
Moschea Vefa Kilise este o fosta biserica ortodoxa transformata in moschee de catre otomani. Biserica era inchinata Sfantului Teodor. Complexul manastiresc este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectura palaiologina din Constantinopol.
Cladirea bisericii se afla in Istanbul, in cartierul Fatih, in apropiere de Vefa, la mai putin de un kilometru de Moscheea Kalenderhane. Biserica se invecineaza si cu Moscheea Suleymaniye.
Biserica Sfantul Teodor din Constantinopol - scurt istoric
Biserica Sfantul Teodor se afla pe cel de-al treilea deal al orasului Constantinopol. A fost construita la sfarsitul secolul XI - inceputul secolul XII, in timpul domniei lui Alexios I Komnenos. In timpul dominatiei romane a orasului si dupa cea de-a patra cruciada, edificiul a fost folosit ca biserica catolica romana.
Dupa cucerirea orasului Constantinopole de catre otomani, biserica a fost transformata in moschee. A fost fondata de catre Molla Gurani, tutorele sultanului Mehmet al II - lea. Moschea a fost numita dupa numele acestuia.
In anul 1833, un incendiu a distrus anexele din lemn. In anul 1935, edificiul a fost supus unei restaurari partiale, iar mozaicurile originale au fost descoperite si curatate.
Biserica are o structura in forma de cruce si este un exemplu de stil komnenian al orasului Constantinopole. Arhitectura sa adopta stilul bizantin, folosit in aceea perioada.
Cladirea are arcade si abside intrerupte de ferestre cu nise. Lumina ajunge in biserica prin arcadele triple. Exteriorul bisericii are motive decorative, in forma de sarpe.
In afara de aceasta cladire, complexul mai contine si un pronaos exterior, un portic cu coloane si arcade si un coridor. Pronaosul exterior este inconjurat de trei domuri. Cele laterale au forma de umbrela, in timp ce domul central prezinta nervuri. Pronaosul este decorat la interior cu arcade si pavat cu dale. Materialele sunt pastrate din perioada bizantina. Cele trei domuri sunt acoperite cu mozaicuri.
Mozaicurile din partea sudica au fost curatate in anul 1937 sub indumarea Ministerului Moscheelor, insa pana in anul 2007 au disparut in totalitate. Interiorul bisercii nu a fost curatat nicioadata. Doua nave aflate in partile de sud si vest ale bisericii indica faptul ca in acel loc a existat si o manastire.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Biserica Panagia Mouchliotissa din Istanbul
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica bulgara Sfantul Stefan, Istanbul
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.