Careia - Sfantul Munte Athos

Careia - Sfantul Munte Athos

Careia este capitala administrativa a Republicii teocratice Sfantul Munte Athos. Aceasta mica peninsula de 340 km patrati din nordul Marii Egee, numita Sfantul Munte Athos, are o lungime de circa 30 km si latimea medie de 12 km. De-a lungul ei, peninsula este strabatuta de o culme muntoasa ce se termina cu maretul varf Aton, inalt de 2030 metri. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne.

Careia - capitala Sfantului Munte Athos

Careia este o localitate situata aproape in centrul Sfantului Munte. Locul isi inalta acoperisurile la o altitudine de 370 de metri. Traditia locului marturiseste inca faptul ca primele asezari din Careia au fost zidite de Sfantului imparat Constantin cel Mare, insa distruse mai apoi de catre imparatul Iulian Apostatul.

Tot pelerinul ce paseste pe sfintitul pamant al Athosului, dupa ce coboara in portul Dafni - Dafne, se opreste mai intai in acest loc, de unde se alimenteaza cu apa si cu binecuvantarea parintilor, spre a porni la drum, spre manastiri. Locuitorii din Careia, in anul 1981, erau in numar de 235. Aici se afla intreaga structura administrativa a Muntelui, in anul 2001, numarul locuitorilor acesteia ridicandu-se la un total de 233. Drept urmare, acesta este cel mai populat colt al Sfantului Munte. Localnicii din Careia vietuiesc cu viata idioritmica, asemeni celor din schituri.

Pentru o indelungata perioada de timp, oraselul Careia nu a avut un rol foarte important in viata athonita. Conducerea si supravegherea savarsita astazi de cei din Careia a fost, la inceput, datoria Manastirii Iviron, mai apoi a Manastirii Marea Lavra, iar in cele din urma a Manastirii Vatoped. Din pacate, intre acestea au existat si unele neintelegeri in cele privind autoritatea asupra lucrurilor din Careia.

Orasul s-a vazut adesea influentat de autoritatea presedintelui Statului Athonit. Cuvantul celor trei mari manastiri grecesti - Marea Lavra, Vatoped si Careia - au cantarit uneori foarte mult in istoria si lucrarea acesteia. De asemenea, multe imputerniciri au venit asupra locului prin sigilii patriarhale si crisobule imperiale, acestea din urma dandu-i, treptat, importanta actuala.

"Koinotis" este organismul central de conducere al Sfantului Munte si cuprinde 20 de monahi, cate unul la fiecare manastire, care vietuiesc in Careia - Kareia si se aduna in mod regulat in fiecare luni si vineri, in afara de Sfantul si Marele Post, cand acestia se intalnesc martea si joia, si in alte zile atunci cand este cazul. Acesti monahi sunt alesi anual, intre 1-10 ianuarie, fiecare manastire alegandu-si propriul sau reprezentant.

"Epistasia" este consiliul executiv al "Koinotis" si cu­prinde patru membri numiti "epistatai". Acestia raman la conducere timp de un an si sunt urmati de alti patru "epistatai" si tot asa in fiecare an, pana cand reprezentan­tului fiecarei manastiri i-a venit randul la slujire. Aceasta inseamna ca, in scopuri administrative cele doua zeci de manastiri au fost impartite in cinci grupuri de cate patru si ca fiecare dintre aceste grupuri isi exercita indatori­rile executive timp de un an la fiecare cinci ani.

Pe langa organismul central de conducere, care este format din monahi, exista si un guvernator civil - "dioikitis", care este numit de catre Ministerul elen al Afaceri­lor Externe si care vegheaza ca sa nu existe nici o vio­lare a Cartei Constitutionale a Sfantului Munte si ca sa fie pastrate ordinea si siguranta publica. Politistii statio­nati in Sfantul Munte se afla sub directa sa comanda. in ceea ce priveste problemele ecleziastice si duhovnicesti, Sfantul Munte se afla sub directa jurisdictie a Patriarhiei Ecumenice.

    

Aici se afla si birourile tuturor administratorilor civili, precum cel al guvernatorului, al Politiei, al Postei, al Spitalului. Alaturi de acestea se mai afla si celebra Scoala Athoniada - Atoniada. Nu lipsisesc de aici nici micila magazinase, incarcate cu icoane, sculpturi si alte obiecte de cult, frumos realizate de calugari sau mestesugari athoniti. Datorita acestora din urma, Careia era denumita intr-o perioada drept "Paris-ul din Halchidiki".

Sub dominatia otomana, Careia a cunoscut o oarecare dezvoltare economica, locul devenind cu precadere unul axat pe vanzari. Secolul al XIX-lea va fi numit drept "perioada de aur" a locului, multime de magazinase si buticuri fiind deschise de calugari si mireni. Adunarea staretilor a hotarat mai multe legi de limitare si buna randuire a lucrurilor, in ceea ce priveste magazinele, insa acestea nu au fost intrupate in fapt intru totul.

Vizavi de cladirea Sfintei Comunitati, doar la o dis­tanta de cativa pasi se afla cea mai importanta biserica din Sfantul Munte, apartinand tuturor manastirilor athonite, Biserica Protaton. Aceasta dateaza din anul 965 si este o "bazilica", singura biserica de acest fel din Sfantul Munte. Exteriorul acestui edificiu, care a fost de curand masiv reparat, este foarte simplu, totusi maret. In aceasta biserica slujea, in vremea petrecuta in Careia, protosul, care este ales de adunarea tuturor staretilor athoniti, pe durata intregii sale vieti. Staretul din Lavra Careia a ajuns sa fie socotit drept "protos" al Adunarii Batranilor din toate manastirile athonite.

Biserica Protaton este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Ctitorul bisericii dintru inceput, a fost imparatul Constantin cel Mare. In anul 361, pe vremea patriarhului ariean Eudoxiu, biserica a fost arsa. Ea a fost rezidita insa de catre imparatii bizantini. La inceput a fost un schit, mai tarziu avandu-se in vedere locul unde se afla, cu sfatul intregului Sfant Munte, s-a hotarat a se socoti Catedrala orasului Careia. Peretii interiori sunt pictati in fresca de catre marele zugrav Emanuel Panselinos, la inceputul secolului al XIV-lea. Biserica se intretine astazi de catre celelalte manastiri mari ale Athosului. In vechime i-a fost inchinata Manastirea Cotroceni din Bucuresti si Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

Biserica mai pastra, pana sa fie mutata intr-un paraclis din apropiere, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita Axion Estin. Icoana "Axion Estin" este legata de o minune. Icoana se afla la Chilia Adormirea Maicii Domnului, langa Schitul Sfantul Andrei, in anul 980. Un ucenic se ruga in fata icoanei cu rugaciunea "Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim."

Atunci apare Arhanghelul Gavriil, in chipul unui calugar, si ii spune sa se roage asa: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru..." la care sa adauge ceea ce deja rostea el. Ucenicul nu a retinut exact cantarea, drept pentru care ingerul a scris cu degetul pe o lespede de piatra aceasta cantare. Aceasta piatra se pastreaza si in zilele noastre. In ziua de Luni a Saptamanii Luminate se face procesiune in Careia cu aceasta icoana.

    

Legat de Careia si de calugarii ce vietuiau aici, istoria a cunoscut si un dureros eveniment, cu atat mai mult cu cat el a venit din partea unor oameni numiti "crestini". In anul 1283, in vremea domniei imparatului bizantin Mihail Paleologul, crutiatii latini au atacat Sfantul Munte. Acestia l-au torturat si omorat pe protos, au devastat Biserica Protaton si au omorat o multime de calugari. Acesti multi si Sfinti Martiri sunt praznuiti, de catre Biserica Ortodoxa, la data de 5/18 decembrie. Mormintele Sfintilor Martiri, ucisi de Ioan Vecos pentru faptul ca s-au opus latinizarii Sfantului Munte, se afla in pridvorul Bisericii Protaton.

Biblioteca din Careia este veche si foarte bogata. Aici se afla arhiva antichitatii si actele secrete ale manastirii, pe care calugarii le pastreaza cu mare grija. In timpul Razboiului Mondial (1914-918), englezii au silit pe calugari sa le arate aceste acte, pe care le-au fotografiat si apoi le-au inapoiat. Aici se gaseste si primul tipic al Sfantului Munte. Are si 42 manuscrise grecesti pe pergament din secolele XII-XlV-lea.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 11331

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact