Biserica Sfantul Serghie din Paris

Biserica Sfantul Serghie din Paris Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Serghie este biserica Institutului de Teologie Ortodoxa "Sfantul Serghie"din Paris. O straduta ingusta urca un deal cu platani, Institutul ivindu-se lin pe sub frunzele acelora. Institutul Teologic Sfantul Serghie este singurul centru universitar din lumea francofona ce ofera un invatamant complet in teologia Ortodoxa, el ajutand fidel Biserica Ortodoxa si necesitatile spirituale ale omului de astazi.

Rolul principal al bisericutei a fost anume acela de a savarsi sfintele slujbe pentru comunitatilor rusesti aflate in exil. Prin nenumarate donatii si rugaciuni, achizitionarea finala a bisericii, cat si a dependintelor sale, a putut fi realizata in data de 18 iulie 1924, in ziua praznuirii Sfantului Serghie de Radonej. Insemnatatea zilei a dus la punerea intregului Institul sub ocrotirea Sfantului Serghie.

In ziua de 18 iulie 1924, Michael Ossorguine (1887-1950), scria: "Biserica si complexul au fost achizitionate la licitatie, pe la ora 16.00. Licitatia a avut loc la tribunal, in oras, in conformitate cu termenii Tratatului de la Versailles, privind lichidarea bunurilor germane. "

Biserica Sfantul Serghie din Paris - scurt istoric

Pe un deal din apropierea parcului Buttes Chaumont se afla o biserica luterana germana, construita prin anul 1850, de catre pastorul Fr. Von Boldescwing, cladirea avand drept scop deservirea religioasa a muncitorilor germani din regiunea pariziana. Dupa Primul Razboi Mondial, aceasta proprietate a fost pusa in vanzare de catre Guvernul Francez.

Incepand cu Revolutia ruseasca din anul 1917, multi credinciosi rusi si-au parasit tara. Astfel, o parte dintre acestia s-au adunat in Paris, in mici comunitati. Mitropolitul Evloghie Gueorguievsky, parintele lor spiritual, era in cautarea unei biserici, care putea servi ca locas de cult si ca Seminar Teologic, destinat pregatirii viitorilor preoti din dioceza sa.

Mitropolitul Evloghie a incercat sa primeasca Consulatul Spaniol din Stuttgart, acolo fiintand o biserica ruseasca, construita in anul 1960, de catre marea Ducesa Vera Constantinova, nepoata imparatului Nicolae I. Biserica a fost daruita rusilor, ca biserica parohiala, insa Institutul Teologic dorit nu putea fi inca intemeiat.

Prin anul 1923, mai multi emigranti rusi, incercand sa scape de somaj si cresterea costului vietii in Germania, au parasit aceasta tara pentru Franta. In mod special, ei au calatorit la Paris. Aici insa, biserica ortodoxa de pe strada Daru, Biserica Sfantul Alexandru Nevski, nu era suficient de incapatoare pentru toti rusii din oras.

Pentru cea de-a doua parohie, au fost gasite mai multe solutii. Astfel, Consiliul Municipal putea pune la dispozitie un loc, pentru suma de 6000 de franci pe an. Aceasta suma era insa prea mare, iar locul nu putea fi considerat stabil. Administratia de Arte Frumoase nu a putut oferi nici o solutie. Ministerul de Interne a propus insa o solutie: o veche biserica a nemtilor, de pe strada Rue Blanche, care urma sa fie scoasa la licitatie, de catre Departamentul de Justitie. Sume de 320.000 de franci era insa imensa.

 

O alta oferta a fost biserica nemtilor din strada Rue de Crimeea, ce urma a fi scoasa la licitatie pentru suma de pornire de 150.000 de franci. Locul era salbatic, de zece ani el fiind parasit. Vegetatia era abundenta, iar aerul locului era de o liniste absolut fantastica. Mitropolitul a fost de acord cu locul si cu solutia. Trecand prin parcul din apropiere, inspre biserica cu pricina, mitropolitul a spus: "Ce loc frumos pentru a citi rugaciunile diminetii."

 

Licitatia a fost stabilita pentru ziua de 18 iulie, cand Biserica praznuieste pe Sfantul Serghie. Datorita conditiilor puse de licitatie, mitropolitul a hotarat: "Am luat decizia de a abandona cazul. Nu avem nici bani si nimeni nu ne va da." Sumele erau imense, iar resursele erau limitate. In cele din urma, mitropolitul a incuviintat participarea la licitatie, insa cu conditia de a nu depasi suma de 300.000 de franci, suma si asa mult prea mare.

Licitatia a adunat 16 concurenti, dintre care mai multi comercianti locali, insa si un reprezentant al Armatei, foarte puternic. In cele din urma, a inceput vanzarea. Limita vorbita cu mitropolitul era de 300.000 de franci. Depasind suma propusa, avocatul a continuat pana la suma de 321.000 de franci. Licitatia a fost castigata, biserica era a rusilor. Insa greul parca abia acum incepea... suma era imensa.

 

Banii s-au adunat, daruri au aparut de unde te asteptai mai putin, Domnul a binecuvantat osteneala celor cu inima buna. In ziua de 18 august, rusii au dobandit definitiv locul. Lucrarile de renovare au inceput in luna septembrie 1924.

Terminandu-se toate reparatiile, biserica a fost sfintita in ziua de 1 martie 1925, in Duminica Iertarii, unele lucrari continuand insa pana in luna aprilie. In ziua de 31 mai 1925 a fost deschis oficial Institutul Teologic Sfantul Serghie.

 

Biserica Sfantul Serghie este confectionat din lemn si tencuiala. Toate partile ei componente sunt prelucrate de artisti si mestesugari crestin-ortodocsi, ei imprimand duhul rasaritean asupra pietrelor si lemnului apusean. Zugravirea in fresca a bisericii a avut loc intre anii 1925-1927. Lucrarile au fost executate de catre zugravul Stelestzky, dupa sfintirea bisericii. Iconostasul initial, improvizat din lemn si panza, a fost pictat de Solomka. 

 

La jumatatea lunii aprilie, 1925, in Institului Sfantul Serghie a venit episcopul Veniamin din Serbia, el devenind primul inspector al Institutului. In luna iulie a sosit in Praga si protopopul Serghei Bulgakov, cu familia sa, iar mai apoi in Paris.

Biserica Sfantul Serghie din Paris - localizare si date de contact

Biserica Ortodoxa si Institutlui Teologic Sfantul Serghie de Radonej (Saint-Serge), din Paris, se afla localizat pe Strada Crimeea, nr. 93. Daca se vine cu metroul, trebuie sa se coboare la statia numita Laumiere, iar daca se vine cu autobuzul (48, 60, 75), trebuie sa se coboare in statia numita "Place Armand Carrel".

 

L’Institut Saint-Serge, 93, Rue de Crimeea, 75019, Paris, Franta.
Acces cu metroul: Metro Laumiere.
Acces cu autobuzul: Autobuz 48, 60, 75, coborare in statia "Place Armand Carrel".
Telefon: + 33 6 98 46 32 81 / 0678 83 40 74 / 09 51 32 01 66

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4697

Voteaza:

Biserica Sfantul Serghie din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE