
Muzeul Coptic este unul din obiectivele turistice incluse in programul celor mai multe agentii de turism care organizeaza excursii si pelerinaje in Egipt, mai exact in Cairo. Nu este de mirare din moment ce acesta contine o colectie rara de vestigii ce dateaza de la inceputurile crestinismului in Egipt (perioada greco-romana), alaturi de Biserica Suspendata, constituind cele mai importante obiective din Cartierul coptic (Vechiul Cairo).
Muzeul Coptic a fost intemeiat in anul 1902. Prima expozitie de arta copta in Egipt a avut loc in sec XIX in Muzeul Bulaq, precursorul actulului Muzeu al Antichitatilor Egiptene. Colectia a fost expusa in sala numita “Sala copta” inainte ca exponatele sa fie mutate in noul muzeu infiintat in 1902.
In 1908 colectia a fost mutata in resedinta permanata a Muzeului Coptic, care fusese ridicat intr-o suburbie a orasului Cairo, numita astazi “Vechiul Cairo”. Muzeul s-a aflat sub administrarea Bisericii Copte pana in 1931, cand a devenit muzeu national sub jurisdictia Departamentului Egiptean de Antichitati. Locul ales pentru muzeu era zona fortaretei Babilon, care a fost infiintata de imparatul Traian (98-117) si ale carei ziduri pot fi vazute inca de la intrarea in muzeu.
Nucleul colectiei copte consta intr-un numar de obiecte istorice adunate din casele copte, vechile biserici copte si vechile manastiri, precum si din siturile arheologice. Cu sprijinul Patriarhului Chiril V (1874-1927) a fost posibila achizitionarea unor plafoane pictate, coloane din marmura, mozaic pavimantar, si fantani, ca de altfel si cateva obiecte sculptate cu minutiozitate in lemn din vechile palate si resedinte private. Odata cu transferul conducerii de la Biserica inspe Departamentul de Antichitati, colectia a fost imbogatita prin transferul a numeroase obiecte de provenienta copta acumulate in Muzeul Egiptean in muzeul nou infiintat.
Initial, muzeul a constat intr-o latura relativ mica dar care ulterior a fost extinsa printr-o constructie moderna inaugurata in 1947 de catre Regele Fouad I, oferind astfle locul necesar pentru colectiile arheologice si artistice din ce in ce mai sporite. Cu aceasta ocazia apost posibila repartizarea anumitor Sali unor colectii speciale precum cele din piatra, lemn, metal, si materiale textile.
Biblioteca s-a dovedit a fi “mandria” muzeului, continand o bogata colectie de surse copte. In afara de materialele publicate, un numar vast de manuscrise copte au foat adunate din vechile biserici si manastiri. O colectie enorma de tablite de lut si obiecte documentare rare au foat adapostite aici. Colectia gnostica unica de papirusuri cunoscuta ca Biblioteca de la Nag Hammadi a fost depozitata printre comorile acestui muzeu. Colectii private destul de insemnate au fost achizitionate, precum cea a istoricului copt Mihail Sharubim.
In 1984, muzeul a fost partial renovat si colectia rearanjata. Datele statistice obtinute in urma unui inventar din 1985 arata ca Muzeul detinea 2568 obiecte sculptae din marmura si piatra, 486 fresce, 196 icoane, 112 obiecte din fildes, 1500 obiecte textile, 1470 obiecte din metal si din metale pretioase, 1274 obiecte sculptate in lemn, 1534 obiecte din ceramica, si 93 obieste din sticla.
O colectie vasta cuprinzand manuscrise copte si arabe de toate varstele sunt disponibile savantilor si cercetatorilor. Biblioteca pastreaza Vechiul si Noul Testament, vietile sfintilor, ceasloave, apocrife, dictionare, pe langa un numar important de tratate stiintifice si medicale. Recent a fost achizitionat cel mai vechi codex ce contine Psalmii, dadand din sec. IV.
Radu Alexandru
-
Pelerinaj in Egipt
Publicat in : Pelerinaje -
Manastirea Sfantul Antonie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Macarie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Un altfel de Egipt - Pe urmele Pruncului Iisus
Publicat in : Pelerinaje -
Fuga in Egipt - Pe urmele Sfintei Familii
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.