
Biserica bulgara Sfantul Stefan, cunoscuta si ca Biserica bulgara de Fier, este un asezamant religios ortodox aflat in Fatih, Istanbul, in Turcia. Constructia este faimoasa datorita faptului ca este construita din fonta. Biserica apartine minoritatii bulgare din oras. Bulgarii din Imperiul Otoman obisnuiau sa se roage in bisericile apartinand de Patriarhia Ortodoxa a Fanarului. Din cauza unor miscari nationaliste, bulgarilor li s-a acordat accesul intr-o biserica nationala, in secolul al XIX-lea, cunoscuta ca Exarhatul bulgar.
Biserica bogat ornamentata este o constructie sub forma de cruce, cu trei domuri. Altarul este indreptat spre Cornul de Aur si are o clopotnita cu o inaltime de 40 de metri, 6 clopote care au fost turnate in Yaroslavl. Acestea se afla deasupra pronaosului.
La inceput a existat o biserica mica din lemn, pe malul Cornului de Aur, intre pietele Balat si Fener, langa districtul Eyup, in apropiere de locul in care se afla biserica actuala. O casa a fost donata lui Stefan Bogoridi, iar aceasta a fost transformata intr-o biserica de lemn. Cladirea a fost inaugurata pe 9 octombrie 1849 si a devenit un centru important al Renasterii Nationale Bulgare. Decretul regal otoman care stabilea Exarhatul bulgar a fost citit prima data in biserica, in data de 28 februarie 1870.
Structura initiala din lemn a fost distrusa intr-un incendiu. In locul ei s-a construit cladirea mai mare care exista astazi. S-a preferat sa se foloseasca un cadru de fier pentru armarea betonului din cauza conditiilor oferite de sol. Planurile de constructie au fost pregatite de Hovsep Aznavur, un armean originar din Istanbul. A avut loc o competitie internationala pentru a se produce parti prefabricate pentru biserica. Concursul a fost castigat de compania austriaca R. Ph. Waagner. Piesele prefabricate cantareau 500 de tone si au fost produse in Viena intre 1893 si 1896. Apoi bucatile au fost transportate cu vaporul in Istanbul, pe Dunare si Marea Neagra.
Dupa un an si jumatate cat s-a lucrat la biserica, aceasta a fost finalizata in 1898 si inaugurata pe 8 septembrie a aceluiasi an. Scheletele principal al constructiei a fost realizat din otel si acoperit cu placi de metal. Piesele au fost anexate cu bolturi, nituri si suduri.
Din punct de vedere arhitectural, biserica a fost construita in stil neo-gotic si neo-baroc. Sfantul Stefan a fost produsul unui experiment de secol XIX in care se executau biserici din fier, facute din prefabricate. Britanicii, care au inventat fierul ondulat in 1829, au fabricat biserici de fier mobile, care puteau fi trimise in coloniile indepartate precum cele din Australia. Inginerul francez Gustave Eiffel, care a creat celebrul Tour Eiffel, a facut design-ul pentru cateva biserici care au fost trimise departe, in Filipine si Peru. In zilele noastre, Sfantul Stefan este una dintre putinele biserici de fier, prefabricate, care mai exista in lume.
Pe 27 decembrie 2010 s-a sarbatorit Sfantul Stefan si o multime de oameni a venit sa omagieze patronul bisericii.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Biserica Boyana
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Atanasie - Arbanasi
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko
Publicat in : Biserica in lume -
Capela Stella Maris din Balcic
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.