Biserica Sfantul Atanasie - Moscopole

Biserica Sfantul Atanasie - Moscopole Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Atanasie - Moscopole

Biserica Sfantul Atanasie este una dintre cele vechile biserici ortodoxe, pastrate pana astazi in localitatea albaneza Moscopole. Localitatea Moscopole - Voskopole - este astazi o smerita asezare din judetul Korca, undeva in sud-estul Albaniei. Moscopole este asezat la numai 18-20 kilometri mai spre vest de localitatea Korca - Korce, in muntii din sud-estul Albaniei, la o altitudine de 1.160 metri.

Biserica a fost ridicata in anul 1721, ea fiind folosita astazi pe post de biserica de cimitir. Cu toate ca biserica a fost declarata Monument de Cultura al Albaniei, aceasta nu a fost niciodata pazita suficient de bine, icoanele acesteia fiind furate de cinci ori in ultimii 20 de ani. Ultima rapire a bisericii a lipsit-o pe aceasta de o serie de icoane zugravite in anul 1724.

In secolul al XVII-lea, Moscopole era unul dintre cele mai mari orase din Balcani, insemnat centru cultural si comercial al aromanilor, aici aparand si prima tipografie din intreaga zona a Balcani-lor, afara de cea din Constantinopol.

In perioada de maxima inflorire a localitatii, aici locuiau nu mai putin de 60.000 de locuitori, singurul oras care o putea depasi fiind numai Constantinopolul. Aproape toti erau aromani. Istoricul german Johann Thunmann, care a scris o istorie a aromanilor, in anul 1774, spunea ca toti locuitorii din Moscopole vorbeau aromana, limba greaca fiind folosita numai la scrierea documentelor.

Inspre sfarsitul secolului al XVIII-lea, Moscopole era de o prosperitate rara, dupa cum se poate observa si astazi, din ruinele vechilor cladiri si biserici. Comertul ce pornea din Germania, Venetia si Constantinopol trecea pe aici, lucru ce a dus la infiintarea a numeroase manufacturi, banci si institutii.

In anul 1770, la tipografia de aici a aparut primul dictionar al celor patru limbi balcanice moderne: greaca, albaneza, aromana si bulgara. In anul 1744, a mai luat fiinta si o Academie de Studii. De asemenea, de jur-imprejur isi inaltau zidurile nu mai putin de 70 de biserici si manastiri.

Moscopole va fi insa distrus complet, de catre otomanii condusi de Ali Pasha, in anul 1788. Localitatea va ramane aproape pustie, o mare parte dintre supravietuitori plecand in Grecia, Serbia, Romania si Bulgaria.

Mai inainte de invazia otomanilor insa, in anul 1769, ca urmare a participarii a mai multor localnici din aceasta localitate la Revolta de la Orlov, din anul 1770, musulmanii albanezi au distrus si ei orasul. Potrivit altor pareri, orasul Moscopole a decazut dramatic si datorita schimbarii traseelor principalelor drumuri comerciale din estul Europei.

In anul 1916, in vremea Primului Razboi Mondial, orasul Moscopole va fi iarasi distrus. In continuare, o mare parte din vechile cladiri ale orasului, cat o parte dintre biserici, au fost distruse in cadrul luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dintre vechile constructii nu s-au mai pastrat decat un pod, sase biserici si o manastire.

Din cele in jur de 70 de biserici construite in Moscopole, pana astazi nu s-au mai pastrat decat cinci, toate robuste, din piatra, cu arcade bizantine si picturi in fresca. Dintre bisericile din Moscopole, pe drumul comercial dintre Constantinopol si Venetia, intre anii 1630 si 1780, au fost zidite nu mai putin de 26 de biserici ortodoxe.

In anul 2002, cele cinci biserici ortodoxe din Moscopole au fost trecute pe lista primelor 100 de monumente aflate in pericol de disparitie. Bisericile pastrate pana astazi sunt urmatoarele cinci: Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfantul Atanasie, Biserica Sfintii Arhangheli si Biserica Sfantul Ilie. Alaturi de acestea, le mai amintim si pe urmatoarele doua, insa in intregime ruinate: Biserica Sfanta Parascheva si Biserica Sfantul Haralambie.

Bisericile din Moscopole sunt unele dintre cele mai bune exemple de arhitectura ecclesiala bizantina din Balcani, din intreaga perioada a secolului al XVIII-lea. Mai toate sunt asemanatoare: o nava lunga si incapatoare, impartita in trei parti de coloane de sprijin, cu Altar si absida, avand acoperis plat, acoperit cu tigle. Altarul fiecarei biserici are doua nise laterale, o nisa pentru Proscomidiar si o alta pentru Vestmantar. De asemenea, mai toate bisericile au, pe latura lor sudica, cate un pridvor deschis, incadrat de coloane.

Teodor Danalache

15 Noiembrie 2010

Vizualizari: 1165

Voteaza:

Biserica Sfantul Atanasie - Moscopole 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE