237 sau 1239, turnul central s-a prabusit. Un nou turn central a inceput a fi ridicat pe catedrala.

 

 

In anul 1255 Henry al III-lea a fost de acord cu daramarea zidului dinspre oras si lungirea Catedrala Lincoln. In acest moment, capelele rotunde ale lui Hugh au fost inlaturate si au fost amenajate locuri speciale pentru numarul din ce in ce mai mare de pelerini care vizitau catedrala. Acestia veneau in special pentru mormantul lui Hugh.

 

 

Corul Ingerului a fost terminat si sfintit in anul 1280. Intre anii 1307 si 1311, turnul central a fot ridicat la inaltimea la care se afla si astezi. Mai apoi, intre anii 1370 si 1400 au fost inaltate turnurile vestice. Toate cele trei turnuri au avut spire pana in anul 1549, cand turnul central a ramas fara spira.

 

 

Partea nordica a Catedrala Lincoln a avut parte de cele mai multe reparatii. Lucrarile ce au avut loc la transeptul de nord au culminat cu restaurarea ferestrei vitraliu rozariu. Sticla madievala a fost pusa in noua rama metalica a ferestrei in anul 2006.

 

 

Catedrala Lincoln a avut nevoie de mai multe secole pentru a ajunge la stadiul in care se afla astazi. De-alungul anilor, catedrala a suferit multe schimbari, ca urmare a stilului epocii, al modei, al politicii vremii si al oamenilor ce s-au aflat la conducerea acesteia. Cladirea este rezultatul mai multor stiluri si tehnici arhitecturale.

 

 

Prima catedrala, inceputa in anul 1072, avea forma de cruce, cu intrarea prin laterala vestica si cu marele altar spre est. Aceasta cladire normanica a dat fatadei vestice aspectul unei fortarete. Cele doua turnuri de vest au acoperisuri piramidale. Arcele aflate deasupra frontonului de vest erau joase si rotunde.

 

 

Dupa incendiul din anul 1141, Catedrala Lincoln a suferit multe pierderi, printre care si pierderea acoperisului. Acoperisul original din lemn a fost inlocuit acum cu bolti de piatra. Deasupra usii centrale a fost asezata o sculptura infatisand Judecate de Apoi si chinurile din iad.

 

Dupa cutremurul din anul 1185, Catedrala Lincoln a suferit din nou mari pierderi, ceea ce a dus la nevoia acuta de reconstruire a mai multor parti ale acesteia. Reconstruirea a inceput cu capatul estic, adaugandu-se o absida si cinci capele.

 

 

Nava catedralei a fost construita in prima parte a secolului al XIII-lea, in stilul gotic englez timpuriu. Acum sunt incastrate in pereti si ferestre mai largi cu vitralii. Ramasitele catedralei narmane au fost incorporate in peretele vestic, unde pot fi vazute si astazi de catre vizitarori.

 

 

Prabusirea turnului central, in anul 1230, a dus la o alta restaurare a capatului estic. Tot acum a fost adus si un frumos mormant de marmura pentru trupul episcopului Hugh. In secolul al XIV-lea, turnul central a fost din nou ridicat si acoperit cu o spira. Aceasta lucrare a facut din Catedrala Lincoln cea mai inalta cladire din Europa - la acea data.

 

 

Catedrala Lincoln, care se afla astazi in toata splendoarea ei, este rezultatul eforturilor mai multor oameni: episcopi si regi, sfinti si pacatosi, pelerini si inchinatori. Catedrala a fost dotata si cu o importanta biblioteca in care sunt pastrate carti foarte vechi si manuscrise.

 

Catedrala Lincoln este locul unde se gaseste una dintre faimoasele copii ale "Magna Cartei", alaturi de o Biblie datand din perioada anului 1100.

 

 

Catedrala Lincoln este una dintre cele trei catedrale dotate cu atelier traditional. Astfel, aici, un numar de 13 mestesugari lucreaza piatra, lemnul, sticla si fierul. Intre ei, barbati si femei, se afla pietrari, sculptori, tamplari, strungari si pictori.

 

Catedrala Lincoln a fost folosita ca loc de actiune pentru una dintre cartile lui D.H. Lawrence, si anume, Curcubeul, si tot aici, regizorii au realizat filmul bazat pe cartea intitulata Codul lui Da Vinci.

 

.

21 Noiembrie 2007

Vizualizari: 15561

Voteaza:

Catedrala Lincoln 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE