Biserica Sfanta Teodora - Arta

Biserica Sfanta Teodora - Arta Mareste imaginea.

Orasul Arta, situat in nord-vestul Greciei, in provincia Epir, are o istorie antica bogata. Asezarea va cunoaste insa perioada de maxima inflorire in perioada bizantina tazie (sec. XII-XIII). S-au pastrat numeroase monumente din acel timp precum, castelul construit de Mihail II Comnenul Ducas, vechiul pod peste raul Arachtus, si locasuri de cult, dintre care cele mai remarcabile prin marimea si frumusetea lor sunt Biserica Sfanta Teodora si Manastirea Paregoritissa,.

Biserica Sfanta Teodora, situata in centrul orasului Arta, dateaza din secolul al XIII-lea fiind ctitorita de care Sfanta Teodora Imparateasa. Dupa moartea sotului sau, Mihail II Comnenul Ducas, Sfanta Teodora, s-a calugarit, infiintand un asezamant monahal in care avea sa traiasca pana la sfarsitul vietii, pe locul unei biserici mai vechi (sec. XII).

In pronaosul bisericii se afla mormantul sfintei, in fata caruia intalnim un basorelief ce ii infatiseaza pe Sfanta Teodora si fiul sau cel mic, Nichifor I Comnenul Ducas. Slujirea dubla, ca sfanta si imparateasa, este exprimata atat prin vesmintele pe care aceasta le poarta, avand o scufie monahala peste vesmintele imparatesti, cat si prin atitunea sa ( in mana dreapta tine un sceptru, iar cu mana stanga binecuvinteaza).

Locasul de cult a avut initial hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si a primit hramul Sfanta Teodora dupa canonizarea acesteia. Biserica este formata din trei nave si un (pronaos). Cercetarile arata ca biserica de astazi a a cunoscut trei etape in ceea ce priveste constructia. Biserca initiala, construita probabil la jumatatea sec. al XII-lea, avea trei nave. Mai tarziu, in jurul anului 1270 Sfanta Teodora a refacut pronaosul bisericii si cele doua acoperisuri situate deasupra naosului. Spre sfarsitul secolului al XIII-lea - inceputul secolului al XIV-lea a fost adaugat pridvorul deschis, din care se mai pastreaza o parte in zona de sud.

Frescele care se gasesc in Biserica Sfanta Teodora din Arta dateaza din secolul al XVIII-lea. In timpul lucrarilor de restaurare au fost descoperite si fragmente de fresca din perioada bizantina. Capitelurile coloanelor au apartinut unei biserici mult mai vechi ce dateaza din secolele V-VI.

"Viata" Sfintei Teodora, Imparateasa Artei, a fost scrisa de monahul Iov Iasites, care a trait in a doua jumatatea a secolului al XIII-lea, si a fost consilier al Patriarhului Iosif I. Sfanta Teodora a trait intr-o perioada in care bizantinii isi pierdusera capitala - Constantinopol fiind ocupat de latini, in timpul Cruciadei a IV-a - iar Imperiul era divizat in trei state succesoare, cu resedinta in Trebizonda, Niceea si Epir. Sfanta Teodora este asociata cu Sfintele Atanasia din Eghina si Teodora din Tesalonic, ca si cu Sfanta Matroana din Hios, Tomaida din Lesbos si Maria cea Tanara, care asemenea ei, au suferit abuzuri din partea sotilor lor.

 

Sfanta Teodora, Ocrotitoarea Artei, este unul dintre sfintii foarte iubiti in Biserica Ortodoxa Greaca, festivitatile organizate in fiecare an, pe 11 martie, ziua de praznuire a sfintei, atragand pelerini din intreaga tara.

Radu Alexandru


 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3733

Voteaza:

Biserica Sfanta Teodora - Arta 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE