Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai Mareste imaginea.

Capela Sfantul Trifon se afla in incinta Manastirii Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai, in mijlocul gradinii manastiresti. Capela a fost construita in 1888. Se distinge prin simplitate si prin stilul arhitectural neoclasic. Zidaria este incercuita de o cornisa orizontala si parapet, in timp ce capetele de apus si rasarit prezinta proptele decorative.

Sfantul Trifon este cunoscut ca fiind ocrotitor al gradinilor, si in fiecare an, in ziua sa de praznuire, 1 februarie, un preot binecuviteaza apa si citeste Molitfele Sfantului Trifon, care cere ocrotirea si binecuvantarea lui Dumnezeu asupra gradinii, pentru anul in curs.

Sub capela se afla osuarul manastirii. In exterior se gasesc numai sase morminte. Cand un membru al comunitatii monahale trece la Domnul, osemintele care au stat in cimitir cea mai indelungata perioada sunt mutate in osuar, urmand ca in locul sa fie inmormantat cel decedat.

Slujba Parastasului se tine in mod regulat in osuar, comemorandu-i pe toti cei adormiti. Pelerinii care viziteaza pot intra in osuar, acesta fiind un moment prielnic pentru a ne aduce aminte pe de-o parte de moarte, iar pe de alta, ca osemintele celor care au adormit, asteapta aici Invierea si cea de-a Doua Venire a lui Hristos.

O racla de lemn pastreaza trupul Sfantului Stefan Sinaitul, pastrat intreg, asezat si astazi pe scaunul spovedaniei . Acest monah a trait odonioara la poarta de la intrarea catre varful Muntelui Sinai, unde asculta spovedaniile pelerinilor, astfel incat cei care urcau pe munte sa fie pregatiti din punct de vedere duhovnicesc. Este amintit de Sfantul Ioan Scararul. Praznuirea sa se face la sarbatoarea Tuturor Sfintilor Sinaiti.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2013

Vizualizari: 5428

Voteaza:

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2014-02-01 18:31

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi pacatosii si smeritii care ne rugam si in Tine nadajduim Doamne ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE