Biserica Gospa od Skrpjela

Biserica Gospa od Skrpjela

Biserica Gospa od Skrpjela

Biserica Gospa od Skrpjela este o biserica sarbeasca, construita pe o insula artificiala, in fiordul Boka Kotorska, din Muntenegru. Marea Mediterana patrunde adesea printre stancile continentului, formand, ca si in acest caz, fiorduri. Boka este singurul fiord european din afara Scandinaviei trecut in liste celor mai frumoase cinci fiorduri din lume, avand forma unui fluture cu patru aripi.

Perast, una dintre "perlele" cele mai de seama ale Muntenegru-lui, a apartinut, pana in secolul al XVIII-lea, Republicii Venetiene. Acest oras era, la vremea sa, cel mai important port maritim din aceasta zona, avand o flota de peste 100 de nave si un numar de peste 1.700 de navigatori.

Cel mai apropiat oras de pe coasta, Perast, este si cel care are grija de cele doua insule din golf, Insula si Biserica Gospa od Skrpjela si Insula Sfantul Gheorghe, doua atractii turistice unice. Insula Gospa od Skrpjela se afla la o distanta de aproximativ 115 metri de Insula Sfantului Gheorghe.

Acordul dintre cele doua insule este impresionant: ele intruchipeaza relatia istorica dintre barbat si femeia. Insula Sfantului Gheorghe intruchipeaza barbatul, fiind bine-facuta, robusta si creata de Dumnezeu, in timp ce Insula Gospa od Skrpjela intruchipeaza femeia, aceasta fiind subtirica, usoara, luminoasa si creata de catre om.

Numele bisericii, "Gospa od Skrpjela", inseamna "Maica Domnului de pe Stanca" si, impreuna cu minunata insula, creata de om, dateaza inca din secolul al XV-lea. Termenul "skrpjela" vine de la cuvantul "skripio", care, in dialectul dalmatian, inseamna "colt de stanca". Acesta se refera la faptul ca insula artificiala a fost construita incepand de la un colt de stanca existent mai din-nainte.

Biserica Gospa od Skrpjela - scurt istoric

Biserica Gospa od Skrpjela - "Doamna de pe Piatra" - este o raritate nascuta dintr-o mustrare de constiinta legata de anumite evenimente petrecute pe Insula Sfantului Gheorghe. In jurul unui colt de stanca, localnicii din Perast au inceput sa construiasca o noua insula.

Acestia au inceput prin adunarea materialelor pe care le aveau in carenele vapoarelor. Mai apoi, ei au inceput sa care piatra de pe coasta, barca dupa barca plecand si intorcandu-se dinspre noua insula ce lua nastere.

O alta legenda spune ca in vechime exista un obicei marinaresc, conform caruia, fiecare marinar care se intorcea sanatos dintr-o calatorie avuta, trebuie sa depuna in golf o piatra. Datorita multimii marinarilor si a calatoriilor reusite, ar fi luat nastere insula. Obiceiul exista si astazi, in fiecare an, la data de 22 iulie, localnicii aruncand cate o piatra in golf, intr-o festivitate numita "fasinada".

Mai exista inca si o alta legenda in legatura cu intemeierea minunatei biserici. Se face ca in vremea pescuirii, doi pescari au gasit o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul pe varful de stanca din acel loc. Minunandu-se, ei au promis ca acolo se va ridica o biserica. Inceputa de ei, fagaduinta a fost implinita insa abia in 200 de ani. Astazi, icoana Maicii Domnului este considerata a fi ocrotitoarea marinarilor si a pescuitului.

Prima capela de pe nou-nascutul petic de uscat, de confesiune crestin ortodoxa sarbeasca, ar fi fost construita in anul 1452. Mai apoi, in anul 1630, pe ruinele primei capele, se va sfinti o noua capela inchinata Maicii Domnului "Mijlocitoarea catre Domnul Hristos".

In anul 1667, constructia a fost grav avariata de catre un puternic cutremur de pamant. Intre anii 1720 si 1725, capela initiala de pe "Gospa od Skrpjela" avea sa fie restaurata si marita, acesteia adaugandu-i-se si un imens dom octogonal. Biserica, cu o lungime de 11 metri si acoperita cu dom, are o singura nava, modest proportionata in stilul bizantin. Tot acum s-a ridicat si turnul clopotnita.

In micuta curte din fata bisericutei, localnicii au instituit asa-numitul "loc al impacarii". Totul a plecat de la vointa de a rezolva toate problemele locale in apropierea bisericii si departe de curtile legislative venetiene. Bancile de piatra ce exista si astazi sunt marturie peste veac ale acestui loc de judecata.

Interiorul Bisericii Gospa od Skrpjela intruchipeaza un omagiu adus operei lui Tripo Kokolja (1661-1713) un artist localnic auto-didact. Nu mai putin de 68 de lucrari, picturi bine conturate, imbraca peretii si bolta bisericii, acestea reliefand personaje si scene vechi si nou-testamentare. Acestea au fost comandate de catre Andrija Zmajevic.

Cea mai importanta lucrare a sa este cea in care este infatisata Adormirea Maicii Domnului, cu o lungime de 10 metri. Aceste picturi, unele dintre ele de o dimensiune impresionanta, fac din Biserica Gospa od Skrpjela o adevarata galerie de arta baroca, unica in zona.

Sfantul Altar, comandat de catre Consiliul din Perast, a fost lucrat in anul 1796 de catre sculptorul genovez Antonio Cappallano. Deasupra Sfantului Altar, lucrat in marmura alba de Carrara, atarna o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, lucrare a lui Lovro Marinov Dobricevic din Kotor, apartinand secolului al XV-lea.

De o parte si de alta a Sfantului Altar se afla statui de marmura: Sfantul Ioan Evanghelistul in stanga si Sfantul Roch in dreapta. Acestea sunt lucrari semnate de sculptorul venetian Francesco Gai, din anul 1783.

Pictura ce-l infatiseaza pe Sfantul Roch, din dreapta Sfantului Altar, este atribuita lui Tiepolo, iar cele patru panze imense ce decoreaza domul spartin Scolii din Geneva, datand din secolul al XVII-lea.

Pe peretii laterali ai bisericii, printre tablourile lui Kukolj, se afla inserate mai multe tablite votive din argint, cu reprezentari in miniatura ale principalelor vapoare din golful Boko Kotorska. Se crede ca acestea erau protejate, pe vreme de furtuna, de catre Maica Domnului.

Biserica Gospa od Skrpjela - muzeul

In imediata apropiere a bisericii se afla si un muzeu. Muzeul pastreaza doua mozaicuri in podea, infatisand istoria tulbure a orasului Perast, mai multe tablouri cu marea si furtunile acesteia, alaturi de lupte si zbateri eroice ale localnicilor.

Muzeul mai pastreaza si multe alte obiecte valoroase. Printre acestea se numara si o multime de amfore grecesti si romane gasite pe fundul marii, vase si arme de piatra din anul 3.500 i.Hr, descoperite in pestera Spila, de pe dealurile din Perast.

Dintre obiectele de cult, amintim minunata icoana brodata, lucrata de Jacinta Kunic in 20 de ani. Aceasta icoana impresioneaza sau contrariaza prin faptul ca autoarea si-a folosit propriul par pentru a broda capetele din icoana.

In timpul verii, insula si Biserica Gospa od Skrpjela poate fi vizitata, cu barca, din mai toate orasele port ale fiordului Boka Kotorska. Cea mai ieftina cursa cu barca este cea din Perast, care, ultima data urca pana la 2euro de persoana. Sa nu se treaca ce vederea faptul ca tinuta si atitudinea pe insule trebuie sa fie una cuviincioasa, ca in orice loc de inchinaciune. Imbracamintea neadecvata duce la interzicerea vizitarii insulelor.

Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2017

Vizualizari: 5960

Voteaza:

Biserica Gospa od Skrpjela 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact