
Baptisteriul din Lateran, cunoscut si sub numele Baptisteriul lui Constantin, apartine bisericii Sfantul Ioan Lateran din Roma. Baptisteriul a fost construit de catre Constantin cel Mare in anul 315. Locasul este unul dintre cele mai vechi edificii crestine din Roma si cel mai vechi baptisteriu al intregii crestinatati. El a constat drept model pentru celelalte exemple care au fost ulterior construite, printre care si cunoscutele baptisterii bizantine din Ravena.
Unele legende medievale sustin ca imparatul Constantin ar fi fost botezat aici de catre Papa Silvestru, dar acesta se pare ca ar fi primit totusi botezul pe patul de moarte in 337.
Bisericile nu cuprindeau propriile baptisterii la aceasta data timpurie, iar Biserica Sfantul Ioan Lateran a fost singurul loc din Roma unde se botezau catehumenii pana la sfarsitul anilor 300. La acea vreme, botezul era oficiat numai la Sfintele Pasti, de obicei, dupa o perioada de pregatire.
Spre sfarsitul secolului al IV-lea, numarul crescut al catehumenilor a condus la oficierea botezului si in cadrul altor mari sarbatori din timpul anului, bisericiile sa aiba propiile lor baptisterii. Baptisterii de sine statatoare, de asemenea proportii, nu au mai fost construite, iar Baptisteriul Sfantul Ioan incepe sa preia functiile unei biserici.
In sec. V, baptisteriul original a fost refacut de catre Papa Sixt III (432-640) intr-un stil similar cu cel al Mausoleului Sfintei Constanta, incluzand adaugarea nartexului. Cateva zeci de ani mai tarziu, Papa Hilarie a adaugat de o partea si de alta doua capele inchinate Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ioan Evanghelistul.
Papa Ioan IV (640-642) a adaugat Capela Sfantului Venantie, cea mai mare dintre cele trei biserici adiacente. Papa Ioan IV a fost de asemenea unul dintre primii papi care au mutat sfinte moaste in bisericile din Roma. El a adus moastele lui Venantie, Anastasia si Maurus din Dalmatia pentru a le adaposti in aceasta capela. Cativa ani mai tarziu, in timpul Papei Teodor I (642-649), capela a fost decorata cu mozaicuri.
Baptisteriul din Lateran a fost restaurat in timpului papei Adrian al III-lea (884-685) si de asemenea in secolul al XII-lea. O restaurare de proportii a interiorului a avut loc in sec. al XVII-lea. Ultimele lucrari ample de restaurare au avut loc in 1993.
Caramida exterioara a baptisteriului este in intregime originala. Zidurile baptisteriului sunt de asemenea din vremea lui Constantin, iar cele ale capelei sunt din vremea papilor care le-au construit in sec. V-VII.
Intrarea de sud-est din spatele cladirii include exteriorul nartexului construit de catre Papa Sixt al III-lea (432-440), care cuprinde doua coloane frumoase si o arhitrava romana. In interior, exista o absida la fiecare capat.
In absida dreapta din nartex se pastreaza un mozaic din sec. al V-lea . Deasupra mozaicului se gasesc sase cruci aurii, Mielul lui Dumnezeu, si patru porumbei. In caputul zidului stang al absidei se afla un fragment din marmura ce dateaza din sec. al V-lea, ce decora interiorul baptisteriului.
Nartexul contine o capela inchinata lui Ciprian si Justinei. Nimic din vremea lui Constantin nu s-a mai pastrat in interiorul baptisteriului octogonal, ci numai cateva adaugiri din vremea Papei Sixt al III-lea: cele opt coloane ce sustin arhitarava si opt coloane din marmura alba. Arhitrava contine faimoasele distihuri, atribuite arhidiaconului lui Sixt III, care ulterior a devenit Papa Leon cel Mare (440-461).
In centrul baptisteriului se afla bazinul baptismal - destul de vechi insa nu cel original - care trebuie sa fi fost un bazin mult mai mare de forma octogonala. Bazinul acesta este realizat din bazalt verde si poarta bazoreliefuri ale Botezului lui Hristos si botezului lui Constantin.
Radu Alexandru
-
10 biserici din Italia pe care sa le vezi in 2016
Publicat in : Pelerinaje -
Domul din Milano
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Maria Novella din Florenta
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala San Vitale din Ravenna
Publicat in : Biserica in lume -
Panteonul din Roma
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.