Catedrala Sens

Catedrala Sens Mareste imaginea.


Catedrala Sens

Catedrala Saint Etienne - Sfantul Stefan - este un edificiu religios aflat in localitatea Sens din Burgundia, Franta. Catedrala este una dintre cele mai timpurii cladiri gotice din Franta, fiind inceputa in anul 1140 si apartinand aproape in intregime secolului al XII-lea.

Catedrala este reprezentativa pentru secolul al doilea, insa aceasta a fost terminata abia in secolul al XVI-lea. Arhitectura corului ei a influentat, prin arhitectul William de Sens, pe cel al Catedralei din Canterbury.

Cladirea catedralei este apreciata mai ales pentru soliditatea ei, decat pentru frumusetea proportiilor si a bogatiilor ornamentale. Fatada de vest este strapunsa de trei portale. Cel din mijloc prezinta niste sculpturi foarte bine pastrate, reprezentand parabola celor zece fecioare si martiriul Sfantului Stefan.

Portalul din dreapta pastreaza 22 de statuete remarcabile infatisand profetii Vechiului Testament, care au patimit multe injurii si suferinte. Deasupra acestui portal se ridica si turnul catedralei, singurul de altfel, decorat cu forme armonioase si statui infatisand pe principalii binefacatori ai catedralei - ctitorii.

Clopotele din clopotnita aflata in turn s-au bucurat de un mare renume in Evul Mediu. Cele doua clopote, care se mai gasesc si astazi, La Savinienne si La Potentienne, cantaresc 15.3 tone si respectiv 13.8 tone.

Portalul din stanga fatadei vestice este incarcat cu doua mari basoreliefuri, libertatea si avaritia, cat si cu povestea vietii Sfantului Ioan Botezatorul.

          

Portalul de pe fatada de nord a catedralei este unul dintre cele mai bune exemple din sculptura franceza a secolului al XVI-lea. Cel de pe latura sudica este incadrat de minunate vitralii.

Alte ferestre din secolele XII si XVI sunt si ele bine pastrate, unele dintre ele reprezentand legenda cu Themas Becket din Canterbury.

Dintre bogatiile aflate in interior, mentionam mormantul regelui Louis Dauphin al Frantei (fiul lui Louis al XV-lea) si al consoartei sale, Maria Iosif de Saxonia. Mormantul este o lucrare a lui Guillaume Coustou cel Tanar.

Basoreliefurile aflate in catedrala infatiseaza scene din viata cardinalului Antoine Duprat, cancelarul Frantei si arhiepiscopul de Sens intre anii 1525 si 1535. Mausoleul din care provin aceste basoreliefuri a fost distrus in timpul Revolutiei Franceze.

Trezoreria catedralei din Sens, una dintre cele mai bogate in antichitati din intreaga Franta, pastreaza si un fragment din adevarata cruce prezentata de catre Charlemange, alaturi de vestmintele lui Thoman Becket. Toate acestea sunt acum pastrate intr-un muzeu.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4705

Voteaza:

Catedrala Sens 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE