Basilica Sainte Clotilde din Paris

Basilica Sainte Clotilde din Paris Mareste imaginea.


Basilica Sainte Clotilde din Paris

Basilica Sainte Clotilde este prima biserica pariziana construita in secolul al XIX-lea in stil ogival, neogotic fiind inaugurata la data de 30 noiembrie 1857, dupa 12 ani de la inceperea lucrarilor.

Proiectul prinde viata dupa sedinta Consiliului Municipal din 16 februarie 1827 in care s-a decis construirea unei biserici. Consiliul Municipal ii ceruse initial arhitectului Jean-Nicolas Huyot (1870-1840) un proiect pentru o biserica dedicata Sfantului Charles.

Uitat dupa anul 1830, proiectul este relansat, in 1833, de catre noul prefect, Claude-Philibert de Rambuteau, care il incredinteaza arhitectului de origine germana François-Christian Gau (1790-1853), acesta urmand sa realizeze planurile in stilul gotic, stil agreat de noul prefect.

Lucrarile au inceput in septembrie 1846: biserica se inalta incet fiind construita din piatra adusa din cariera de la Chatillon-sur-Seine din Bourgogne. In 1853, Gau a fost nevoit sa renunte la ridicarea celor doua flancuri asa cum ii ceruse Consiliul constructiilor civile din cauza ca turnul nu era suficient de solid pentru a suporta o asemenea greutate.

          

La insistenta Consiliului, Gau nu si-a putut imagina fatada capodoperei sale altfel decat incadrata de doua turnuri grele sustinute de o balustrada.

La inceputul toamnei anului 1853, cu cateva luni inaintea mortii sale Gau, obosit si resemnat, a cedat locul mai tanarului sau asistent, Theodore Ballu, lasand astfel pe umerii viitorului arhitect al impunatorului Hotel de Ville din Paris sarcina de a termina biserica.

Ballu a inceput in 1854 cu cele doua flancuri aducand importante modificari turnurilor, apoi a marit fatada scotand in evidenta intrarea, curbele profunde, ornamentatia abundenta dar si spatiul din fata bisericii.

Inaugurarea dar si sfintirea au avut loc luni 30 noiembrie 1857 de catre cardinalul Francois-Nicholas Morlot in prezenta nuntiului apostolic de la Sfantul Scaun in Franta, Monseniorul Carlo Sacconi precum si a baronului Georges-Eugene Haussmann.

          

In anul 1897, la cel de al XIV-lea centenar al botezului lui Clovis (a carui a doua sotie a fost cea care va deveni Sfanta Clotilde) dar si anul jubileului national, Papa Leon XIII confera bisericii drepturile, privilegiile, onorurile, prerogativele si insemnele basilicilor minore din Roma.

Basilica are forma unei cruci latine, avand o lungime de 96 de metri si o latime de 39 de metri, iar cele doua magnifice flancuri masoara 70 de metri de la sol. Bazilica este situata in cel de al saptelea arondisment al Parisului si este dedicata atat Sfintei Clotildei cat si Sfintei Valerie, fecioara si martira din Limoges.

Se gasesc aici o serie de sculpturi ce poarta semnatura sculptorului Guillaume, reprezentand convertirea sfintei Valerie, condamnarea sa la moarte, decapitarea si aparitia Sfantului Martial.

Interiorul este luminos dar sobru, cu vitralii splendide ale maestrului sticlar Thibaut, cu picturi de Lenepveu si sculpturi de Pradier si Duret. Edificiul domina scuarul Samuel-Rousseau.

           

Remarcabila prin calitatea timbrala, orga este unul dintre cele mai bune instrumente care au iesit din atelierele lui Aristide Cavaille-Coll.

Cesar Franck a fost primul organist titular iar la inaugurarea care a avut loc la 19 decembrie 1859 cu concursul lui Louis Lefebure-Wely, a interpretat Finala sa in si bemol si Preludiul si Fuga in si minor de J.S. Bach.

Romanticul Franz Liszt se oprea de fiecare data la Sainte Clotilde atunci cand ajungea la Paris, pentru a-l asculta pe Cesar Franck interpretandu-i noile compozitii.

In 1890, Gabriel Pierne i-a urmat lui Cesar Franck, dar dupa opt ani acesta a demisionat. Charles Tournemire, un maestru al improvizatiei a fost numit titular la basilica Sainte Clotilde unde a ramas pana la sfarsitul vietii, in anul 1939.

          

Acestuia i-a succedat Jean Langlais intre 1945 - 1987. Acum la basilica Sainte Clotilde, organist titular este Jacques Taddei.

In luna decembrie 2007, Academia de Muzica va sustine aici trei concerte care vor reuni multi solisti, 250 de coristi, orchestra si bineinteles, orga.

In programul special se va canta Oratoriul de Craciun de Saint Saens, opera pastorala scrisa la sfarsitul secolului al XIX-lea in stilul lui Bach si Haendel.

Tot atunci se vor auzi si cantece traditionale precum Minuit Chretiens, Douce Nuit, la Marche des Rois prezentate intr-o maniera inedita si somptuoasa, intr-o versiune scrisa pentru solisti, cor mare, orga si orchestra, special pentru aceasta ocazie.

Roth Pusa

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2496

Voteaza:

Basilica Sainte Clotilde din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE