
Biserica Sfantului Mormant este o constructie mareata din secolul al XI-lea, inaltata de cruciati, in locul bisericii vechi, zidita de Sfanta Imparateasa Elena, in secolul al IV-lea. Aceasta minunata biserica, numita si "Biserica Invierii", adaposteste cele mai scumpe locuri crestine: Muntele Golgota, unde a fost inaltata Sfanta Cruce, si Sfantul Mormant, unde a fost asezat spre ingropare trupul Domnului nostru Iisus Hristos.
Sfantul Mormant se afla in partea vestica a marelui ansamblul arhitectural, inaintea Bisericii Invierii, sub o cupola imensa sprijinita pe coloane mari din piatra. Locul in sine, construit sub forma vechilor morminte evreiesti, se numeste "cuvuclion", care inseamna "camara imparateasca" sau "tezaur imparatesc". Aceasta constructie de forma dreptunghiulara are doua incaperi. La intrarea in aceasta constructie deosebita se afla camera numita "Capela Ingerului". Doar trecand prin aceasta se poate ajunge in camera Sfantului Mormant, unde se afla o lespede mare de piatra, lustruita de lacrimile si evlavia nenumaratilor credinciosi ai tuturor timpurilor.
Pe fatada de rasarit a Sfantului Mormant, mai inainte de a pasi in Capela Ingerului, langa icoana Invierii Domnului, inconjurata de numeroase candele, stau asezate urmatoarele inscriptii: "Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus... / Toti credinciosii sa se inchine tie, Mormant primitor de viata, ca a fost ingropat in tine si a inviat cu adevarat Hristos Dumnezeu! / Cei care negati invierea trupurilor, intrand in Mormantul lui Hristos, invatati ca a murit si a inviat din nou trupul Datatorului de Viata, spre incredintarea invierii celei de pe urma, in care nadajduim."
Capela Ingerului
Se intra in Capela Ingerului printr-o usa micuta, incadrata de lespezi de marmura alba. In centrul acestei incaperi se afla un postament, asemanator unei Sfinte Mese, tot din marmura alba, numit "Piatra Ingerului". Acest postament incadreaza o bucata din piatra care a fost asezata peste mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, pe care a sezut ingerul cel care a vestit Invierea.
"Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii (duminica), au venit Maria Magdalena si cealalta Marie, ca sa vada mormantul. Si iata s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada. Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti. Iar ingerul, raspunzand, a zis femeilor: Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut. Si degraba mergand, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti si iata va merge inaintea voastra in Galileea; acolo Il veti vedea. Iata v-am spus voua" (Matei 28, 1-7).
In fiecare noapte, peste aceasta piatra se aseaza o Sfanta Masa pe care se savarseste Sfanta Liturghie. In peretii laterali ai acestei incaperi se afla doua gauri largi prin care, in noaptea de Inviere, patriarhul Ierusalimului scoate lumii Sfanta Lumina coborata din cer.
Sfantul Mormant
Trecand prin Capela Ingerului, se intra in Sfantul Mormant, aflat in partea de apus. Potrivit inscriptiei de deasupra intrarii, acesta este "purtator de viata, mai impodobit decat raiul si mai luminos decat toata orice camara imparateasca". In interior, in spatiul de numai doi metri patrati, incap cel mult trei credinciosi deodata. In partea dreapta a Sfantului Mormant se afla o lespede de marmura alba care protejeaza locul pe care a fost asezat trupul Mantuitorului, pana la dumnezeiasca Sa Inviere.
Locul este incununat cu nenumarate candele, iar pe Mormant stau sapate in piatra cuvintele: "Invierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri si pe noi, pe pamant, ne invredniceste, cu inima curata, sa Te slavim!"
Sfantul Mormant, desi se afla in purtarea de grija a ortodocsilor, are un caracter interconfesional, in el slujind zilnic, dupa un program bine stabilit, mai intai ortodocsii, apoi armenii, coptii si catolicii.
Teodor Danalache
-
Pelerinaj in tara Sfanta: Veniti sa luati lumina!
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj de Pasti in Tara Sfanta - 2010
Publicat in : Pelerinaje -
Biserica din secolul al V-lea, descoperita in Tara Sfanta
Publicat in : Religie -
Pelerinaj in Tara Sfanta
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj Tara Sfanta, Israel
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.