Biserica Maicii Domnului Ljevis - Prizren

Biserica Maicii Domnului Ljevis - Prizren

Biserica inchinata Maicii Domnului Ljevis este o biserica ortodoxa din localitatea Prizren, putin mai inspre sud de Kosovo, Serbia. Prizren este resedinta judetului omonim. Localitatea este asezata pe culmile Muntilor Sar (Malet e Sharrit), in partea sudica a Kosovo-ului, avand granita cu Albania si cu Macedonia.

In anul 1990, Serbia a numit Biserica Maicii Domnului Ljevis, din Prizren, drept un Monument de Cultura "exceptional de important", iar in data de 13 iulie 2006, aceasta a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca dependinta a Manastirii Visoki Decani. Biserica din Prizren a mai fost trecuta si pe lista celor mai importante cladiri, aflate in stare avansata de risc.

Biserica Maicii Domnului Ljevis din Prizren - scurt istoric

Biserica Maicii Domnului Ljevis a fost contruita in secolul al XII-lea, de catre domnitorul Stefan Nemanja, pe locul unei mai vechi biserici, datand din secolul al IX-lea. Biserica cea veche fusese sediu episcopal, dupa cum reiese dintr-o carta a imparatului bizantin Vasile al II-lea, datand din anul 1018.

Biserica se afla asezata in partea veche a localitatii. Ruinele vechii biserici, peste care a fost zidita cea actuala, se afla si astazi sub temelia acesteia. Cea mai veche ruine este considerata a fi fundatia unei biserici, avand trei nave, trei abside de Altar si doua vestibule. Arhitectura acesteia se identifica fidel cu arhitectura bizantina de provincie. Aceasta veche biserica a fost distrusa pe la sfarsitul secolului al XII-lea, cand Stefan Nemanja a ocupat localitatea Prizren.

Odata ce Stefan cel Intai Incoronat a anexat si aceasta zona Serbiei, in anul 1214, vechea Episcopie din Prizren a fost si ea inclusa in conducerea Bisericii Ortodoxe Sarbe, care si-a castigat autocefalia in anul 1219. Cu aceasta ocazie, vechea biserica a fost partial restaurata, iar peretii acesteia au fost imbracati in fresca. Icoanele pastreaza inscriptii in limba slava veche.

Biserica Maicii Domnului Ljevis a fost amplu reconstruita, la ordinul regelui Milutin, intre anii 1306-1307. Drept urmare, actuala biserica este ctitoria regelui Milutin. Rezidirea si restaurarea au fost supravegheate de catre episcopii din Prizren, anume Damian si Sava, iar lucrarile au fost intreprinse de catre mesterii zidari Nicolae si Astrapa, ale caror nume se afla si astazi scrise in fresca, in inscriptia din pridvor.

Maestrul Nicolae a reusit sa imbine intr-un chip armonios ceea ce mai ramasese din veche biserica cu biserica cea noua, cu mult mai mare decat cea veche. Doar peretii laterali au mai ramas din veche biserica. Cladirea este zidita din caramizi si pietre, asezate in randuri succesive.

Biserica Ljevis este o sinteza intre basilica in trei nave si "biserica regelui Milutin", adica acea constructie cu cinci domuri asezate pe o fundatie in forma de cruce, avand pridvor si un trun clopotnita cu doua etaje. Astfel, fara a imita nici o alta biserica anterioara ei, cu arhitectura ei unica, aceasta catedrala a devenit una dintre cele mai minunate biserici sarbe medievale.

Domul central se sprijina pe patru coloane, iar domurile laterale se afla chiar in cele patru colturi ale navei centrale. In biserica sunt pastrate doua randuri de fresca, toate insa fiind grav afectate, in perioada in care biserica a fost transformata in moschee. Se vad insa destul de bine frescele lucrate la inceputul secolului al XIII-lea, printre care se afla pastrate: Nunta din Cana, Vindecarea Orbului si Maica Domnului cu Pruncul, ca Pazitoare. Aceste lucrari se aseama cu operele in fresca din perioada comneana.

Cel de-al doilea rand de fresce, care dateaza inca din vremea regelui Milutin, fiind lucrate undeva intre anii 1307-1313, au fost descoperite in urma lucrarilor de restaurare, efectuate intre anii 1950-1952, cand a fost inlaturat stratul de tencuiala aplicat pe pereti de catre otomani. Aceste vechi fresce au fost zugravite de catre Mihail Astrapa, impreuna cu ucenicii sai. Printre acestea se numara scene cu marile Praznice, cu Patimile lui Hristos, cu minuni si parabole, dar si multi sfinti.

Tot dintre fresce, pe peretele vestic al bisericii se afla infatisata scena cu Adormirea Maicii Domnului, in vreme ce pe peretele sudic se afla mai multe scene, printre care: Cina cea de Taina, Spalarea Picioarelor, Judecarea lui Hristos, etc. In absida Altarului se pastreaza fragmente din scenele ce infatisau Dumnezeiasca Liturghie si Impartasania Apostolilor, dar si Maica Domnului.

In nava sudica se afla zugravita "viata Sfantului Nicolae", iar in pridvor se afla zugraviti mai multi oameni de seama din istoria Serbiei. Bustul lui Stefan Nemanja, zugravit drept "calugarul Simeon", este asezat deasupra intrarii. De o parte si de alta a sa se afla regele Stefan cel Intai Incoronat (dreapta) si Sfantul Sava, zugravit ca episcop (stanga).

Ctitorul bisericii, anume regele Milutin, este si el zugravit in biserica, in marime naturala, pe un fundal rosu aprins. Tabloul ce il infatiseaza pe regele Uros, destul de slab vizibil, este asezat langa ctitor, in vreme ce Iisus Hristos este infatisat deasupra lor, binecuvantandu-i.

Peretii pridvorului sunt imbracati in fresce care infatiseaza Judecata de Apoi si Botezul Domnului. Tot aici sunt infatisati si mai multi sfinti episcopi, alaturi de episcopi vietuitori in Prizren. In nava sudica, pe langa ciclul de fresce cu "viata Sfantului Nicolae", se mai afla si fresce din viata Sfantului Dimitrie, iar in nava nordica se afla scene din "viata Sfantului Gheorghe".

In cadrul dominatiei otomane, biserica a fost transformata in moschee, abia dupa eliberarea zonei de sub paganii turci, in secolul al XX-lea, biserica fiind resfintita ca biserica ortodoxa.

In anul 1990, Serbia a numit Biserica Maicii Domnului Ljevis, din Prizren, drept un Monument de Cultura "exceptional de important", iar in data de 13 iulie 2006, aceasta a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca dependinta a Manastirii Visoki Decani. Biserica din Prizren a mai fost trecuta si pe lista celor mai importante cladiri, aflate in stare avansata de risc.

Dupa terminarea Razboiului din Kosovo (1998-1999), biserica a ramas inchisa, aceasta fiind pazita de trupe armate. Dupa luna iunie 1999, biserica din Prizren a fost pazita de trupele armate KFOR. Cu toate acestea, biserica a cazut prada flacarilor, in urma unui atac al albanezilor, in anul 2004.

Dupa mai multe incercari de a distruge Biserica Maicii Domnului Ljevis, albanezii din Kosovo ar fi reusit sa o distruga complet, cu material exploziv, daca nu ar fi fost identificati si impiedicati de trupele germane. Cu mult truda se incearca repararea si restaurarea acesteia, dupa ce multe lucruri din aceasta au fost furate, printre care si parti din acoperis.

Cu arhitectura ei unica, dar si cu nepretuitele ei fresce, Catedrala Maicii Domnului Ljevis ramane pana astazi drept marturie a prezentei sarbilor ortodocsi in localitatea Prizren. Si astazi, biserica este resedinta episcopala, pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe din Prizren.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2734

Voteaza:

Biserica Maicii Domnului Ljevis - Prizren 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact