Basilica Santa Maria della Salute

Basilica Santa Maria della Salute Mareste imaginea.

Basilica Santa Maria della Salute

Basilica Santa Maria della Salute (Sfanta Maria a Sanatatii sau a Mantuirii), cunoscuta sub denumirea simpla de "The Salute", este una dintre cele mai mari si atractive biserici aflate in orasul Venetia, Italia. Aceasta are statut de mica basilica.

Basilica este asezata central, pe o mica peninsula flancata de Marele Canal si de Bacino di San Marco, in partea lagunei. Aceasta este vizibila de la mare distanta, din multe parti ale orasului.

In luna octombrie a anului 1630, Senatul a decretat ca daca orasul va fi izbavit de teribila boala care omorase pana la acea data o treime din populatia intregului oras, acestia vor ridica o noua biserica, inchinata Fecioarei Maria.

In scurt timp, orasul a fost izbavit de boala grea ce il cuprinsese. Astfel, Baldassare Longhena, un arhitect de doar 26 de ani, a fost ales in privinta realizarii proiectului pentru viitoare biserica a Maicii Domnului. Aceasta biserica are sa fie terminata in anul 1681, cu un an inainte de adormirea in Domnul a lui Longhena.

In fiecare an, la data de 21 noiembrie, cu ocazia praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, oficialitatile orasului pornesc in procesiune, din Piata Sfantul Marcu, pana la Basilica della Salute. Aici, acestia participa la o slujba de multumire pentru izbavirea de boala care a dus la ridicarea bisericii.

In procesiunea acestora, participantii trec peste Marele Canal, pasind peste un podet special construit pentru acest eveniment. Evenimentul din data de 21 noiembrie este unul dintre cele mai importante ale orasului Venetia.

Basilica "della Salute" este o cladire vasta, de forma octogonala, ridicata pe o platforma de pamant sustinuta de 100.000 de pilastri de lemn. Biserica este zidita in intregime din piatra de Istria si un fel de marmura (caramizi acoperite de un strat de praf de marmura).

Biserica este acoperita in intregime cu simboluri mariologice - marele dom reprezinta coroana acesteia, interiorul cavernos simbolizeaza pantecele acesteia, cele opt laterala ale cladirii simbolizeara cele opt stele care o incoroneaza simbolic.

Altarul este o impresionanta opera de arta de factura baroca, avand drept arhitect pe Longhena insusi, adica pe cel care a proiectat intreaga biserica. Pe altar se poate observa o reprezentare a Fecioarei Maria cu Pruncul, o opera bizantina apartinand secolelor XII-XIII.

Tintoretto a contribuit si el impodobirea bisericii, acesta aducand "Nunta din Cana", opera ce poate fi admirata in Sacristeriul bisericii - aceasta reprezentare include si un autoportret, fiind apreciata ca una dintre cele mai bune lucrari ale acestuia.

Cel mai reprezentativ artist care a impodobit Basilica della Salute este insa Titian, care a realizat pictura cu incoronarea Sfintilor Marcu, Cosma, Damian, Sebastian si Roch. Tot acestuia i se multumeste si pentru capodopera care se afla in sacristie - un altar impresionant - si pentru fresca de pe bolta, infatisand scenele cu David si Goliat, Avraam si Isaac, Cain si Abel, opt Doctori fara de arginti, Evanghelistii - acestea se afla in intregime in Sacristeriu, in nava gasindu-se doar reprezentarea Pogorarii Sfantului Duh.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5968

Voteaza:

Basilica Santa Maria della Salute 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE