Abatia Sfintei Foy din Conques

Abatia Sfintei Foy din Conques


Abatia Sfintei Foy din Conques

Pitorescul orasel Conques, aflat pe una dintre culmile deluroase din sudul Frantei, pastreaza cu bucurie singurul loc de inchinaciune medieval aflat pe drumul renumitului pelerinaj spre Santiago de Compostela, care s-a pastrat intact, ramanand nealterat de schimbarile si evenimentele naturii si ale istoriei.

Datorita faptului ca Abatia Sfintei Foy a pastrat inca de la inceputurile sale moastele unei sfinte mucenice, locasul de inchinaciune a fost intotdeauna un loc de popas in marele pelerinaj spre Santiago de Compostela. Astfel, Abatia din Conques s-a bucurat de-alungul vremii de nenumarate daruri primite de la pelerinii si regii care se opreau aici pentru a se odihni.

           

         

Abatia din Conques a fost intemeiata in anul 819, intr-o vreme in care padurea din jurul acesteia nu era populata, locul fiind optim pentru izolare si meditatie. Locul de ridicare a noului locas a fost ales de catre calugarul eremit Dadon, calugar care, mai tarziu, a si infiintat aici o comunitate de calugari benedictini.

In acelasi an in care a fost infiintata abatia, relicvele Sfantului James au fost descoperite in Compostela, Spania. Valuri de pelerini au inceput sa vina din toate partile spre renumitul oras al Spaniei. Pelerinajul acestora, pana la Compostela, trecea pe la mai multe locuri de inchinaciune si manastiri. Toate aceste locuri, care se aflau pe ruta pelerinajului, au ajuns, datorita evlaviei pelerinilor, in scurt timp, foarte instarite.

Pentru calugarii din oraselul Conques, ispita bogatiilor primite si a faimei abatiei, care crestea pe zi ce trece, a fost prea puternica. Astfel, cazand in ispita, acestia au facut compromisul de a fura niste relicve pentru atragerea si mai mare a pelerinilor.

In anul 866, unul dintre calugarii Abatiei din Conques a fost chemat sa slujeasca intr-o manastire din Agen, manastire care adapostea relicvele Sfintei Foy - o fecioara martira, care a patimit in anul 303, sub persecutiile imparatului Diocletian.

          

Sfanta Foy era renumita pentru abilitatea acesteia de a vindeca orbirea si de a izbavi din inchisoare pe cei ce patimesc pe nedreptate. Statuia-relicva a acesteia a atras, de-alungul timpului, o multime de pelerini.

Calugarul delegat de la Abatia din Conques a slujit la manastirea la care a fost chemat timp de 10 ani, fara nici cea mai mica abatere, insa in cele din urma, cand toate detaliile erau cunoscute, acesta a furat relicvele, pe care le-a adus cu sine in Abatia din Conques. Exact cum au calculat dintru inceput, drumul spre Compostela si-a schimbat ruta, ocolind Agen-ul si trecand prin Conques.

In foarte scurt timp, manastirea din Conques a ajuns printre cele mai instarite din zona. Pelerinii lasau aici multe bijuterii si daruri pentru a sluji manastirii Sfintei Foy. De asemenea, cei mai renumiti aurari si bijutieri faceau, pentru relicve, racle cat mai sofisticate si bogate. Dintre acestia ii numim pe Pepin si Charlemagne.

Pana in secolul al XI-lea, manastirea a ajuns la concluzia ca are nevoie de o biserica mult mai mare pentru primirea numarului tot mai mare de pelerini. Ridicarea noii biserici a fost facuta sub indrumarea abatelui Odolric (1031-1065), finalizarea lucrarilor avand loc in jurul anului 1120.

          

Pelerinajul spre Compostela, care trecea si prin oraselul Conques, incepea din Le Puy, localitate din estul Frantei, urmand ca mai apoi sa traverseze cu greu zona muntoasa aflata intre Le puy si Conques. Podeaua noii biserici a fost pavata cu lespezi de piatra, toata avand o inclinatie spre usa bisericii - motivul fiind inlesnirea curatarii acesteia prin spalare, de pamantul adus pe picioare de pelerini.

Pelerinii veniti dispre Le Puy si Estaing intrau in localitatea Conques pe drumul Haute. In biserica abatiei, pelerinii se inchinau de trei ori relecvelelor Sfintei Foy, iar mai apoi se opreau in fata statuii de aur a Sfintei. Aici, acestia se rugau pentru un drum cat mai usor spre Santiago, drum care, uneori, putea dura pana la un an.

Dupa odihnirea in aceasta abatie si rugaciunea inaltata Sfintei Foy, pelerinii isi continuau pelerinajul spre Santiago, urmand a trece prin Figeac si Cahors. Relicvele Sfintei Foy sunt singurele relicve de pe traseul intregului pelerinaj spre Compostela, care au supravietuit atat Razboiului Religiilor (1562-1598) cat si Revolutiei Franceze (secolul al XVIII-lea).

Biserica abatiei a fost restaurata in secolul al XIX-lea sub purtarea de grija a lui Prosper Merimee, primul inspector al Monumentelor Istorice. Astazi, biserica pastreaza inca relicvele sfintei care atreg in continuare multime de pelerini.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 3661

Voteaza:

Abatia Sfintei Foy din Conques 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact