
Catedrala Doamnei din Tournai
Situat pe raul Scheldt, la 10 km distanta de granita cu Franta, Tournai este unul din cele mai vechi orase ale Belgiei, infiintat de romani pe drumul dinspre Cologne spre Franta. Cei din dinastia Merovingiana au ales orasul Tournai ca resedinta regala pentru o perioada in secolul al V-lea. Catedrala Fecioarei din Tournai este una din cele mai spectaculoase catedrale din Belgia.
Aceasta impresionanta constructie medievala, este un exemplu al celor mai importante doua stiluri arhitecturale din Europa medievala: stilul romanic (nava si partea centrala, cu turnurile)si stilul gotic (locul pentru grupul coral). Mai mult, catedrala este locul unde salasluieste una dintre cele mai importante si frumoase comori artistice ale Belgiei - "Racla Doamnei Noastre", lucrata de catre Nicholas Verdun.
O constructie atat de impresionanta nu este rodul unei singure generatii. Lucrarile s-au intins cam din 1146 pana in 1325, cu unele modificari in secolele urmatoare.
O mica biserica datand din secolul IV a fost inlocuita in mai multe randuri cu cladiri mai incapatoare pentru rugaciune. Era cam in a doua jumatate a secolului XII (1141) cand s-a construit o Catedrala in stil romanic, datorita faptului ca Tournai fusese proclamat drept resedinta episcopala. Aceasta cladire a fost termiata in 1171. Principala nava a cladirii din prezent a fost construita in acea perioada. Prima constructie avea acoperisul plat. Mai tarziu insa, in secolul XIX, acest acoperis a fost modificat si o mare fereastra in forma de rozeta a fost incorporata in peretele de vest (perete original). Pe peretii exteriori ai catedralei, pot fi admirate o multime de sculpturi in stil romanic.
|
Odata cu o a doua constructie, sau imbunatatire, s-au adus unele modificari. Atunci, arhitectii erau deja influentati de noul stil gotic. In preajma anului 1198, au fost adaugate boltile, putandu-se observa deja influenta noului stil. Acesta se baza mai mult pe exemplul bisericilor din zona Rinului. Deasupra lor, au fost construite cinci turnuri. Si aici se observa trecerea de la stilul romanic, la cel roman.
|
In 1242 absida de est, cu greu terminata, este demolata din nou si inlocuita cu o arcada pentru cor, pur gotica, de dinebsiuni extraordinare. Are 58 m lungime si 47 m inaltime (cu 14 m mai inalta decat nava in stil romanesc. Constructia a durat 80 de ani, din 1242 pana in 1325. Intr-o parte a acesteia, se gasesc 3 nave, consists of 3 naves, 7 bolti si 5 capele.
|
Comoara artistica a catedralei se gaseste intr-una din capelele laterale, unde poate fi si admirata de vizitatori. Cele mai importante doua obiecte sunt: Racla Sfantului Elefterie, confectionata in 1247 si Racla Doamnei Noastre, datand probabil din 1200 sau 1205. Racla are mai multe nivele de sculptura. Se observa mai multe scene cu Maica Domnului si viata publica a Fiului ei - Bunavestire, Fuga in Egipt, Vizita la Elisabeta, Nasterea lui Hristos, Inchinarea magilor, Botezul lui Hristos, Patimile, etc. Deasupra ei, sunt sculptati ingeri si profeti. Racla nu mai contine moastele initiale, care au disparut probabil in jurul anului 1566, in timpul iconoclasmului din Olanda.
Se mai pastreaza si o cruce bizantina din secolele VI-VII, pe langa alte artefacte religioase. De asemenea, mentionam ca, in interiorul bisericii, se gasesc si unele din tablourile pictorilor din secolele de inceput, ca de exemplu: "Viata Mariei" de Maarten de Vos, si tablouri ale unor pictori ca Pieter Pourbus cel mare, Quinten Metsijs, Lancelot Blondeel, Jacob Jordaens si chiar un "Purgatoriu" presupus a fi pictat de Ruben.
|
|
|
|
|
-
Stilul romanic
Publicat in : Arhitectura Bisericeasca -
Catedrala Sfintului Vitus din Praga
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Notre Dame din Paris
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Sfanta Maria - Domul din Siena
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.