Catedrala Bangor

Catedrala Bangor

Catedrala Bangor

Catedrala Bangor este un locas de rugaciune crestin situat in Bangor, zona North Wales, Marea Britanie. Catedrala este inchinata Sfantului Deiniol.

Cladirea catedralei ce se afla astazi in Bangor nu este foarte veche, insa locul pe care este ridicata aceasta este mentionat istoric drept loc de rugaciune inca din secolul al VI-lea.

Catedrala Bangor este construita pe un joc jos de inaltime, neputand fi observata de la mare distanta. Acest lucru se datoreaza intentiei de a atrage atentia cat mai putin asupra catedralei, mai ales dinspre mare, de unde intotdeauna puteau aparea potentiale pericole.

Toti vizitatorii ce pasesc in Bangor sunt pacaliti de o alta cladire aflata in apropiere. Toti considere ca mareata catedrala din Bangor este cladirea in stil gotic aflata pe deal, in centrul orasului, insa aceasta nu este decat o parte a Universitatii; catedrala este alta.

Pe locul actualei catedrale din Bangor s-a aflat initial manastirea Sfantului Deiniol, infiintata in cursul secolului al VI-lea, probabil la anul 525, pe un pamant pus la dispozitie de catre regele Maelgwn Gwynedd.

Despre Deiniol nu se stiu foarte multe lucruri. Astfel, se crede ca acesta a fost sfintit ca episcop de catre Sfantul David, ajungand astfel primul episcop al orasului Bangor. Aceasta manastire a Sfantului Deiniol a avut de suferit mult in anul 634, iar mai apoi in anul 1073. Din cladirea originala a manastirii nu s-a mai pastrat nimic.

Sinodul de la Westminster, tinut in anul 1102, printre celelalte lucruri discutate, a luat in consideratie si un plan de restaurare a Catedralei Bangor, insa cea mai veche parte a catedralei a fost ridicata abia in timpul episcopatului episcopului David (1120-1139).

La restaurarea acesteia a contribuit semnificativ si regele Gruffydd ap Cynan al Gwynedd-ului, care a donat o suma importanta de bani. Drept multumire, dupa moartea acestuia din anul 1137, el a fost inmormantat in catedrala, in apropierea marelui altar.

Aceasta cladire era o cladire cruciforma, in stil norman, cu o lungime de aproximativ 130 de metri. Fiul lui Gruffydd, Owain Gwynedd a fost si el ingropat in catedrala, asemenea si fratele sau, Cadwaladr. Giraldus Cambrensis este cel care descrie slujba tinuta in catedrala in anul 1188, cand arhiepiscopul de Canterbury a savarsit Sfanta Liturghie.

In anul 1211, Catedrala Bangor a fost distrusa de oamenii regelui John Lackland. In . In secolul al XIII-lea, absida originala a fost indepartata iar corul a fost extins pana la dimensiunile pe care le are astazi.

Catedrala a fost puternic avariata in momentul in care regele Edward I al Angliei a invadat orasul Gwynedd, in anul 1282. Pentru aceasta pierdere, in anul1284, abatele si capelanul au primit 60 de lire drept despagubire pentru pagubele cauzate.

In aceasta perioada au avut loc si lucrari de extindere. Cele mai semnificative lucrari au avut loc sub episcopul Anian, care a lucrat la reconstruirea transeptelor si ale crucii. Nava catedralei a fost reconstruita spre sfarsitul secolului al XIV-lea.

Se spuna ca intreaga catedrala a ars pana la pamant in anul 1402, in timpul rebeliunii conduse de Owain Glyndwr, insa pentru acest incident nu exista nici o sustinere documentare. Exista posibilitatea ca si datele despre acest eveniment sa se fi pierdut sau distrus in timp.

In orice caz, incepand cu sfarsitul secolului al XV-lea, la catedrala au avut loc o serie considerabila de lucrari de intretinere si extindere. Acestea aveau sa ia sfarsit abia in anul 1532.

          

Pe usa de intrare a turnului se gaseste incizata o inscriptie in latina ce afirma faptul ca, in anul 1532, episcopul Skevington a construit turnul, cu toate ca acesta nu era inca terminat in momentul mortii acestuia din anul 1533.

Unele lucrari au avut loc si in secolul al XVIII-lea, iar in anul 1824, alte 2.000 de lire au fost cheltuite pe reparatii. Dupa acestea, in anul 1825, au mai fost scoase din buzunar inca vreo 3.250 de lire, in special pentru restaurarea interiorului.

Rowland Meyrick, cel de-al doilea fiu al lui Meyrick ab Llewellyn a fost primul episcop protestant din Bangor, astazi fiind ingropat dedesubtul catedralei. Meyrick ab Llewllyn a fost serif si capitan al garzii in momentul incoronarii regelui Henry al VIII-lea, la data de 26 aprilie 1509. Catedrala detine un extraordinar cor vocal.

Catedrala din Bangor, asa cum se afla ea astazi, este rezultatul lucrarilor masive carmuite prin purtarea de grija a lui sir Gilbert Scott, incepand cu anul 1868. proiectul original, intocmit de Scott, prevedea catedrala cu un turn central si o spira, insa acest lucru nu a fost posibil nici pana astazi datorita unor fisuri in zidurile de rezistenta ale catedralei. Turnul a ramas astfel cu o structura destul de joasa.

Dintre obiectivele turistice aflate in interiorul Catedralei Bangor mentionam in primul rand lucrarea "Mostyn Christ", o sculptura cu Hristos, sculptata in stejar, datand din secolul al XV-lea. Aceasta il infatiseaza pe Hristos stand pe o piatra, incununat fiind cu spini.

In interiorul curtii catedralei, numita "Gradina Bibliei", au fost plantati toti pomii mentionati in Sfanta Scriptura - doar foarte putini au ramas neplantati.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2603

Voteaza:

Catedrala Bangor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact