Biserica Dresden

Biserica Dresden Mareste imaginea.


Biserica Dresden

Biserica Dresden, din orasul german cu acelasi nume, a devenit un simbol al suferintei civilizatiei germane odata cu bombardarea ei de catre englezi, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Biserica se arata a fi locul reprezentativ al orasului Dresden, iar imaginea acesteia in ruine este cunoscuta in intreaga lume drept simbol al ravagiilor celui de-al doilea Razboi Mondial.

In duminica sfintirii bisericii, episcopul din Dresden, Jochen Bohl, a precizat: "O rana adanca ce a sangerat pentru atata timp este pe cale de a fi vindecata. Din ura si rau poate creste o comunitate de reconciliere, care sa faca posibila pacea."

Presedintele german Horst Kohler a recunoscut in discursul sau ca au existat multe critici conform carora banii alocati ar fi trebuit sa fie investiti in proiecte mai bune. Acesta a zis: "Oare Germania de Est are mai multa nevoie de drumuri, acoperisuri si fabrici decat de o biserica? Insa un grup de rezidenti au zis ca biserica este mai necesara decat celelalte. Astazi putem vedea ca aceia au avut dreptate."

Biserica baroca a stat timp de mai multe decenii drept o "carcasa decapitata". Insa acest lucru s-a schimbat in anul 1990, cand un grup de localnici au inceput sa stranga fonduri in vederea reconstruirii acesteia.

Astazi, dupa un deceniu de lucrari de reconstructie, biserica din Dresden, cunoscuta de locuitori drept "Frauenkirche", se inalta din nou in toata splendoarea ei. Oameni din intreaga lume viziteaza astazi orasul Dresden pentru festivitatile acestuia, dar si pentru biserica ce constituie simbolul orasului renascut.

Marea Britanie, cea care a condus raidurile de bombardamente, a contribuit cu mai mult de un milion de euro in cadrul donatiilor pentru ridicarea din nou a bisericii din Dresden, iar ducele de Kent, care este patronul strangerii de fonduri pentru Dresden, reprezinta familia royala in cadrul ceremoniilor duminicale.

          

Zecile de persoane ce au participat la ceremonia de sfintire s-au putut inchina la o cruce masiva de aur donata de orasul englez din Coventry, oras care la randul lui a fost grav avariat de catre germani in timpul aceluiasi razboi.

Locuitorii din Dresden au fost si ei foarte entuziasmati in privinta sfintirii noii Biserici. Astfel, noua Biserica din Dresden - Frauenkirche - si-a deschis in sfarsit portile pentru slujbele protestante, odata cu terminarea lucrarilor de reconstruire.

          

Pana in anul 1945, "clopotul de piatra", de deasupra Frauenkirche-ului a imprumutat liniei cerului din Dresden nota sa distincta. 

Ilse Walter isi aminteste momentul in care biserica din Dresden a fost bombardata in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial: "Aceasta s-a intamplat la data de 13 februarie 1945, in timp ce eram in casa si ascultam la radio. Era o muzica usoara, linistitoare pana in momentul in care, brusc, in difuzoare au inceput sa se auda sirenele pentru raidurile aeriene."

Ceea ce s-a petrecut la acea data constituie unul dintre cele mai distructive raiduri aeriene, rezultand zeci de mii de morti. Orasul, numit si "Florenta de pe Elba" datorita splendorii sale baroce, a fost practic ras de pe fata pamantului. Dintr-o perspectiva militara, nimeni nu stie motivul pentru care a fost bombardat acest oras.

Dupa terminarea razboiului, orasul a inceput sa fie reconstruit, biserica ramanand mai departe in ruinele razboiului. Multi locuitori ai orasului au considerat ca ar fi de folos ca aceasta sa ramana in ruine, drept o amintire necesara a ravagiilor razboiului.

In cele din urma, au castigat cei ce au sustinut ridicarea din nou a frumosului edificiu, cu toate ca arhitectura actualei biserici reflecta doar o parte a stilului baroc initial pe care aceasta il prezenta in anii 1700 (atunci a fost ridicata biserica din Dresden - Frauenkirche).

          

Aproape o treime din noua biserica Frauenkirche este ridicata din vechile pietre de culoare inchisa ale initialei biserici. Acestea au fost culese dintre ruinele acesteia. Restul materialelor sunt pietre noi, de culoare deschisa. Impreuna, acestea realizeaza un fel de mozaic de trecut si prezent. Crucea din aur de pe domul bisericii a fost realizata de insusi fiul pilotului englez care a bombardat orasul Dresden in anul 1945.

          

Costurile proiectului au atins suma de 180 de milioane de euro. Istoricul german Arnulf Baring, care a fost martor al bombardamentului pe vremea cand era copil, si-a spus credinta conform careia proiectul merit suma alocata, aratand astfel ca germanii pot gasi elemente din trecutul lor de care pot fi mandri.

Biserica din Dresden - Frauenkirche - a fost mai mult decat o biserica, a fost un simbol al decaderii unui oras.

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6598

Voteaza:

Biserica Dresden 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE