Catedrala Hereford

Catedrala Hereford Mareste imaginea.

Catedrala Hereford se afla in orasul Hereford din Anglia si dateaza din anul 1079. Este cunoscuta pentru comoara pe care o adaposteste, Mappa Mundi, o harta medievala a lumii care dateaza din secolul al XIII-lea.

Catedrala Hereford este patronata de Sfantul Ethelbert si Fecioara Maria. Regele Ethelbert a fost decapitat in anul 792 de catre Offa, regele din Mercia. Regele Offa a fost de acord ca fiica sa sa se casatoreasca cu regele Ethelbert, insa motivele pentru care l-a decapitat sunt necunoscute. Executia lui Ethelbert a avut loc la Sutton, la sase kilometri departare de Hereford. Corpul regelui a fost dus de catre un calugar la o catedrala moderna.

Se spune ca la mormantul lui Ethelbert au avut loc numeroase minuni, iar in preajma anilor 830 Milfrid, un nobil din Mercia, a fost atat de impresionat de povestea lui Ethelbert si de minunile infaptuite de acesta incat a construit o biserica din piatra pe care a dedicat-o regelui sfant.

Inainte de constructia acestei mici biserici din piatra, Hereford era resedinta unei episcopii. Se spune ca in secolul al VI-lea, Hereford era centrul unei dioceze. In secolul al VII-lea catedrala a fost refacuta de catre episcopul Putta, care s-a stabilit la Hereford. Acesta a fost si primul episcop al catedralei Hereford.

Catedrala din piatra, construita de Milfrid a ramas in picioare timp de 200 de ani, dupa care, in timpul domniei lui Edward, a fost deteriorata. Noua biserica a avut o viata scurta, fiind distrusa in anul 1056 de catre trupele irlandeze.

Catedrala Hereford a ramas in ruina pana cand Robert din Lorraine a adevenit episcopul catedralei in anul 1079. Munca sa a fost continuata de catre episcopul Reynelm care a reorganizat canoanele seculare atasate catedralei. Reynelm a decedat in anul 1115, iar succesorul sau, Robert de Betun, a finalizat restaurarea catedralei.

Din aceasta biserica nu s-a mai pastrat decat o parte din arcada navei. Intre anii 1240 - 1268, catedrala a fost renovata si completata cu numeroase dependinte. Unul dintre cei mai importanti episcopi ai catedralei Hereford este episcopul Aquablanca care si-a lasat amprenta asupra catedralei si diocezei. Acesta a reconstruit partea de nord a catedralei.

In prima parte a secolul al XIV-lea catedrala a suferit din nou modificari, fiind reconstruit turnul central, care a fost decorat cu ornamente florale. In secolul al XV-lea catedralei i-a fost adaugat si un turn si mai multe capele. In anul 1841 au inceput alte lucrari de restaruate ale catedralei. In anul 1863 catedrala a fost redeschisa cu fast.

Catedrala Hereford este cunoscuta pentru arhitectura sa impresionanta. Are o bogata istorie si o traditie muzicala apreciata. Catedrala Hereford este una dintre mostenirile de pret ale perioadei anglo-saxone, prin arhitectura, traditia muzicala, arhivele si biblioteca sa.

O mare parte din structura catedralei este pastrata din perioada normana, insa a fost renovata de numeroase ori de-a lungul timpului. In Evul Mediu, catedrala Hereford a fost un important centru de pelerinaj, pentru credinciosii care veneua la tronul Sfantului Thomas Cantilupe, unul dintre episcopii catedralei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2228

Voteaza:

Catedrala Hereford 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE