Biserica Sfantul Gheorghe - Kurbinovo

Biserica Sfantul Gheorghe - Kurbinovo Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Gheorghe - Kurbinovo

Biserica Sfantul Gheorghe din Kurbinovo este una dintre bisericile de referinta ale artei bisericesti. Situata la poalele Muntelui Pelister, la doar cativa kilometri de malurile Lacului Prespa, pe teritoriul localitatii Kurbinovo, cu o arhitectura unica si o fresca deosebit de valoroasa, Biserica Sfantul Gheorghe este una dintre cele mai interesante si minunate biserici crestine.

Biserica din Kurbinovo este o biserica deosebit de simpla in forma si dimensiune, insa foarte importanta din punct de vedere spiritual, cultural si artistic. Zugravii din Kurbinovo au lucrat aceste capodopere intr-o perioada in care vechiul Imperiu Bizantin era pe moarte, iar influentele artistice apusene penetrau tot mai mult Rasaritul.

Serbia, un stat nou si plin de viata, va prelua traditia clasica bizantina, in vreme ce Constantinopolul era cucerit de latini. Ea va dezvolta mostenirea bizantina in noi forme si expresii personale, cum se poate observa pana in zilele noastre, in Manastirea Studenica, Manastirea Milesevo si Manastirea Sopocani.

Biserica Sfantul Gheorghe din Kurbinovo - scurt istoric

Potrivit anului in care biserica din Kurbinovo a fost imbracata in fresca - 1191 -, se crede ca data zidirii acesteia este tot undeva prin secolul al XII-lea, deoarece in afara de acest an nu mai exista nici o marturie istorica din acea perioada.

Unii sunt de parere ca data zidirii bisericii din Kurbinovo este undeva in perioada de dominatie otomana. Intre timp, satul ce se ridaca in jurul acestei bisericute a disparut in totalitate. Dupa mai multe analize, a fost stabilita data intemeierii acestui minunat locas de cult - sfarsitul secolului al XII-lea si perioada tarzie a dinastiei comnene din Imperiul Bizantin.

     

Biserica de piatra din Kurbinovo este o biserica deosebit de simpla, modesta arhitectura a acesteia inscriindu-se in stilul locasurilor cu o singura nava; doar in capatul estic biserica are o singura absida - Sfantul Altar.

Potrivit cercetarilor facute asupra monumentului s-a constatat ca biserica, in indelungata ei istorie, a trecut print-o mare incercare, probabil un incendiu devastator, in urma acestei ispite, biserica ramanand neingrijita si complet parasita.

     

Ceea ce impresioneaza cel mai mult in aceasta biserica este minunata ei fresca, care, impreuna cu cea din Biserica Sfantul Pantelimon - de langa Skopje -, reprezinta o culme a originalitatii si a maestriei artistice din perioada dominatiei artei comnene in Macedonia.

Frescele acesteia au fost realizate in anul 1191, intr-o vreme in care Imperiul Bizantin detinea si regiunea actuala a Macedoniei, la scurt timp dupa domnia tarului Samuil, primul imparat slavo-macedonean si intemeietorul primului stat medieval slavo-macedonean.

Tendintele artistice de la sfarsitul epocii Comnenilor, a caror realizare desavarsita ni s-a pastrat la Biserica din Nerezi, s-au exacerbat cu timpul, ajungand la manierism si chiar la vehementa.

     

Frescele din Biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo ne infatiseaza figuri lungi si subtiri peste masura, cu miscari a caror vioiciune atinge bruschetea, cu drapari clocotitoare si framantate care isi iau zborul in lungi arabescuri pentru a mobila golurile fondului.

Sfintii din Kurbinovo sunt realizati atat de plastic, incat unii ar crede ca acestia seamana mai mult cu niste caricaturi decat cu o valoroasa fresca. Criteriile de lucru ale zugravilor nu se supun regulilor anatomiei, ei lucrand "dupa alte reguli".

     

Aceasta alungire a proportiilor si acest freamat al cutelor ne evoca, sub forme mai aspre, arta extrem de rafinata a unui Callimah. Manierismul pe care il dovedesc cu oarecare exces aceste fresce a inspirat de asemenea mozaicurile de la Catedrala Monreale si cele din Catedrala San Marco de la Venetia, care se situeaza in preajma anului 1200.

Chipurile, la care regasim adesea in plete si in barbi linearitatea de la Nerezi, au o expresie mai severa si putem vedea aici un indiciu despre originea provinciala, fara indoiala macedoneana, a pictorilor atelierelui de la Kurbinovo.

Pe fatada de vest a bisericii, sub acoperisul de lemn, se afla ramasite de fresca ce infatiseaza barbati si femei in marime naturala, imbracati in vestminte imperiale, alaturi de o alta persoana imbracata in straie bisericesti. Este foarte probabil ca acestia sa fie ctitorii micutei biserici din Kurbinovo.

Frescele din Kurbinovo sunt renumite pentru vestmintele personajelor, realizate foarte dinamic, cu multe bucle. Fresca interiorului este impartita in trei registre, scenele si personajele fiind conturate cu puternice nuante de dinamica, elasticitate si voiciune.

Frescele din interior infatiseaza scenele reprezentative din viata Mantuitorului si a Maicii Domnului. In absida Sfantului Altar se afla pictata scena cu Maica Domnului si Sfintii Arhangheli, realizata in conformitate cu toate canoanele frescei bizantine, care a facut sa si sporeasca foarte mult faima acestei bisericute ascunse. Arhanghelul Gavriil, stand in picioare de-a dreapta Maicii Domnului, a devenit simbolul acestei bisericute din Kurbinovo.

Interesante si rare sunt si scenele care il reprezinta pe Mantuitorului Hristos si pe ocrotitorului bisericii, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, infatisate pe peretele de nord si de sud, la o scare monumentala. Dintre celelalte fresce ce lumineaza ochiul pelerinului mai amintim si portretul Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria, pictat in partea inferioara a peretelui sudic al naosului.

In Sfantul Altar, in locul Tronului Etimasiei, ca simbol al sacrificiului euharistic a fost reprezentat Hristos intins pe un Sfant Disc; aceasta reprezentare va deveni tipica in iconografia Bisericii de Rasarit. Portretele iluminatorilor macedoneni Sfintii Chiril si Metodie, sunt si ele prezente in incinta Sfantului Altar.

Fresca ce-l infatiseaza pe Sfantul Metodie este cea mai veche reprezentare a acestuia din intreaga lume slavo-bizantina. In partea opusa acestor doi apostoli mocedoneni se afla infatisat Sfantul Clement de Ohrida.

     

Biserica Sfantul Gheorghe din Kurbinovo a fost restaurata abia in secolul al XVII-lea; o a doua restaurare va avea loc in aceasta biserica peste doua secole, in secolul al XIX-lea. La inceputul secolului al XX-lea, bisericii i s-au construit un tavan din lemn si un acoperis al intrarii, iar cele doua usi din peretii de sub si nord i-au fost transformate in ferestre. Se vad inca urmele exterioare ale celor doua usi laterale ale bisericii.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 11770

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Kurbinovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE