Manastirea Vitovnita

Manastirea Vitovnita


Manastirea Vitovnita

Manastirea Vitovnita, in limba sarba "Vitovnica", este o manastire ortodoxa sarbeasca, ridicata pe malul drept al Raului Vitovnita, in imediata apropiere a localitatii omonime si a orasului Kucevo, putin mai la est de Petrovac pe Mlavi, districtul Branicevo.

Parintele Tadei este un calugar ortodox sarb de la Manastirea Vitovnita. Datorita blandetii, dragostei si multelor sale cuvinte cu har, parintele a fost considerat de catre multi, inca din viata, drept sfant (viata parintelui poate fi citita putin mai jos).

Manastirea Vitovnita - scurt istoric

Potrivit traditiei, Manastirea Vitovnita a fost construita intre anii 1289-1291, de catre dreptcredinciosul rege Stefan Milutin. Acesta a zidit manastirea drept multumire pentru victoriile sale impotriva bulgarilor condusi de Drman si Kudelin. Pe de alta parte, prima atestare documentara oficiala privind manastirea dateaza din anul 1537; in acest an, Serbia se afla sub conducerea si jugul otoman.

Biserica centrala a manastirii, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului, este construita conform caracteristicilor Scolii din Morava. Avand dimensiuni modeste, biserica este zidita in forma de cruce inscrisa, poligonala in exterior si acoperita cu un dom. Fatada principala este decorata cu arce oarbe si muchii.

     

Manastirea Vitovnita si biserica acesteia, asemeni multor altora, nu au fost nici ele ocolite de incercarile vremii. Distrusa de mai multe ori, manastirea a fost reconstruita in anul 1856, cu ajutorul lui Stefan Bojovic. Fratii Ivan si Milija Markovic sunt cei care au imbracat in fresca peretii bisericii si au pictat icoanele iconostasului.

Tot in aceasta perioada a fost construit si pronaosul, impreuna cu clopotnita. Podeaua bisericii a fost pavata cu piatra. In apropierea Manastirii Vitovnita se afla "Fantana Sfantului Ioan", cunoscuta pentru binefacerile si vindecarile pe care le-a mijlocit credinciosilor.

     

Parintele Tadei de la Manastirea Vitovnita - 1914-2003

Parintele Tadei s-a nascut in anul 1914, in satul Vitovnita, din parinti evlaviosi, simpli tarani, de praznicul Sfantului Apostol Toma, si a primit numele de Toma. Dupa ce a terminat scoala primara, tanarul Toma a urmat si absolvit Scoala de Comert si Meserii din Petrovat pe Mlava.

Deoarece s-a imbolnavit grav, a hotarat ca ultimii ani din viata sa ii inchine slujirii lui Dumnezeu. Inceputurile vietii sale calugaresti sunt legate de Manastirea Milkovo, de langa Svilainta si de Parintele Ambrosie de la Milkovo, ucenic al Cuviosului Ambrosie de la Optina, care, dupa cuvintele Staretului Tadei, avea nemarginita dragoste si iertare.

     

Tadei a fost inchinoviat in 1935 la Manastirea Gorniak, pe 10 martie, spre a fi tuns in cinul monahicesc la 14 iulie, acelasi an, ca frate in obstea Manastirii Gorniak. Indata dupa inchinoviere, in 1935, a fost indrumat spre Scoala de Iconografie de la Manastirea Rakovita. La dorinta Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sarbe de la acea vreme, Varnava, Episcopul Veniamin i-a dat monahului Tadei dezlegare canonica sa mearga in eparhia Belgradului si Karlovitului, iar acesta a intrat in obstea Manastirii Rakovita.

Tadei a fost hirotonit in cinul de ieromonah la 3 februarie 1938, la Manastirea Rakovita, de catre Episcopul Mitrofan al Harkovului. A fost ridicat la treapta de egumen in 1949, in Catedrala din Belgrad, de catre vicarul patriarhal Visarion, fost episcop al Banatului. In octombrie 1938, ieromonahul Tadei a fost mutat, pentru nevoile slujirii, la Patriarhia din Peci. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ieromonahul Tadei a parasit Peciul si s-a intors la Manastirea Rakovita. In aprilie 1947, ieromonahul Tadei s-a reintors in eparhia Branicevo, cu dezlegare canonica si a intrat in obstea Manastirii Gorniak.

La dorinta Patriarhului Gavriil, ieromonahul Tadei se reintoarce la Patriarhia din Pec, in anul 1949, si devine vicar al acesteia. In 1955, din motive de sanatate, avand dezlegarea Patriarhului Vichentie, egumenul Tadei se intoarce pentru a doua oara in eparhia Branicevo. In aceasta eparhie, a fost o vreme preot paroh in satele Peci si Klenovat si in parohia Sapinska, iar apoi, din 1957, staret al Manastirii Gorniak.

La inceputul lui noiembrie 1959, egumenul Tadei a primit dezlegare canonica pentru a pleca in Manastirea Hilandar, aflata sub jurisdictia Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol. Dupa patru luni incheiate, cu acordul autoritatilor grecesti, egumenul Tadei a parasit Hilandarul si Sfantul Munte, intorcandu-se in patrie. Aici a fost, o vreme, paroh in satul Bistrita, apoi staret al Manastirii Tuman.

La dorinta sa, in 1962, a fost randuit la staretia Manastirii Vitovnita. A petrecut in aceasta slujire vreme de zece ani, pentru ca, in cele din urma, slujind ca paroh in Vlaski Doi, sa fie pensionat, iar apoi asezat la staretia Manastirii Pokainita, de langa Velike Plane si ca duhovnic al Manastirii Tuman, iar apoi, pentru a doua oara, la staretia Manastirii Vitovnita.

Arhimandritul Tadei, staretul Manastirii Vitovnita, a trecut la Domnul pe 13 aprilie 2003, in satul Bacika Palanka din Voievodina, in casa credinciosilor ce s-au ingrijit de el in ultimii ani ai vietii sale pe pamant.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 11540

Voteaza:

Manastirea Vitovnita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact