Catedrala Ripon

Catedrala Ripon Mareste imaginea.


Catedrala Ripon

Catedrala Ripon este o catedrala anglicana aflata in Marea Britanie. Aceasta este folosita drept scaun de resedinta de episcopul de Ripon si Leeds, fiind totodata si catedrala central-administrativa a Diocezei de Ripon si Leeda.

Catedrala Ripon, aflata in tinutul North Yorkshire, in micul oras Ripon, este una dintre cele mai mici catedrale ale Marii Britanii, dar, in acelasi timp, si una dintre cele mai inalte.

Prima mentionare a unui locas de cult pe locul actualei catedrala o avem din anul 672, cand cladirea care se inalta aici se crede a fi fost "cea de-a doua cladire din piatra ridicata in Regatul Anglo-Saxon de Northumbria". Cripta actualei catedrale dateaza din acea perioada.

Pelerinii vin si fac rugaciuni in acest loc din Ripon de mai bine de 1.350 de ani. Catedrala Ripon in sine este o urmare a acestor rugaciuni si ajutoare, care au inceput inca de prin secolul al VII-lea.

          

Sfantul Wilfrid a ridicat - la inceputul secolului al VII-lea - una dintre primele biserici din piatra de pe intreg teritoriul Angliei. Aceasta biserica avea sa fie innoita anual, prin mici imbunatatiri si adaugiri.

In interiorul navei si al corului, pelerinii pot observa foarte usor marturiile a mai bine de 800 de ani de arta si mestesug. Maestrii pietrari si sculptori au lucrat cu pasiune si credinta lemnul si piatra care imbraca aceste locuri de rugaciune.

          

Catedrala Ripon, pe care o vedem astazi, este cea de a patra cladiri ridicata pe acest loc sfant. Sfantul Wilfrid a adus mesteri pietrari, sculptori si sticlari din Franta si Italia pentru a ridica o mica basilica in anul 672.

Un studiu recent al lui Eddius Stephanus ne informeaza astfel: "In Ripon, Sfantul Wilfrid a ridicat si terminat lacasul, pornind de la temelie si pana la acoperis, oferind ca locas de rugaciune o biserica imbracata in piatra, sustinuta de o multime de coloane si abside laterale. Ferestrele sunt si ele multe, asemenea si boltile tavanului boltit."

Devastata de catre repele englez in anul 948 drept avertisment pentru Arhiepiscopul de York, din aceasta prima biserica mareata din piatra, doar cripta a mai ramas nedaramata. Aceasta cripta a secolului al VII-lea a ajuns sa se odihneasca sub imensa catedrala ridicata mai tarziu de catre Arhiepiscopul Roger de Pont Eveque. Aceasta a fost ridicata prin secolul al XII-lea, insa nici ea nu a supravietuit mult timp.

O alta cladire de rugaciune s-a ridicat la scurt timp dupa aceasta in Ripon, insa pierirea i-a venit prin mainile lui William Cuceritorul, in anul 1069.

Thomasde Bayeux, primul arhiepiscop de York, a inceput ridicarea celei de a treia biserici pe acest loc. Urmele ramase de la aceasta sunt pastrate in interiorul cladirii de oaspeti Roger, care avea sa se ridice putin mai tarziu.

          

Exceptionala fatada vestica, ridicata in anul 1220, in stilul englez timpuriu, isi inalta in tarie cele doua turnuri ale sale. Acestea erau acoperite cu spire din lemn.

O imensa reconstructie a devenit necesara imediat dupa trecerea Razboiului celor Doua Roze. Aceasta a putut fi facuta odata cu ascensiunea pe tron a regelui Henry al VIII-lea si cu stabilirea pacii in anul 1485.

Nava Catedralei Ripon a fost largita, iar turnul central a fost partial reconstruit. Catedrala Ripon a fost, tot acum, imbogatita cu nenumarate sculpturi si stocaturi.

Insa in anul 1547, inainte de terminarea acestor lucrari, Edward al VI-lea a dizolvat consiliul canonic din cadrul Catedralei Ripon.

          

Aceasta biserica a devenit catedrala abia in anul 1836, moment in care s-a infiintat si noua Dioceza de Ripon - prima dioceza infiintata de dupa Reforma.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 1933

Voteaza:

Catedrala Ripon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE