Biserica Sfantul Petru din Antiohia

Biserica Sfantul Petru din Antiohia Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Petru, localizata in zona de nord-est a Antiohiei (Antakya), la aproximativ 3,5 km distanta de centrul orasului, este una dintre cele mai vechi locasuri de cult crestine. Partea veche a bisericii consta intr-o pestera naturala aflata in Muntii Staurin.

Informatii cu privire la intemeierea comunitatii crestine din Antiohia intalnim in Faptele Apostolilor (11:25-27). Tot de aici aflam ca in Antiohia, pentru prima data ucenicii lui Hristos s-au numit "crestini” (Fapte 11-26).

Sfantul Petru a propovaduit in Antiohia in jurul anlui 50. Traditiile locale afirma ca aceasta pestera reprezenta locul de unde Sfantul Apostol Petru tinea primilor crestini cuvinte de invatatura. O alta traditie sustine ca pestera ar fi apartinut mai intai Sfantul Evanghelist Luca, care se presupune ca era din Antiohia si care a donat proprietatea comunitatii crestine.

Chiar daca istoria timpurie a pesterii este dificil de determinat, in mod cert, in secolele IV-V pestera era folosita ca biserica deoarece mozaicul pavimentar dateaza din aceasta perioada. In dreapta altarului peretii pastreaza urme de fresca, de asemenea, din perioada timpurie.

Un tunel aflat in partea stanga a abisdei (acum blocat) se presupune ca era folosit de crestini in timpul persecutiilor.

Interiorul bisericii pestera este auster si simplu. Singurele piese permanate sunt un mic altar, o singura statuie, si un scaun din piatra. Statuia de marmura a Sfantului Petru a fost adusa aici in 1932.

Fatada de la intrarea in pestera a fost adaugata in timpul sec.XII-XIII, cand cruciatii au ocupat orasul. Fatada din prezent a fost restaurata in 1863 de catre Fratia Capucinilor la indemnul Papei Pius al IX-lea. Imparatul Napoleon III a contribuit de asemenea la restaurare.

Gradina ce inconjoara biserica a fost folosita ca cimitir vreme de sute de ani. Au fost descoperite morminte chiar si in interiorul bisericii, in special in jurul altarului. Chiar daca in prezent asezamantul a fost transformat in muzeu, se mai savarsesc slujbe in cadrul sau numai in ziua praznicului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si de Nasterea Domnului.

Nu foarte departe de biserica se afla un alt obiectiv turistic, Charonion, o piatra sculptata datand din perioada seleucida (sec. III i.Hr.)

Radu Alexandru

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4606

Voteaza:

Biserica Sfantul Petru din Antiohia 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mircea Dan IrimescuPostat la 2015-03-27 12:09

    Biserica Sfantul Petru din Antiohia(azi Antakia)pastreaza o parte din ramasitele umane ale Imparatului Frederic I Barbarossa, mort in timpul cruciadei in anul 1190. Detalii in articolul lui Gabriel Tudor in revista Magazin : http://www.revistamagazin.ro/content/view/4866/8/

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE