Bisericile rupestre din Matera - Italia

Bisericile rupestre din Matera - Italia

Orasul antic Sassi di Matera (Pietrele din Matera) este considerat ca fiind una dintre primele asezari omenesti din Italia, avandu-si originea intr-un asezamant troglodit din perioada preistorica. Orasul este vestit in intreaga lume pentru casele si bisericile sapate in tuf palagonitic ( roca vulcanica ce este caracteristica regiunilor Basilicata si Puglia).

Sassi di Matera – Pietrele din Matera

Provincia Matera, situata in sudul regiunii Basilicata, Italia, reprezinta cel mai bine pastrat exemplu de asezare troglodita din arealul mediteranean. Regiunea Matera a fost locuita de catre om inca din perioada Paleolitica. Sate permanente au rasarit imediat dupa ultima Era Glaciara, bazate pe agricultura. In Epoca Metalului, odata cu crearea unor unelte mai solide a devenit mai usoara saparea in roca calcaroasa. Sunt dovezi ale crearii unor morminte si cisterne subterane, si, in special, ale unor incaperi subterane, inca din Epoca Bronzului. Colonizarea greaca a deschis calea atat catre catre o tehnologie mai inalta, cat si catre noi structuri politice, sub influenta Scolii Pitagoreice. Primele asezari raspandite au fuzionat in centre de guvernamant, sub regii lor (Re Pastori), ducand la aparitia unor adevarate orase.

Forma caselor timpurii era una simpla constand intr-o pestera sapata in tuf palagonitic (roca vulcanica) cu un zid de inchidere, realizat din blocuri excavate. Grupuri de asezaminte ce inconjurau o curte comuna au dat o structura sociala numita "vicinato”, deoarece aveau in comun aceeasi cisterna. Aprovizionarea cu apa era foarte bine organizata, fiind colectata pe platoul de superior si disptribuita prin canale cu ajutorul gravitatiei. In Evul Mediu, casele au devenit mai grandioase, fiind construite si terase pentru gradini. Aceasta structura a ramas intacta pana in sec. al XVIII-lea. In 1950, guvernul italian a mutat majoriatea populatiei ce inca traia in Sassi, in zone ale orasului modern. In ultii ani, administratia locala, cu ajutorul oferit de guvernul italian si UNESCO, a facut eforturi continue pentru dezvoltarea orasului.

Bisericile rupestre din Matera

In Matera si in imprejurimi se gasesc 155 de biserici rupestre, cele mai timpurii datand din secolele VII-VIII. Multe dintre aceste biserici au fost sapate intre secolele VIII-XIV cand Matera, datorita pozitiei sale strategice (intre ducatul de Benevento si provinciile bizantine) si morfologiei particulare a regiunii, a devenit de nevointa atat pentru monahii benedictini cat si bizantini.

Bisericile sunt sapte in tuf, uneori intr-un mod mai complex, cuprinzand retele subterane si camere mari. In majoritatea cazurilor, planul general al acestor asezaminte respecta modelul bizantin. In unele dintre acestea inca se pastreaza fresce, chiar daca stadiul de conservare a lor variaza. Asezarile monastice sapate in piatra, sunt variate din perspectiva arhitecturala si arata evolutia modului de viata monahal de la eremitism la viata comunitara.

Sihastriile erau pesteri foarte simple si austere unde ascetii traiau departe de societate. De vreme ce mai multi calugari au venit din Imperiul Bizantin, aceste tipuri de asezari s-au dezvoltat in lavre, unde o cumunite de monahi se stabilea intr-un sistem de pesteri ce inconjurau biserica principala.

Prin urmare si arhitectura lavrei era mai complexa decat cea a sihastriei, iar iconografia era mai bogata dupa cum ne arata numarul impresionant de fresce descoperite in aceste lavre.

Cu cat viata monahilor a trecut de la ascetism la viata comuna, au inceput sa vietuiasca in chinovii, asezari mai mari si mai complexe, consturite pe cateva nivele.

Oricum, fenomenul originii bisericilor de piatra nu poate fi explicat doar datorita prezentei monahilor. Bisericile sunt de asemenea o expresie a nevoilor spirituale ale populatiei de pastori si agricultori din acest tinut.

Prezenta atator biserici rupestre intr-o zona astazi complet parasita arata ca acea regiune a adapostit odinioara o comunitate infloritoare.

De la sfarsitul secolului al XIV-lea, epoca de aur a bisericilor de piatra de la Materta a incetat.

Intre secolele XVI-XVII , sub influnta franciscana, apare un nou interes fata de bisericile rupestre. Multe au fost reconditionate, uneori schimband complet structura originala.

 

In secolul al XVII-lea, multe biserici parasite, dintre cele care nu au fost restaurate, au devenit adapost pentru turmele de animale.Unele dintre aceste biserici rupestre au fost recent reconditionate dupa o lunga perioada de declin. Multe fresce au rezistat in chip minunat igrasiei, vandalismului si neglijarii timp de secole iar acum, dupa o restaurare migaloasa, ne incanta din nou cu frumusetea lor nepretuita.

Printre cele mai cunoscute biserici din regiunea Matera se numara: San Pietro Barisano, Santa Lucia, Madonna de Idris, San Giovanni in Monterrone, Convicinio di Sant’Antonio, Santa Maria de Armenis, Santa Barbara si Cristo la Selva.

La marile sarbatori, multe dintre ele reprezinta importante locuri de pelerinaj. Cu diferite ocazii, acestea gazduiesc insa si expozitii internationale de sculptura sau concerte de jazz.

Bisericile rupestre din Matera sunt monumente UNESCO incepand cu anul 1993.

Radu Alexandru

29 Iunie 2012

Vizualizari: 7827

Voteaza:

Bisericile rupestre din Matera - Italia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact