Biserica Sfanta Fotini din Mantinia

Biserica Sfanta Fotini din Mantinia Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Fotini este situata la 12 km de Tripoli (Grecia) intr-o zona de campie, in apropierea ruinelor Mantiniei antice. Prin arhitectura sa, biserica Sfanta Fotini, este mai putin obisnuita. Din acest motiv si parerile vizitatorilor cu privire la aceasta variaza de la "unul dintre cele mai frumoase locasuri de cult", pana la o "aberatie arhitecturala". Cert este insa faptul ca pe oricare vizitator, biserica Sfanta Fotini nu il lasa indiferent.

Orasul antic Mantinia cu zidurile sale, turnurile, agora, teatrul si celelalte cladiril publice, a fost intemeiat in campia Mantinia in perioada geometrica, desi in perioada preistorica fusese situat pe acopolele "Gortsouli". Au fost descoperite in locatina initiala o serie de structuri preistorice si cateva temple. In perioada romana, orasul era numit "Antinogenia”. In prezent, locul a fost recunoscut oficial ca proprietate a statului si zona arheologica. Sapaturi arheologice in Mantinia au fost conduse de Scoala Arheologica Franceza din Atena, la inceputul secolului trecut.

Lucrarile de constructie la acesta biserica au inceput in 1969, fiind finalizata in 1973, dupa planurile arhitectului si pictorului Kostas Papatheodorou. Slujba de sfintire a   bisericii a fost oficiata in 1978 de catre episcopul Teoclit Filippeos.

Biserica Sfanta Fotini se distinge prin arhitectura sa originala ce reprezinta un amestec al mai multor stiluri, de la arhitectura traditionala greceasca pana la cea bizantina. Decorul trimite mai ales la arhitectura clasica antica. Incinta locasului este impodobita de asemenea prin constructii de inspiratie antica iar in apropierea bisericii, vizitatorii pot observa alte edificii in stil antic.

Intentia arhitectului a fost sa imbine influentele traditionale grecesti cu stilul grecesc antic, oferind o punte de legatura intre vechi - perioada clasica este reprezentata de Mantinia antica - si nou, aceea a traditiei arhitecturale a Greciei moderne.

La constructia bisericii au fost folosite o parte din materialele descoperite in cadrul sitului arheologic din Mantinia.

La vest de biserica este Fantana lui Iacov, care simbolizeaza totodata intalnirea lui Iisus cu femeia samariteana. In curtea bisericii se afla Gradina Eroilor in cinstea tuturor eroilor originari din Mantinia care au luptat pentru tara si pentru credinta ortodoxa.

Locasul de cult a fost inchinat Sfintei Mucenite Fotini (26 februarie), femeia samarineanca despre care povesteste Evanghelistul Ioan, ca a vorbit cu Dumnezeul nostru Iisus Hristos la putul lui Iacov si a crezut in El. Potrivit traditiei, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Pogorarea Sfantului Duh, aceasta s-a botezat de catre Sfintii Apostoli, impreuna cu doi fii ai ei si cu cinci surori, urmand lor si propovaduind credinta intru Hristos din loc in loc si din tara in tara, intorcand pe multi slujitori de idoli de la paganatate, facandu-i crestini. Sfanta Fotini a primit moarte muceniceasca in timpul lui Nero.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

26 Februarie 2019

Vizualizari: 4519

Voteaza:

Biserica Sfanta Fotini din Mantinia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE