Biserica Sfanta Tatiana - Moscova

Biserica Sfanta Tatiana - Moscova Mareste imaginea.

Ziua Sfintei Mucenite Tatiana Romana, 12 ianuarie ( 25 ianuarie - pe stil vechi) are o insemnatate aparte pentru intelectualitatea rusa. Sfanta Mucenita Tatiana este sarbatorita, atat ca ocrotitoare a Universitatii de Stat din Moscova, cat si a studentilor rusi.  Biserica Sfanta Tatiana functioneaza in prezent ca paraclis al Universitatii de Stat din Moscova. Locasul de cult are o arhitectura neobisnuita pentru o biserica ruseasca, din cauza faptului ca a fost infiintat pe una din laturile unei vechi constructii civile.

Universitatea de Stat din Moscova  este cea mai mare universitate din Rusia, centru de stiinta si cultura. A fost infiintata la Moscova  pe 12 ianuarie 1755 (25 ianuarie – pe stil vechi), in ziua de praznuire a Sfintei Mucenite Tatiana Romana, printr-un decret al imparatesei Elisabeta.

Initial, cursurile erau tinute in cladirea farmaciei situata in actuala Piata Rosie. La acea vreme Universitatea nu cuprindea decat trei faculatati: Filosofie, Medicina si Drept. Putin mai tarziu, sediul Universitatii a fost transferat de catre Ecaterina cea Mare in cladirea neoclasica situata pe strada Mokhovaya. In prezent, in acest loc se mai pastreaza doar Facultatea de Jurnalism si Paraclisul Sfanta Tatiana, celelalte Facultati avandu-si sediul in noua cladire ridicata in partea de sud-est a Moscovei.

Biserica Sfanta Tatiana a luat fiinta in 1836 prin transformarea in locas de inchinare laturei dreapte a acestei vechi cladiri, pentru a deservi nevoile spirituale ale studentilor si ale corpului profesoral. Interiorul bisericii a fost decorat cu sculpturi ale lui I.P. Vitali. Biserica a fost sfintita pe 12 (25) septembrie 1837 de catre mitropolitul Filaret al Moscovei (Drozdov) care, in cuvantul sau de invatatura adresat celor prezenti, avea sa sublinieaze necesitatea existentei "unui asezamant al rugaciunii sub acelasi acoperis cu un asezamant al intelepciunii.”

  

Primul preot al bisericii a fost Arhipreotul Matveevich Ternovskiy. Din acel an, pana in vara anului 1919, cand a fost inchisa de catre comunisti, in biserica Sfanta Tatiana s-au oficiat fara intrerupere Sfanta Liturghie si alte Sfinte Taine si ierurgii ale Bisericii (Spovedanie, Botez, Casatorie , Inmormantare etc.) In februarie 1852, slujba de inmormantare a cunoscutului scriitor, Nicolai Gogol, un membru de onoare al Universitatii, a avut loc in Biserica Sfanta Tatiana. Tot aici, pentru prima data, s-a spovedit si a primit Sfanta Impartasanie poeta Marina Tsvetaeva.

In anul 1913, edificiului i-a fost adaugata inscriptia de pe frontispiciu: "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor”.

Biserica Sfintei Tatiana a fost una dintre primele biserici inchise dupa 1918. In timpul regimului sovietic cladirea a fost folosita ca sala de lectura si club. Incepand cu 6 mai 1958 acest edificiu va servi ca resedinta a  Teatrului Studentesc al Universitatii din Moscova.

In 1993 mai multi profesori i-au propus rectorului Universitatii de Stat din Moscova reinfiintarea Paraclisului Sfanta Tatiana, pe vechiul loc istoric. Biserica a fost redeschisa in ziua de 22 ianuarie 1995. Timp de zece ani au fost intreprinse lucrari de restaurare, pentru a fi readusa la infatisarea initiala.  Pe 7 martie 2004, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei II, a savarsit slujba sfintirii Bisericii Sfanta Tatiana. In acest sfant locas sunt pastrate particele din moastele Sfintei Mucenite Tatiana si din moastele Sfantului Filaret, Mitropolitul Moscovei.

Radu Alexandru

12 Ianuarie 2012

Vizualizari: 3622

Voteaza:

Biserica Sfanta Tatiana - Moscova 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE