Biserica Sfantul Mercurie - Cairo

Biserica Sfantul Mercurie - Cairo Mareste imaginea.

Sfantul Mercurie a trait in secolul III, pe vremea imparatilor Deciu si Valerian. Sfantul Mercurie a fost unul dintre cei mai mari mucenici din primele veacuri crestine. A trecut la cele vesnice la varsta de 25 de ani, in Cezareea Capadociei, fiind persecutat pentru credinta lui. Este pomenit in Biserica Ortodoxa pe 25 noiembrie.

Multe biserici din Egipt sunt inchinate Sfantului Mucenic Mercurie, insa cea mai veche si mai cunoscuta dintre acestea a fost construita in secolul al VI-lea si se afla in Vechiul Cairo, in apropiere de Moscheea Amr, in afara Fortaretei Babilon.

In manuscrisele arabe aceasta biserica este numita "biserica lui Abu Marqurah” iar intr-un manuscris scris in garshuni (limba araba scrisa folosind alfabetul siriac) „biserica lui Mar Quryus”. De asemenea, unii calatori apuseni din secolele XVII-XIX numesc acest asezamant  "biserica lui Mari Moncure” sau "biserica Sfantul Macarie” (confuzie intre Marqurah su Maqarah).

Biserica Sfantului Mercurie consta in doua biserici suprapuse, ce au alaturate multe alte mici paraclise.

      

Potivit unor autori biserica inchinata Sfantului Mercurie a fost construita in timpul Patriarhului Avraam (975-978) pe urmele unei alte biserici datand din secolul al VI-lea. Nu dupa multa vreme locasul de cult a suferit distrugeri semnificative fapt care a facut sa fie transformata pentru un timp in depozit.

In mare parte a fost incendiata de catre un musulman in timpul Patriarhului Marcu III (1167-1189). Tot in secolul al XII a inceput reconstructia locasului cu sprijinul material al seicului Abu al-Barakat ibn Abu Sa’id Hablan, astfel incat biserica a putut fi redeschisa in anul 1175.

Biserica Sfantul Mercurie a fost supusa unor ample lucrari de restaurare in secolele XIX si XX, conduse de Comitetul pentru Conservarea Monumentelor de Arta Araba.

In aceasta biserica au fost intronizati Mar Basliyus, patriarhul Antiohiei, in 1421-1422, precum si Gavriil al VIII-lea (1586-1601), Petru al VI-lea (1718-1826) si Ioan (1726-1745), Patriarhi ai Bisericii Copte.

  

Incepand cu Patriahul Hristodoulos (1047-1077) Biserica Sfantul Mercurie a fost resedinta patriarhala si totodata locul unde au fost inmormnatati patriarhii care au urmat.

Un sinod al ierarhilor a avut loc in aceasta biserica pentru a lua masuri impotriva Patriarhului Senute II (1032-1046), care practica simonia.

Parintele Barsum, numic "cel gol”, a trait pentru multa vreme in cripta aflata in partea de nord a bisericii Sfantul Mercurie si a murit in timpul pastoririi Patriarhului Ioan VIII (1300-1320).

Moastele Sfantului Mercurie au fost mutate in acest loc in 1488, unde se pastreaza pana in prezent.

Biserica Sfantul Mercurie si capelele adiacente contin numeroase obiecte arhitecturale si de cult de mare valoare istorica si artistica. De altfel, Muzeul Coptic detine numeroase obiecte care au apartinut acestui locas de cult.

Cu totul deosebita este catapeteasma bisericii principale realizata din lemn ce aree adugate panouri din ebonit si fildes sculptate cu motive florale.

Un amvon din marmura, sprijinit pe cincisprezece mici coloane, este situat in coltul dinspre nord-est al navei centrale. Lucari de restaurare recente au scos la suprafata fragmente din pictura murala veche.

Biserica Sfantul Mercurie este folosita pentru slujbe doar o singura data pe an, in Saptamana Mare a Postului Pastilor.

Radu Alexandru

Asculta: Troparul Sfantului Mercurie

Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2016

Vizualizari: 4698

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE