Biserica Sfanta Parascheva - Geroskipou

Biserica Sfanta Parascheva - Geroskipou Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Parascheva este o veche biserica ortodoxa din localitatea Geroskipou, insula Cipru. Localitatea este asezata la mica distanta de malul marii si la numai 3,5 kilometri distanta inspre est de orasul municipiu Pafos.

Strabo aminteste de Geroskipou, numind asezarea "Ierokipis". Numele locului, anume "geroskipou", deriva din doua cuvinte grecesti: "Ieros Kipos", adica "Sfintele Gradini". In drumul lor spre Templul zeitei Afrodita din Kouklia, pelerinii din Nea Pafos treceau prin actualul Geroskipou. Afrodita era cunoscuta si ca ocrotitoarea gradinilor.

Biserica bizantina inchinata Sfintei Parascheva dateaza din secolele X-XI. Biserica bizantina, zidita in forma de cruce, este incununata cu cinci domuri de piatra. O parte din minunatele ei fresce, pastrate pana astazi, dateaza din secolul al XV-lea.

Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi din Geroskipou - scurt istoric

Biserica Sfanta Paraschevi este considerata a fi un deosebit de bun exemplu de arhitectura bizantina, specifica secolului al IX-lea. Nu se stie inca nici astazi cu certitudine, dar este posibil ca bisericuta sa se afle zidita pe ruinele unui vechi templu pagan, inchinat zeitei Afrodita. Initial, biserica a fost inchinata Sfintei Cruci.

Arhitectura bisericii infatiseaza un plan in forma de cruce, cinci domuri, abside si bolti interioare. Cel mai larg dom este cel de deasupra naosului, iar urmatoarele doua sunt cele zidite pe absidele laterale, inspre nord si inspre sud.

Exteriorul bisericii seamana mult cu Biserica Sfantul Barnaba din Peristerona. Cateva asemanari specifice exista cu fata de bisericile Sfantul Barnaba de langa Salamina si Sfantul Lazar din Larnaka.

In capatul sud-estic al bisericii, langa Sfantul Altar, este zidita o capela modesta. Aceasta a indeplinit fie rolul de mormant al martirilor, fie de baptisteriu. Se crede ca in secolul al XIX, peretele vestic al bisericii a fost daramat, biserica fiind extinsa. Intrarea originala se afla pe peretele vestic.

In interior, biserica este imbracata cu fresce datanad din mai multe secole: VIII-IX, X, XII-XV. In cadrul lucrarilor de restaurare, efectuate intre anii 1974-1977, pe peretele sudic al bisericii, in absida, a fost descoperita o cruce rosie, zugravita direct pe piatra, extrem de veche.

Urmatorul strat de pictura dateaza din secolul al X-lea, acesta fiind descoperit sub stratul de pictura de secol XV. Dintre scenele datand din secolul al XII-lea s-a pastrat Adormirea Maicii Domnului, zugravita in timpanul absidei nordice. Din aceeasi perioada dateaza si scena cu Maica Domnului Platitera, intre Arhangheli, de pe bolta Altarului.

In biserica se mai pastreaza si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, datand inca din secolul al XV-lea. Icoana este zugravita pe ambele fete, pe fata fiind zugravita Maica Domnului Indrumatoarea, iar pe spatele ei fiind infatisata Rastignirea Mantuitorului.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3264

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Geroskipou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE