Catedrala Ripon

Catedrala Ripon


Catedrala Ripon

Catedrala Ripon este o catedrala anglicana aflata in Marea Britanie. Aceasta este folosita drept scaun de resedinta de episcopul de Ripon si Leeds, fiind totodata si catedrala central-administrativa a Diocezei de Ripon si Leeda.

Catedrala Ripon, aflata in tinutul North Yorkshire, in micul oras Ripon, este una dintre cele mai mici catedrale ale Marii Britanii, dar, in acelasi timp, si una dintre cele mai inalte.

Prima mentionare a unui locas de cult pe locul actualei catedrala o avem din anul 672, cand cladirea care se inalta aici se crede a fi fost "cea de-a doua cladire din piatra ridicata in Regatul Anglo-Saxon de Northumbria". Cripta actualei catedrale dateaza din acea perioada.

Pelerinii vin si fac rugaciuni in acest loc din Ripon de mai bine de 1.350 de ani. Catedrala Ripon in sine este o urmare a acestor rugaciuni si ajutoare, care au inceput inca de prin secolul al VII-lea.

          

Sfantul Wilfrid a ridicat - la inceputul secolului al VII-lea - una dintre primele biserici din piatra de pe intreg teritoriul Angliei. Aceasta biserica avea sa fie innoita anual, prin mici imbunatatiri si adaugiri.

In interiorul navei si al corului, pelerinii pot observa foarte usor marturiile a mai bine de 800 de ani de arta si mestesug. Maestrii pietrari si sculptori au lucrat cu pasiune si credinta lemnul si piatra care imbraca aceste locuri de rugaciune.

          

Catedrala Ripon, pe care o vedem astazi, este cea de a patra cladiri ridicata pe acest loc sfant. Sfantul Wilfrid a adus mesteri pietrari, sculptori si sticlari din Franta si Italia pentru a ridica o mica basilica in anul 672.

Un studiu recent al lui Eddius Stephanus ne informeaza astfel: "In Ripon, Sfantul Wilfrid a ridicat si terminat lacasul, pornind de la temelie si pana la acoperis, oferind ca locas de rugaciune o biserica imbracata in piatra, sustinuta de o multime de coloane si abside laterale. Ferestrele sunt si ele multe, asemenea si boltile tavanului boltit."

Devastata de catre repele englez in anul 948 drept avertisment pentru Arhiepiscopul de York, din aceasta prima biserica mareata din piatra, doar cripta a mai ramas nedaramata. Aceasta cripta a secolului al VII-lea a ajuns sa se odihneasca sub imensa catedrala ridicata mai tarziu de catre Arhiepiscopul Roger de Pont Eveque. Aceasta a fost ridicata prin secolul al XII-lea, insa nici ea nu a supravietuit mult timp.

O alta cladire de rugaciune s-a ridicat la scurt timp dupa aceasta in Ripon, insa pierirea i-a venit prin mainile lui William Cuceritorul, in anul 1069.

Thomasde Bayeux, primul arhiepiscop de York, a inceput ridicarea celei de a treia biserici pe acest loc. Urmele ramase de la aceasta sunt pastrate in interiorul cladirii de oaspeti Roger, care avea sa se ridice putin mai tarziu.

          

Exceptionala fatada vestica, ridicata in anul 1220, in stilul englez timpuriu, isi inalta in tarie cele doua turnuri ale sale. Acestea erau acoperite cu spire din lemn.

O imensa reconstructie a devenit necesara imediat dupa trecerea Razboiului celor Doua Roze. Aceasta a putut fi facuta odata cu ascensiunea pe tron a regelui Henry al VIII-lea si cu stabilirea pacii in anul 1485.

Nava Catedralei Ripon a fost largita, iar turnul central a fost partial reconstruit. Catedrala Ripon a fost, tot acum, imbogatita cu nenumarate sculpturi si stocaturi.

Insa in anul 1547, inainte de terminarea acestor lucrari, Edward al VI-lea a dizolvat consiliul canonic din cadrul Catedralei Ripon.

          

Aceasta biserica a devenit catedrala abia in anul 1836, moment in care s-a infiintat si noua Dioceza de Ripon - prima dioceza infiintata de dupa Reforma.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2048

Voteaza:

Catedrala Ripon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact