Biserica de pe Muntele Fericirilor

Biserica de pe Muntele Fericirilor

Muntele Fericirilor este locul in care Iisus a tinut o predica despre fericiri (Mt 5, Luca 6:20). Muntele se afla deasupra Tabcha-ei, la 175 metri deasupra marii Galileii, dar la 35 metri sub nivelul Marii Mediterane. Se poate ajunge aici de pe un drum care urca din Tabcha, pe Vered - Hagalil, spre Rosh-Pina si Galileea de Sus.

Predica de pe Muntele Fericirilor are 9 versete, fiecare incepand cu "Fericiti sunt…" sau in latina "Beati…" Cuvantul latinesc a dat muntelui numele sau - Binecuvantati - Fericiti. In acest loc se afla o biserica catolica franciscana, o manastire, un hotel, niste gradini, o ferma si un centru turistic.

Aflat pe un deal mic in fata Marii Galileii, langa Tabcha, Muntele Fericirilor este locul traditional in care Iisus a tinut predica, probabil una dintre cele mai cunoscute din lume. Pelerinii au fost atrasi de acest loc inca din secolul al IV-a.

Muntele Fericirilor din Galileea

Nu exista nicio dovada a identificarii acestui loc inainte de secolul al IV-a, insa pare rezonabila plasarea predicii aici, avand in vedere ca Iisus se afla in Capernaum, nu departe de acest loc.

Jerome Murphy O'Connor atribuie alegerea acestui loc pelerinilor care au fost in zona: era probabil inevitabil ca aceasta zona bine udata de ape, cu umbrele copacilor de pe coasta Marii Galileii, unde pelerinii bizantini faceau picnicuri, sa fi fost identificata cu locatia a doua episoade: mancarea, inmultirea painilor si pestilor; delegarea lui Petru a responsabilitatii, dupa un mic dejun cu peste. Dupa aceste evenimente, a devenit convenabil ca predica sa fie localizata pe acest deal, numit Muntele Fericirilor.

Indiferent daca acest loc este cel corect, Biserica Fericirilor se afla intr-un cadru similar cu cel in care Iisus ar fi stat pentru a tine predica. Asa cum afirma Murphy-O'Connor, de aici "se pot vedea virtual toate locurile in care Iisus a trait si muncit" (p.280).

Se stie ca pelerinii au comemorat predica pe Muntele Fericirilor, inca din secolul al IV-a. Dupa ce au descris Biserica Painilor si Pestilor, pelerina Egeria a scris "Acolo in apropiere, pe munte este pestera spre care Mantuitorul a urcat si a rostit Fericirile".

Ruine ale unei biserici mici, datate la sfarsit de secol IV, au fost descoperite la poalele dealului, la biserica actuala. Are o taietura ca de cisterna, in stanca si ramasite ale unei manastiri mici spre sud si sud-est. O parte din mozaicul podelei a fost recuperat si acum este expus la Capernaum. Biserica actuala a fost construita in 1938.

Cu un design realizat de arhitectul A. Barluzzi, biserica catolica de pe Muntele Fericirilor este in stil bizantin. Cladirea are un furnir de marmura inchizand peretii mai mici si un mozaic de aur in dom.

Insa principala piesa de atractie o reprezinta amplasarea. Gradinile racoroase si linistite cu vedere spre Marea Galilee si peisajul in care Iisus a predicat fac din acest loc unul excelent pentru a contempla una dintre cele mai faimoase invataturi crestine.

Frumoasa Basilica a Bisericii Muntelui Fericirilor a fost construita intre 1936 si 1938, dupa un design al faimosului arhitect de biserici, Antonio Barluzzi. Fotografia urmatoare infatiseaza biserica din partea de nord-est, prin care intra vizitatorii.

Interiorul bisericii, dinspre Marea Galileii, este infatisat in poza urmatoare. Verseturile si simbolurile referitoare la predici sunt scrise in mozaic pe podeaua bisericii si in jurul altarului, asa cum poate fi vazut in fotografia de alaturi.

Peretii tavanului au forma de octogon, iar in fiecare parte exista cate o fereastra cu unul dintre cele 8 versete (desi aici sunt 9), incepand cu "Fericiti sunt …".

Aceasta este panorama frumoaselor Gradini si a cladirii Manastirii din partea de nord, dupa usa de intrare. In Gradina sunt mici zone in care grupurile se aduna si participa la slujbele religioase.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 25763

Voteaza:

Biserica de pe Muntele Fericirilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact